Новият Scott Ransom също е с вътрешен шок

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Scott Sports

Точно насред зимата Scott представи новото поколение на своя дългоходов ендуро модел Ransom. След Spark, Genius и електрическия Lumen, това е поредният велосипед на швейцарската компания, при който задният амортисьор е интегриран изцяло вътре в рамката, създавайки по този начин изключително изчистен и футуристичен външен вид на байка. А като се има предвид, че говорим за шок с допълнителен резервоар и за ход на окачването 170 мм, използването на такъв тип дизайн е още по-впечатляващо.

Точно заради големите размери на шока, налагащи в този случай хоризонталното му разполагане, новият Ransom прилича на е-байк. Долната тръба е много голяма в частта около средното движение, само че вместо електромотор, там се помещава заден амортисьор Fox Float-X Nude и от горната снимка може да се убедите, че той е с „преливник“. Scott твърдят, че рамката е съвместима и с много други задни амортисьори на пазара. Ниският център на тежестта, произтичащ от това позициониране, се явява допълнителен плюс при спусканията. Достъпът до шока е лесен – отваряте предпазния капак (с бутон и издърпване) и можете да го подменяте, сервизирате, настройвате. Излишно е да казвам, че бидейки скрит в рамката, той е много по-защитен от всякакви природни елементи.

Окачването е 6-звенно, с виртуална опорна точка и според производителя това му е позволило не само да интегрира дългия шок в рамката, но и да постигне максимално ефективен баланс между силите при педалиране, спиране и преминаване през различни видове неравности надолу. Обобщено казано, окачването е прогресивно – това се вижда от долните графики, показващи в опростен вид и кривите за Anti-rise и Anti-squat. Според Scott новият Ransom се справя добре с педалирането и е превъзходен при спускането, каквато е била и целта, поставена пред разработчиците му.

Разбира се, задният амотисьор също има своя принос за работата на окачването и добавката Nude в името означава, че той е разработен и тунингован специално за Scott и още по-специално за модела Ransom. В конкретния случай задният амортисьор на Fox е с две позитивни въздушни камери и дава на карача избор между три режима. При Descend и двете камери са отворени, създавайки на практика един голям обем на пневматичната пружина с почти линейни характеристики и максимална чувствителност. При режима Ramp Control едната позитивна камера е затворена, което намалява общия въздушен обем и прави пневматичната пружина по-прогресивна. Това може да е полезно както при каране в байкпаркове с много скокове и висока скорост, така и при изкачвания или спускания по бавни и технични пътеки, тъй като при този режим началното сгъване на окачването (sag) е по-малко и средното движение стои малко по-високо. Третият режим е Climb – при него се затваря компресията, т.е. шокът на практика се заключва, което допълнително „изправя“ ъглите на седалковата тръба и на челото, създавайки още по-ефективна позиция за изкачване (освен че изключва и клатенето на задницата).

Реклама

Както вече сте забелязали, рамката е карбонова и в традициите на Scott (компанията е сред пионерите в използването на композитния материал) е достатъчно лека, макар че в случая основният фокус е върху здравината, защото този байк е предвиден за сериозно каране и големи натоварвания. Геометрията също е модерна и оптимизирана за спускане – с малък челен ъгъл, ниско разположена горна тръба, просторен преден триъгълник. Ето ги подробните данни:

Новият Ransom позволява и индивидуализиране в няколко насоки. На първо място, можете да изберете дали да го карате с 29- или 27.5-цолово колело отзад. За целта има обръщаем чип при захващането на подверижните тръби към предния триъгълник.

От горната снимка се виждат и означенията за началното сгъване и хода на окачването, нанесени върху планката при главната става. Те позволяват лесно да настроите и да проверявате sag-а.

Чашките позволяват промяна на челния ъгъл (с произтичащи от това промени и в някои от другите параметри на геометрията), а ако предпочитате да не разполагате с такава екстра, с байка получавате и комплект „неутрални“ чашки, при които челният ъгъл е 64.4 градуса.

Въпреки че седалковата тръба не е права в цялата си дължина, тя позволява използването на достатъчно дълги понижаващи колове за седалка. При размер М например колът е с ход до 180 мм.

Както повечето съвременни АМ и ендуро велосипеди, новият Ransom има интегрирана кутия и чантичка за съхранение на вещи, наречена Syncros Matchbox Kit и съдържаща резервна гума, щанги, машинка за верига и мулти-инструмент. Тя също е достъпна след отваряне на капака за задния амортисьор и се помещава в долната тръба, подобно на батерията при е-байковете.

По-скъпите варианти на Ransom използват интегрирани кормила и лапа от Syncros, а в кормилото дори са вмъкнати и инструменти за ремонт на безкамерни гуми.

Топ-моделът RC 900 с вилка FOX 38 Grip2 Factory 170 мм, скоростна система SRAM X0 AXS Transmission, четирибутални спирачки SRAM Code, колела Race Face Turbine R 30 с гуми Maxxis Assegai 2.5 EXO+ отпред/Dissector 2.4 DD отзад и периферни компоненти Syncros e с тегло 15.2 кг и цена 9999 евро – със сигурност красиво изглеждаща сума, но не и когато човек трябва да я извади от джоба си. Има още три нива на оборудване, както и е един дамски модел – Contessa Ransom 910.

Вижте повече в сайта на производителя: https://www.scott-sports.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>