Новият F-Podium от Mondraker

През 2023 г. испанският производител Mondraker представи както някои съвсем нови модели (например лекия е-байк Neat), така и нови поколения на някои вече съществуващи и утвърдени байкове, какъвто е ХС велосипедът с двойно окачване F-Podium. Първото негово поколение, създадено преди 5 години, бе пример за новите тенденции при ХС байковете – малко повече ход, по-добра геометрия за спускане, наличие на понижаващ кол за седалката. Сега, когато дойде време за второ издание, то затвърждава тези характеристики и ги доразвива, за да направи велосипеда още по-добър за техничните трасета в Световната купа и за всеки, който иска не просто да „върти до откат“, но и да се спуска с кеф. В следващите редове представям накратко основните новости и промени в F-Podium.

Не случайно споменах Neat, защото по отношение на дизайна рамката F-Podium следва същата концепция – прави линии, тънка и плоска горна „тръба“, ново разположение на шока (малко по-напред), което осигурява възможност и за нов, по-компактен и лек заден триъгълник. Материалът, разбира се, е карбон. Цялостно новата рамка на F-Podium е по-лека от предходната (под 2 кг), а според твърденията на производителя е и по-корава и по-здрава. Правата седалкова тръба, макар и прекъсната от „тунела“ за задния амортисьор, позволява използване на по-дълги понижаващи колове, а в предния триъгълник остава достатъчно място за монтиране на два бидона за вода.

Окачването с виртуална опорна точка, наречено Zero Suspension System, също е актуализирано – както по отношение на отзивчивостта, така и с повече прогресия, която да противодейства на най-силните удари. Както трябва да се очаква от ХС байк обаче, главен приоритет е ефективността при педалиране и ускорение. Ходът на вилката е 120 мм, а на задната ос 110 мм.

Реклама

Щом говорим за Mondraker, няма как да очаквате геометрията да не е модерна – все пак те бяха едни от първите, които започнаха да експериментират в посока по-дълъг преден триъгълник, по-къса лапа и т.н. При новия F-Podium челният ъгъл е 66.5 градуса, ефективният ъгъл на седалковата тръба е 76.2 градуса, а хоризонталният обхват (reach) е от 430 мм при малкия размер до 505 мм при най-големия от четирите.

F-Podium се предлага и в четири окомплектовки, започвайки от базовата, която е с вилка и шок RockShox SID Luxe с дистанционно заключване и скоростна система SRAM GX Eagle. Над него е F-PODIUM R, при който окачването е с вилка Fox 34SC Performance и заден амортисьор Fox Float SL Performance SV EVOL и отново задвижване SRAM GX Eagle. При версията RR окачването Fox вече е клас Factory с покритие Kashima, а скоростната система е SRAM X01 Eagle. Топ-моделът F-PODIUM RR SL е с най-високия клас вилка и шок на RockShox и със задвижване SRAM XX SL Eagle AXS T-Type, както и с безжичен понижаващ кол за седалка RockShox Reverb AXS. Впрочем всички варианти на модела идват с понижаващ кол, като при големите размери ходът му може да достигне до 170 мм – доскоро това беше немислимо число за ХС велосипед. Периферните компоненти преобладаващо са с марката OnOff, като при F-PODIUM RR SL кормилото и лапата са едно цяло. Този върхов велосипед тежи 11.1 кг, но не е проблем да стане още по-лек, ако сте готови да се лишите от някои удобства при спускане (например от понижаващия кол).

https://mondraker.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>