С Eagle Powertrain SRAM навлиза на пазара за електрически маунтин байкове

Една от най-големите новини в МТБ индустрията през есента на 2023 г. бе представянето на новата система на Sram за електрическо задвижване/подпомагане, наречена Powertrain. Не мога да кажа, че в нея има нещо революционно, но самият факт, че американската компания прави тази стъпка към е-байковете, е достатъчен, за да „разбърка картите“ в тестето и да накара останалите играчи да повишат вниманието си.

Преди всичко, може би ще ви е забавно да гледате този видеоклип, с който Sram представи Powertrain:

Както виждате, основните неща, на които набляга маркетингът на компанията, не са техническите характеристики на системата, а по-скоро нейното поведение и взаимодействие както с колоездача, така и със скоростната система Eagle AXS на велосипедите, които са оборудвани с електрическо задвижване Powertrain. Не е учудващо, че Sram се опитва по този начин да продаде „целия пакет“, защото всъщност интеграцията между технологиите AXS и Powertrain е наистина важна и според производителя това значително опростява ползването на велосипеда и усещането при каране.

Аз все пак ще започна с кратък преглед на „хардуера“, т.е. какви компоненти включва системата Powertrain и какви са параметрите им. Електромоторът е разработен от Brose (едно от големите имена в е-байк сегмента, те правят и агрегатите на Specialized) и е от типа „с пълна мощност“, т.е. с 90 Nm въртящ момент и 250 вата, достигащи обаче до 680 вата пикова мощ. Прави впечатление, че външният му вид „не е еднакъв“ при различните велосипеди, които са го внедрили към момента. Всъщност моторът си е един и същи, различни са капаците, с които е защитен.

Той може да бъде комбиниран с две различни батерии. Едната е с капацитет 630 Wh, което не е никак малко, но е с висока плътност и малък обем, което води и до по-компактни размери и тегло 3.1 кг. Тя е подходяща за е-байкове, които искат да постигнат по-ниско тегло. Другата батерия е по-голяма и като размери, и като капацитет – 720 Wh. Тя е предназначена за е-байкове, които са безусловно в „тежката категория“, но пък осигурява и по-голям пробег.

Наред с това потребителите могат да си купят и допълнителна външна батерия с капацитет 250 Wh, която се монтира на специална поставка, лесно приспособима и за бидон с вода. Тази опция е особено полезна в комбинация с по-малката вътрешна батерия, защото можете да взимате допълнителната само за карания, в които би могло да има нужда от нея.

Една от най-важните части на Powertrain, „мозъкът“ на системата, е интегрираният в горната тръба дисплей (AXS Bridge Display), който осъществява връзката с AXS компонентите, показва полезна информация и позволява да настройвате определени параметри на електрическото подпомагане, а с помощта на мобилното приложение имате още по-пълен контрол върху поведението и характеристиките на Powertrain.

Дотук няма нещо, което да не сме виждали при другите системи за е-байкове, така че преминавам към нещата, които според Sram отличават тяхното задвижване от конкуренцията на пазара:

Както вече споменах, едно от тези неща е пълната интеграция с електрическите скоростни системи Eagle AXS Transmission с безжично командване. Бутоните на командата AXS (с които обикновено човек превключва предавките и задейства понижаващия кол за седалка) могат да се ползват и за работа с електрическото подпомагане, което значително намалява компонентите, монтирани на кормилото. Наред с това задните дерайльори с директен монтаж към задната ос според Sram са изключително здрави, надеждни и прецизни, включително и при превключвания при напън върху веригата, което ги прави много подходящи за е-байкове.

Powertrain включва и технологиите Auto Shift и Coast Shift. Както показват имената им, първата технология осигурява напълно автоматично (и според производителя много интуитивно) превключване на предавките, базирано върху каданса (оборотите, с които педалирате). Казано най-просто, системата се опитва да поддържа определен каданс – ако забавите темпото на въртене, Powertrain ще премине на по-ниска предавка, а ако увеличите оборотите, ще превключи на по-тежка. Можете да индивидуализирате действието на алгоритъма чрез мобилното приложение. При такъв режим колоездачът се грижи единствено за това да си избира линия и да върти педалите. При Coast Shift пък системата позволява смяна на предавките без завъртане на педалите – това е възможно, защото (както и при други е-байкове) курбелите не са постоянно „зацепени“ към предния венец и той може да се върти независимо от тях при определени условия. Coast Shift може да се ползва както при ръчния, така и при автоматичния режим за смяна на предавките, като при втория алгоритъмът се ръководи от скоростта на движение – например при ускорение включва по-висока предавка, а при спиране по-ниска.

Реклама

Sram многократно наблягат на това, че с Powertrain се опитват да опростят карането, а не да добавят максимален брой функции и настройки – не че те са малко в мобилното приложение, за което стана дума, но идеята е основните избори да се правят именно чрез него, а по време на каране човек да мисли колкото се може по-малко за различните опции. Затова Powertrain работи само в два основни режима – Range и Rally. Видно от имената им, при първия режим системата ползва по-малка част от силата на мотора, за да осигури колкото се може по-голям пробег, а при втория режим акцентът е върху мощността и скоростта, за сметка на по-бързо изчерпване на батерията. Това е, просто и ясно. Ако ви се наложи да бутате велосипеда, има режим за подпомагане и в такива ситуации, само че той се води допълнителен. Активира се чрез продължително натискане на един от бутоните на командата.

А преди всичко друго Sram претендират, че зад наименованието „power tune“ се крие такова разпределение на силата от мотора, че във всяка ситуация електрическото подпомагане да се усеща максимално естествено, като продължение на самия колоездач. Не за пръв път чуваме такива твърдения от производителите на е-байкове и системи за тях, така че достоверността му тепърва ще трябва да бъде потвърждавана от потребителите.

И като стана дума за потребителите, те ще могат да карат със Sram Powertrain, ако се сдобият с някой от велосипедите, които вече внедриха тази система за електрическо задвижване. За момента такива модели се предлагат от няколко марки (със сигурност тепърва ще се появяват още!), като в България добре познати са Transition (с модела Repeater PT), Propain (с модела Ekano 2 CF) и Nukeproof (с модела Megawatt Carbon 297). Може да ги видите на снимките долу.

https://www.sram.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>