Шестото поколение Trek Slash е с ново окачване и не само…

След като наскоро представих изцяло обновения състезателен ХС байк на Trek, наречен Supercaliber, сега ще ви занимая с един друг велосипед, който в много отношения е негова противоположност – това е дългоходовият ендуро модел Slash. Може да се каже, че той е последното стъпало, от гледна точка на ход и възможности, преди модела за спускане Session. А най-голямата новост при шестото поколение Slash е именно това, че използва окачване от типа High Pivot, т.е. с високо разположена опорна точка, каквото Trek за първи път внедри именно при DH велосипеда си. Сега може ясно да се види, че Slash и Session са „отделени“ спрямо повечето други байкове на компанията на база на своята кинематика, която пък произтича от големия ход на окачването и предвидената употреба.

Като сме започнали с окачването, нека припомня набързо основните особености на конструкциите с висока опорна точка. При този тип окачвания линията на движение на задното колело е назад и нагоре, което помага препятствията се преодоляват по-леко и ефективно, запазва се по-голямата част от инерцията и по-добро сцепление с терена. Известен е и фактът, че това движение на задната ос предизвиква „удължаване на веригата“, което пък води до негативния ефект „връщане на педалите“ при преминаване през големи неравности. За да му противодействат, производителите прекарват веригата през допълнителна ролка, разположена максимално близо до главната става на окачването – по същия начин са подходили и Trek. За разлика от много други High Pivot рамки, които са с едноставно окачване, при Trek е запазена многоставна конструкция, включително и концентричната става около оста на задното колело, наречена ABP (Active Braking Pivot), която според производителя изолира работата на окачването от действието на спирачката. Не е случайно, че засега Trek ползват такъв тип окачване само при двата си най-дългоходови велосипеда, защото именно при по-голям ход на окачването неговите предимства са най-ясно изразени и оправдават по-усложнената конструкция с допълнителни елементи.

Реклама

Спирам обаче дотук, за да изброя още няколко нови неща и промени в Slash, които може и да не се набиват толкова на очи, но имат съществено значение за качествата на байка.

Освен че е с нова конструкция, окачването на Slash е и с малко повече ход – 170 мм отпред и отзад.

Новият Slash използва и различен размер на колелата – 29″ отпред, 27.5″ отзад. Това обаче не важи за най-малкия размер рамка, която е предназначена изцяло за 27.5. Изобщо, по отношение на геометрията и размерите Trek са се постарали да нагодят нещата максимално прецизно за предвидения ръст на колоездача, като от малките към големите размери се променя не само дължината на предния триъгълник, но и тази на задницата. Челният ъгъл (63.5 градуса) е съвсем малко намален спрямо предишното поколение, но седалковият е увеличен по-съществено и е 78 градуса. Много от тези параметри подлежат и на промяна. Чрез специалните чашки например може да променяте челния ъгъл с 1 градус нагоре или надолу, т.е. може да стане дори 62.5 градуса. Долната стойка за захващане на шока е сменяема, което дава възможност дори да монтирате 29-цолово колело отзад, за което е предвидена друга стойка. Наред с това има и две позиции за захващане на задния амортисьор, които променят прогресивността на окачването.

Като стана дума за седалковата тръба, прави впечатление, че тя е почти права, което за мен лично е съществено подобрение спрямо предишния Slash и ще позволи на много хора (включително с по-малък ръст) да използват понижаващи колове с повече ход.

Имайки предвид в каква „неприятелска“ среда ще бъде каран байкът, в допълнение към външните защитни елементи на долната тръба Trek са добавили и интегрирана защита под формата на допълнителен слой от долната страна на рамката, който да поема ударите от хвърчащи камъни и други подобни „атаки“.

За 2024 г. Slash се предлага в два варианта с алуминиева рамка (Slash 8 и Slash 9, на горната снимка) и цели пет окомплектовки с карбонова рамка (9.8 със задвижване Shimano XT или Sram GX AXS и 9.9 със задвижване Shimano XTR, Sram XX AXS или Sram X0 AXS).

Както се вижда от снимките, карбоновата рамка е много модерна и приятно „загладена“, с полезни „екстри“ като вътрешни тунели за окабеляването и кутия в долната тръба за съхранение на дребни вещи и аксесоари. Добрата новина за хората, които обичат да карат без раница е, че и алуминиевата рамка има такъв отсек за съхранение.

Всичко казано дотук, както и допълнителни подробности, може да научите от тези три видеоклипа: https://www.youtube.com/watch?v=uJEzk_7NrY8
https://www.youtube.com/watch?v=kWwpmq-NaE8
https://www.youtube.com/watch?v=z6x_zVEcnX0

На мен обаче най-много ми хареса четвъртият клип, в който вместо технически данни има най-вече добро каране и забавен сюжет:

А доколкото разбрах от Aquamatrix (дистрибутор на марката за България), новият Slash вече е наличен и на родна земя.

https://www.trekbikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>