T.O.P.T.A. PowerLock Cracker – малък, полезен и български

На 6 декември 2023 г. в магазин Allmountain ще бъде представен един съвсем нов български продукт, наречен PowerLock Cracker. В превод от английски името му означава това, което е: инструмент за разкачане на „бързото“ звено на веригата. Но думата „cracker“ означава и „бисквитка“, което пък е препратка към малките размери и ниското тегло (по-малко от 6 грама) на тази полезна джаджа.

PowerLock Cracker е продукт, създаден изцяло от практическите нужди по време на каране. Тук може би ще трябва да направя бърза ретроспекция, връщайки се към първото десетилетие на нашия век, когато Sram за пръв път въведе т.нар. „бързо звено“ при МТБ веригите. Тяхното тогава се наричаше Power Link и идеята му беше да позволява бързо и лесно снаждане и разкачане на веригата, само с ръце, без инструменти. Скоро след това този подход бе възприет и от други производители и „бързите звена“ станаха все по-често срещани.

При мен лично звената на Sram работеха изцяло според очакванията, при нужда можех да разкача веригата си съвсем лесно и нямах никакви проблеми с тази технология. Имаше обаче и хора, при които „бързото звено“ се откопчаваше и без да го желаят, по време на каране например. Дали заради това, или поради друга причина, в момента повечето МТБ вериги идват фабрично с „бързи звена“, които на практика са толкова „стегнати“, че не позволяват разделяне без помощта на инструмент. Някои производители дори изрично ги определят като звена за еднократна употреба, т.е. единственото им „предимство“ е, че за съединяване на веригата не е необходим специален инструмент, но демонтирането ѝ трудно става с голи ръце. И все пак, ако се наложи да сваляте веригата на байка си при аварийна ситуация на пътеката и тя е снабдена с някакъв тип „бързо звено“, най-добре е да я разкачите и после да я свържете отново именно през него. Но както казах, в наши дни това обикновено не става само „на ръка“. Виждал съм различни похвати за разделянето на съвременните „бързи звена“, продиктувани и от неволята, и от наличния в присъстващите инструментариум. Най-често те биват „атакувани“ с тънки малки клещи, като трябва да се приложи и доста чалъм, за да успеете да стиснете и приближите един към друг двата щифта, изкарвайки ги по този начин от леглата им. Виждал съм също така успешно разчленяване с помощта на канап или друга тънка връв. Като цяло обаче всеки от тези варианти изисква да имате нещо подръка, с което да си помогнете, а също така и да сте достатъчно сръчни и упорити – обикновено след третата или петата ругатня по адрес на веригата „чудото“ се случва.

Реклама

Е, с PowerLock Cracker не ви трябват нито специални умения, нито други инструменти. Всичко се случва бързо и лесно, бих казал дори елементарно. Може да видите процедурата в този видеоклип:

Принципът на действие е очевиден – нанизвате скобата на инструмента през бързото звено на веригата и започвате да я затягате с малкия върток, с което на практика изваждате щифтовете от леглата им и звеното се отваря.

Виждате сами, че PowerLock Cracker е съвсем малък и може да намери място буквално във всеки джоб, всяка чантичка с инструменти и т.н. Подходящ е за всички типове вериги, снабдени с „бързо звено“. Един от основните елементи в него е част от спица – огъната, за да образува скоба. Тялото на малката „джаджа“ е изработено на 3D принтер. Всички съставни части са устойчиви на ръжда и корозия. Създател на продукта е един небезизвестен колоездач от българската МТБ общност – ако искате да разберете кой е той, заповядайте на премиерното събитие!

Затова пък не е тайна къде ще може да намерите и купите T.O.P.T.A. PowerLock Cracker. За начало продуктът ще се предлага в следните търговски обекти:

  • Магазин Allmountain в София на ул. „Георги Сава Раковски“ 193, https://allmountain.bg/
  • Магазин Industrial в София на бул. „Христо Смирненски“ 74, https://industrial-bg.com/

Информация за PowerLock Cracker ще може да намерите и на адрес: https://www.topta.tech/

One Response to “T.O.P.T.A. PowerLock Cracker – малък, полезен и български”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>