Vyron MDS-V3 – електрическия понижаващ кол на Magura

В наши дни понижаващите колове за седалка с дистанционно безжично командване от кормилото и електромоторче, което ги задейства/спира, стават все по-често явление, но е редно да отбележа, че именно Magura преди доста години бяха първите, които предложиха подобен продукт на пазара. За него даже има статия в архива на MTB-BG.com.

В края на 2022 г., т.е. като продукт за настоящия сезон, бе представено третото поколение на този продукт под името Vyron MDS-V3. Ето кои са най-важните предимства и характеристики на този интересен кол за седалка:

Както се досещате, монтирането на кола е пределно лесно – просто го вкарвате в седалковата тръба и затягате скобата. Няма жила и брони, няма маркучи и масло.

Командата, която се монтира на кормилото, може да се сложи както самостоятелно, така и комбинирано със спирачното лостче чрез скобата Shiftmix.

Връзката между командата и кола е по стандарта Bluetooth, а хидравличната система на Vyron MDS-V3 е подобрена спрямо предишните поколения, за да може да осигури по-бързо (но и плавно) сгъване и разгъване.

За енергийното обезпечаване на системата се грижат две батерии – CR2 за моторчето в кола и CR2032 в командата. Според производителя приблизителният период за смяна на батериите е една година, като това все пак зависи и от интензивността на употреба.

Въпреки електрониката (или по-скоро точно заради нея) продуктът е напълно защитен от външни въздействия на прах, вода и т.н., като покрива стандарта за водоустойчивост IP-67, т.е. може да издържи дори и кратко пълно потапяне във вода.

Реклама

В третото си поколение Vyron се предлага в четири различни дължини и ход – 100, 125, 150 и 175 мм. Всъщност вариантите реално са два, но ходът може да бъде намален от 175 на 150 мм и от 125 на 100 мм. Диаметърът е 30.9 или 31.6 мм.

Теглото на Vyron MDS-V3 е около 700 грама плюс още 40 грама за командата. Със сигурност не е подходящо за хора, търсещи максимална лекота, но пък за тези, които искат максимално удобство и възможността евентуално да го ползват на повече от един велосипед, продуктът е доста изкушаващ.

Както и други подобни високотехнологични компоненти, колът на Magura не е евтин (препоръчителна цена в Европа 579.90 евро), но то пък кое ли е в наше време?

Хубавото е, че марката има дистрибутор в България (Aquamatrix) и продуктът може да бъде намерен и реално видян/пипнат, а също и адекватно сервизиран, което не е маловажно при този ценови клас.

За него има и специален микросайт на Magura, където може да видите още подробности: https://magura-vyron.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>