Vyron eLECT – електрически понижаващ кол за седалка от Magura

През последните години понижаващите колове за седалка преживяха бурно  и разностранно развитие. На пазара в момента има хидравлични или механични, с ход от 75 до 180 мм, с дистанционно управление или без, с вътрешен или външен път за жилото/маркуча и т.н. С първия си подобен продукт германската компания Magura (известна най-вече със спирачките си) реши да добави още един щрих към това многообразие, разработвайки електрически понижаващ кол с дистанционно управление.

Технологията (базирана върху безжична връзка ANT+), както и самата команда, са взети (или по-точно казано споделени) директно от някои вилки и задни амортисьори на Magura, които използват електрическо заключване от години. Заради това командата с три бутона може да изглежда излишно голяма, още повече, че за управлението на Vyron са необходими най-много два бутона, а може и само един. Тази команда обаче може да се използва едновременно за управление и на кола, и на вилката или задния амортисьор. Може да я монтирате както отляво, така и отдясно, а със спирачни лостчета Magura можете и да я интегрирате.

Самият факт, че колът се управлява безжично, крие много предимства. Механиците няма да се изнервят от прокарване на жило или маркуч вътрешно през рамката или да го връзват с кабелни връзки външно; активирането на кола изисква просто натискане на един бутон; прехвърлянето на кола от един на друг велосипед е елементарно.

Учудващо, но Vyron не е по-лек от преките си конкуренти на пазара – 595 грама. Това е така и заради батерията (NiMH), която се намира в него и се зарежда през microUSB порт за около 3 часа. С едно зареждане колът може да направи около 400 движения, което според Magura в най-честия случай би означавало около 2 месеца каране (разбира се, подобни сметки са крайно субективни, но пък всеки може да ги нагоди лесно към собствения си стил и честота на каране). Ако батерията свърши (за което карачът получава известие чрез червена светлина на командата), при главата на кола, където е и приемникът, има бутон за ръчно опериране, който позволява още 20 движения – напълно достатъчно, за да завършите карането до източник на електроенергия. Командата се захранва от батерия тип копче – CR2032.

Като вътрешно устройство Vyron е с хидравлична система, използваща минералното масло на Magura, наречено Royal Blood. Затвореният дизайн на системата предполага дългосрочно ползване без проблеми, но ако все пак се наложи някакво обслужване, например обезвъздушаване и/или смяна на маслото, процедурата е съвсем лесна според производителя.

Ходът на Vyron е 150 мм, безстепенен. Това го прави едно от по-дългоходовите предложения на пазара. Макар че е с електронно командване, понижаването на седалката все пак изисква натиск върху нея. За връщането ѝ нагоре се грижи пневматична пружина. Отварянето и затварянето на клапана, който позволява или не движение кола, се извършва от малък пиезоелектрически мотор.

Скобата за седалката е с два болта, така че да осигурява фин реглаж на наклона. Общата дължина на кола е 446 мм, а диаметърът 30.9 или 31.6 мм.

Цената на Vyron eLECT е 400 евро – със сигурност не е евтин, но не е и много по-скъп от основните си конкуренти, а технологията определено изглежда обещаваща.

https://www.magura.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>