Tacky Chan – нова гума за спускане и ендуро от Schwalbe за 2024 г.

Още по време на изложението Евробайк 2022 германският производител Schwalbe представи най-новата си гума, предназначена за спускане и ендуро. Името ѝ явно е игра на думи с това на актьора Джеки Чан, който е известен с умението си да излиза успешно и от най-заплетените ситуации във филмите си.

Новата шарка изглежда агресивна и вдъхва увереност от пръв поглед. Това едва ли трябва да ни учудва, като се има предвид дългогодишния опит на Schwalbe, а също и фактът, че гумата е разработена със сътрудничество и отзиви от техните топ състезатели, сред които е и Амари Пиерон.

Tacky Chan се нарежда до моделите Magic Mary и Big Betty, които са със същото предназначение и са любими на не един и двама потребители. При новата шарка обаче страничните бутони са още по-солидни и стабилни (с 10% повече спрямо Magic Mary), а цялостно грайферите са малко по-разредени, особено в преходната част между централната и страничните линии. В тази насока всеки може да тълкува нещата различно, но Schwalbe твърдят, че това прави гумата по-прецизна в завоите, с по-добра обратна връзка за терена и сцеплението, а също и по-лесно очистваща се от калта. Лесно е да се забележи и това, че спирачните ръбове на бутоните са предостатъчни за добро намаляване на скоростта дори в последния момент, а скосяванията отпред целят да намалят съпротивлението при търкаляне, т.е. да направят шарката и достатъчно бърза. Освен всичко друго, при равни други условия Tacky Chan е и малко по-лека в сравнение с Magic Mary.

Засега новият продукт се предлага в следните разновидности:

  • 27.5 или 29 цола, и в двата случая с широчина 2.4 инча (62 мм);
  • с конструкции Super Downhill, Super Gravity или Super Trail (повече за тях вижте ТУК);
  • с каучукови смеси ADDIX Ultra Soft или ADDIX Soft.

В зависимост от тези характеристики теглото варира между 1165 и 1320 грама.

Реклама

Между другото, разглеждайки сайта на Schwalbe, видях, че и моделът Smart Sam е осъвременен, а това е една от най-често използваните гуми за вграждане в твърдаци от начален клас, т.е. за много хора се явява първата МТБ гума, която познават и ползват.

За 2024 г. шарката е с „позагладени“ ръбове на бутоните, но като цяло запазва основната идея да има гъста, почти непрекъсната централна линия за максимално гладко търкаляне по асфалт и други твърди настилки и терени. Има я и във вариант Smart Sam Plus, който е с допълнителна защита срещу пробиви, наречена Greenguard.

https://www.schwalbe.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>