Нови обувки за ендуро и спускане от Shimano за 2024 г.

В началото на август Shimano представи две нови серии обувки за планинско колоездене с означения GE (Gravity Enduro) и GF (Gravity Flat). В първата серия обувките са за педали с автомати, а във втората за платформени педали. По този начин японският производител на практика променя номенклатурата на наименованията, които използва, защото до момента имаше серии AM (за автомати) и GR (за платформи), а също и ME (пак за автомати, само че самите обувки са друг тип – приличат донякъде на шпайкове, а не на „кецове“). Сега новите наименования дават ясен сигнал, че и GE, и GF са насочени предимно към карането надолу, но са за различен тип педали.

И в двете серии обувките използват новия дизайн на подметката, наречен ULTREAD. Става дума не само за самата шарка, но и за каучуковата смес, която според Shimano е достатъчно мека, за да осигурява перфектно сцепление и с педалите, и с терена. И тъй като този тип подметка бе лансиран първо при обувките за платформени педали, тук също ще започна с тях.


Флагманът в серията GF е моделът GF600 (или GF6). Както виждате, шарката на подметката е основно с шестоъгълни бутони, но в предната и задната част, както и по външния контур, оформлението е по-различно, за да се осигури добро сцепление и при ходене. Скрита от погледа, във вътрешността на обувката, е технологията TORBAL 2.0, която позволява зоната около петата да се усуква в съответствие с движенията на крака, но в същото време подметката е достатъчно корава, за да бъде и педалирането ефективно. По същата причина и горната част на обувката е по-стегната в най-широката част на ходилото (около възглавничката), но е по-отпусната около пръстите и петите. Изкуствената кожа, използвана за направата на GF600, е мека и издръжлива, а около пръстите е подсилена с допълнителен твърд слой, който служи като щит. Пак със защитна цел, само че за глезена, вътрешната стена на обувката е по-висока. Над пръстите, както и отстрани, виждаме отвори за проветрение. Притягането е с връзки. Препоръчителната цена на GF600 е около 170 евро, теглото е около 800 грама за чифт, а номерацията е от 38 до 48. Моделът се предлага и в кафяв цвят.


Още по-скъп и „пълен с екстри“ е моделът GF800 GTX, но това е, защото става дума за зимна обувка, предназначена за най-студените и/или мокри дни. Затова в нея е интегрирана водонепропусклива мембрана Gore-Tex, а специалната „яка“ над глезена затваря плътно ходилото и го предпазва от навлизане на вода и кал. Притягането на обувката също е различно – използвана е системата BOA® L6 с връв и върток за притягане. Подметката е сходна с тази на другите обувки в серията GF, само че каучуковата смес е оптимизирана за по-ниски температури. Въпреки, че са по-големи на външен вид, GF800 GTX не са никак тежки – около 780 грама за чифт. Цената им обаче е сериозна (което е нормално за такъв тип специализиран продукт) – 219 евро. Предлагат се в два цвята – черен и каки.


GF400 и GF400W е най-достъпният като цена модел в серията – 115 евро. Това обаче не е за сметка на сцеплението с педалите, тъй като дизайнът на подметката в общи линии е същият. Липсва обаче системата TORBAL, а и цялостно подметката е по-гъвкава, за да е по-комфортна при ходене и при любителско каране. Горната част на обувката е от здрав и износоустойчив плат, като се очаква той да е и достатъчно проветрив, така че тук липсва перфорацията. Има ги обаче защитните елементи – по-високата вътрешна стена за глезена и допълнителният твърд слой около пръстите. Моделът се предлага в мъжки и дамски варианти, както и в общо пет цвята – 3 мъжки и два дамски. При мъжките модели номерацията е от 33 до 48, т.е. обхваща и деца/младежи. Дамските размери са от 36 до 44.


adbanner]


Преминавайки към обувките за автомати, моделът GE900 е въплъщение на най-доброто, което японският производител може да предложи в този момент за любителите на спускането и ендурото. Започвайки от подметката, освен че е SPD съвместима, тя също използва дизайна ULTREAD с достатъчно мека каучукова смес, за да осигурява добро сцепление при ходене по пресечен терен. Обърнете внимание на това колко назад продължава каналът за педалите – това е направено с цел при неуспешно закопчаване автоматът да влезе в канала, а подметката да легне стабилно върху тялото или платформата му, т.е. дори незакопчани, краката ви все пак да имат стабилна опора. Разбира се, това са „аварийни“ ситуации, а в общия случай, когато автоматът на педала е щракнал около скобата на обувката, GE900 са оптимизирани за ефективно педалиране, като са подсилени с карбонови пластини в подметката за повече коравина. Наред с това обаче е помислено и за комфорта чрез системата TORBAL и допълнително омекотяване, поемащо вибрациите.

Издръжливата, но все пак мека изкуствена кожа, от която е направена горната част, е перфорирана над пръстите, а над глезена е допълнена от неопренова яка, която да пречи на мръсотията да влиза навътре – това е много полезен детайл, особено за хора, които по-често карат в дивото. Налице е необходимата защита за пръстите и за кокалчетата на глезените, а закопчаването е чрез системата BOA® L6 и с допълнителен велкро ремък.

Освен в маслиновия цвят, GE900 се предлагат и в черно, с номера от 38 до 48, а цената им е 220 евро.


Малко по-евтини (180 евро), но все още във високия клас, са обувките GE700. Основните разлики между тях и GE900 са в това, че липсват вкоравяващите карбонови елементи в подметката (макар че тя в никакъв случай не е твърде мека и гъвкава) и неопреновата яка около глезена и че притягането е с връзки и велкро ремък. Останалите елементи обаче са налице – технологията TORBAL, подметката ULTREAD, качествената изкуствена кожа, защитните елементи. Предлагат се в две разцветки – черна и светла (бледо сиво + маслинено зелено) с номера от 38 до 48.


Най-достъпни в тази серия са моделите GE500 и GE500W (мъжки и дамски) с цена 120 евро. Основната разлика между тях и GE700 е материалът, от който е направена горната част – тук той е плат, достатъчно здрав и износоустойчив. Във всяко друго отношение двата модела си приличат – подметката е ULTREAD, системата TORBAL се грижи да баланса между комфорт и коравина, закопчаването е с връзки и велкро лента, а цветовете са цели пет.

bike.shimano.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>