Петото поколение Glory – ще си върне ли Giant славата в спускането?

През лятото на 2023 г. Giant представи петото поколение на модела си за спускане Glory. Първият велосипед с това име се появи през 2006-2007 г. и с добрите си характеристики, смелия си дизайн и ярки, шарени цветове се превърна в един от най-популярните DH байкове по онова време. 17 години по-късно общото между най-новото превъплъщение на Glory и онзи „праотец“ е твърде малко, но достатъчно съществено – това е стремежът на компанията да предложи на пазара най-доброто, на което е способна, а защо не да пожъне и нови успехи на състезателната сцена? Като реверанс към онзи първи модел, от който започна всичко, Giant са направили и една подобна като стил разцветка, която, разбира се изглежда доста по-модерна, заради самия дизайн и визия на новата карбонова рамка.

Със сигурност всеки, който е бил съвременник на първия Giant Glory (в България имаше няколко бройки от него), може да си спомня с умиление в продължение на часове за отминалите времена, но по-добре е да се насоча към конкретиката относно новия велосипед – такъв, какъвто е през 2023 г.: модерен, ефективен и с възможности за множество настройки спрямо личните предпочитания на карача.

„Сърцето“ на всеки велосипед е неговата рамка – в случая тя е изцяло карбонова и това се случва за пръв път при модел за спускане на Giant, достъпен за крайния потребител. Елементите на рамката са от композитен материал с върхови качества и в съзвучие с прецизен дизайн, при което всяка област е изваяна и оформена с оглед на натоварванията, които трябва да носи. Рамка с размер S/M тежи 3200 грама и е по-лека, по-корава и (вероятно) по-бърза от всички предишни поколения на модела.

Реклама

Окачването Maestro също е проектирано и настроено специално за нуждите на спускането, с 200 мм ход и виртуална опорна точка, достатъчно ефективно при педалиране, но все пак с основен фокус върху абсорбирането на неравности и натоварвания от всякакъв тип и размер. Задният амортисьор е с т.нар. палцов захват (Trunnion) и 75 мм ход, а вилката е с 203 мм. За тези, които искат да „задълбаят“ в характеристиките на кинематиката при Glory, полезната информация е ТУК.

Една от характерните черти на новия Giant Glory е възможността да го настроите според собствените си предпочитания, както и според терена. Да започнем с най-видимото – размерът на колелата. Предното във всички случаи е 29-цолово, но задното в стандартната окомплектовка е с размер 27.5, а ако предпочитате 29-цолово, просто монтирайте такова. По отношение на геометрията (ъглите и разстоянията) байкът разполага с три точки, в които може да правите промени. Едната е челната тръба – чрез чашките с изместване може да намалите или увеличите с 5 мм дължината на хоризонталния обхват (reach), респективно на ефективната горна тръба. Другата точка е ставата между задния триъгълник и горната кобилица – там има обръщаема вложка с три позиции, чрез които може да променяте височината на средното движение, челния ъгъл и ъгъла на седалковата тръба. Третата точка за настройка са ушите за задната ос, чрез които може да променяте дължината на задницата с 10 мм. В комбинация тези три настройки дават многобройни възможности да направите велосипеда по-стабилен или по-пъргав, да компенсирате или засилите определени характеристики, произтичащи от размера на задното колело, и т.н.

Пълните данни за геометрията може да видите тук:

За повече информация посетете сайта на производителя: https://www.giant-bicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>