Нови обувки от Shimano с подметки ULTREAD

Още през есента на 2021 г. Shimano представи няколко модела МТБ обувки за сезон 2022 с нова подметка, наречена Ultread. Преди всичко трябва да направя уточнението, че ще видите това име както при DH/ендуро/АМ обувки за платформени педали, така и при ХС шпайкове за педали с автомати, и както може да се досетите, комбинацията от материали и технологии е различна при тези две приложения.

За платформени педали към момента обувките с подметка Ultread са само едни – GR9 (SH-GR903).

Първото, което прави впечатление, е изцяло новата за Shimano шарка на подметката. Тя използва шестоъгълни грайфери, като идеята е шиповете на педалите да си намерят място между тях, така че за сцеплението не се разчита само на меката каучукова смес, която също е налице, разбира се. Подобна шарка сме виждали и при други производители – например Ride Concepts и Giro, а както е ставало дума, родоначалници на този тип грайфери (само че с кръгла форма) са Five Ten, така че щом концепцията работи добре за толкова други марки, едва ли има причина да не сработи и при Shimano. Японците са помислили и за случаите, в които човек трябва да ходи по пътеките с байка си – за целта в предната и задната части на подметката оформлението е по-различно, за да се осигури добро сцепление и с терена.

Горната част на обувките е от изкуствени материи, които не поемат много вода и съхнат бързо. Дизайнът е стилен и изчистен, като при пръстите и петата виждаме защитни панели от по-корава материя. Вътрешните стени на обувките са по-високи, за да пазят глезените, а около отвора за крака има неопренова яка, която пази от влизане на пясък, клечки и други дразнещи елементи. Стягането е простичко – с връзки, за които е предвидено по едно ластиче на езика, за да не се развяват при каране.

GR9 се предлага в номерация от 38 до 48, а освен светлата разцветка, има и черна – за тези, които не желаят толкова да се набиват на очи.

Реклама

Топ-моделът сред ХС шрайковете е XC9 (SH-XC902) от серията S-Phyre. Това е типична състезателна обувка, обгръщаща плътно ходилото, с корава подметка, която разполага както с „отляти“ трилъчеви бутони в предната и задната част, така и с два допълнителни бутона отпред, които могат да се махат и на тяхно място може да се монтира метална пластина, която буквално да се забива в почва или кал. Системата за закопчаване е Boa Li2 със здрава връв, която минава през специални водачи, за да осигури равномерно обтягане от всички страни. Освен в бяло, ХС9 се предлагат в още два цвята – син и черен.

Под него като ценови клас се намират моделите XC7 и XC5 – от втория има и дамски вариант. Те също са типични шпайкове – леки и с корава подметка, но все пак конструкцията им е малко по-гъвкава за повече комфорт при ходене. Системата за закопчаване при ХС7 e Boa L6, а при XC5 е комбинация от Boa L6 и велкро.

Има и три нови модела в серията All Mountain – AM9 и AM5 (в мъжки и дамски вариант). Те са за педали с автомати и подметката им не е Ultread, но все пак е с масивни грайфери, оптимизирани и за ходене по пресечен терен.

При АМ9 притягането е с връв, но с по-простата система Speed Lacing, която е покрита с „капак“ и с допълнителен велкро ремък. Този модел е и малко по-висок около глезените.

АМ5 са с по-нисък профил, с обикновени връзки и с по-ниски грайфери на подметката.

Повече подробности, както и цялата колекция обувки на Shimano, можете да видите на адрес: https://bike.shimano.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>