Запознайте се с обновеното семейство SID за 2024 г.

В разгара на лятото Rock Shox представи изцяло обновените за 2024 г. продукти от серията SID. Това включва два отделни модела вилки (SID и SID SL), заден амортисьор SIDLuxe и нова дистанционна команда Twistloc Ultimate. Както и в случая с представената малко по-рано вилка за спускане Boxxer, производителят споделя доста подробности относно разработката на новите компоненти, но аз ще се огранича само до най-съществените новости и то накратко.

И с новото поколение продукти Rock Shox запазва концепцията за два различни модела вилки в рамките на линията SID. По-леката SID SL (super light) е с 32 мм горни тръби и с други олекотени и по-малки като размер елементи и е предназначена за ХС състезатели, приоретизиращи теглото. За разлика от нея, SID (без SL) е с 35 мм „шаси“ и с изцяло нова пневматична пружина DebonAir+, но въпреки това успява да постигне по-ниско тегло спрямо предишното поколение. Всъщност нека приключим темата с теглото, която винаги е водеща, когато става дума за ХС продукти:
2024 SID Ultimate със 120 мм ход тежи 1480 грама (спрямо 1537 г за модела от 2021 г.), а 2024 SID SL Ultimate (110 ход) тежи 1352 грама, което е с 26 г. повече спрямо аналогичния продукт от 2021 г. (само че със 100 мм ход).

SID 2024

SID SL 2024

Най-съществената новост може би е новият патрон за амортизация Charger Race Day 2, който остава все така лек и ефективен като работа, но добавя възможност и за трета позиция за компресията, наречена „Pedal“ – с други думи, при този режим на работа имате „платформа“, съчетаваща ефективност при педалиране, но и поемане на неравностите, за разлика от пълното заключване, което превръща вилката в „твърда“, с изключение на случаите, когато някакво рязко натоварване (например приземяване от скок) преодолее защитния праг и я отключи за момент. Нещо повече – трите позиции на компресията са налични и при другите патрони за амортизация, използвани в по-бюджетните разновидности на SID и SID SL. Rock Shox твърдят изрично, че разликата между патроните е най-вече в теглото, а не във функционалността и качеството на работа. А пък за тези, които преценят, че нямат нужда от режим „педалиране“, ще се предлагат и вариантите с две позиции – Open и Lock.

Специално при SID инженерите на Rock Shox са искали да постигнат по-различна характеристика на въздушната пружина и така разработват ХС вариат на DebonAir+. Тя е по-отзивчива, с повече поддръжка в средната част на хода и с по-малко прогресия в края (потребителите при желание могат да увеличат прогресията чрез добавяне на т.нар. токени, т.е. обемни втлуки). За целта е увеличен с 50% обема на негативната камера и с 16 % този на позитивната, но това повлича след себе си и много промени в конструкцията на вилката – по-дълги горни тръби, които пък се припокриват повече с втулките на ботушите, и в крайна сметка освен по-плавна и комфортна като работа, вилката става и по-корава и устойчива, което е добре дошло като ефект, особено при положение, че теглото не е увеличено.

За разлика от нея, SID SL запазва досегашната пружина DebonAir, както и олекотената конструкция с по-къси горни тръби и „изрязани“ от долната вътрешна страна ботуши, макар че ходът на тези най-леки вилки в каталога на Rock Shox вече е увеличен до 110 мм.

И при двата варианта на SID е използвана нова фрезована корона, която спестява някой и друг грам. Rock Shox твърдят, че в наши дни не смятат за нужно да правят вилка с карбонови корона и стержен, тъй като предимствата от гл.т. на тегло не оправдават високата цена на подобна екстра.

Реклама

Всички тези подобрения са тествани и потвърдени както в лабораторни условия, така и в състезания и карания от атлетите на Sram, а цената на топ-моделите с означение Ultimate е 1199 евро за SID и 1079 евро за SID SL. Модификациите Select са с 260 евро по-евтини (и при двата модела), а освен тях има по още две разновидности, но засега те са само за вграждане в готови велосипеди.

Амортизацията с три позиции за компресията е внедрена и в задните амортисьори SIDLuxe (но наред с нея се запазват и вариантите с 2P), които допълват семейството от състезателни ХС продукти на Rock Shox. Във всяко друго отношение те запазват досегашните си характеристики – ниско тегло, ефективност при педалиране, възможност за дистанционен контрол от кормилото и т.н.

В това направление е разработена и нова дистанционна команда от типа TwistLoc с добавка Ultimate към името. Тя се предлага във варианти с две или три позиции за окачването и може да се свърже както с вилка, така и със заден амортисьор. Имате също така избор между гладка повърхност или такава с текстура.

https://www.sram.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>