Peak Design Mobile: Out Front Bike Mount и Universal Bar Mount

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

В началото на новия сезон се връщам към летните дни на предходния, когато от магазин Фотосинтезис ми предложиха да пробвам няколко продукта от серията Mobile на марката Peak Design. За да не се повтарям с общото представяне на този производител и продуктите му, препоръчвам първо да прочетете тази кратка статия: https://mtb-bg.com/2022/09/29/peak-design-mobile-photosynthesis.

Аз пък ще започна с едно важно уточнение, а именно, че никога преди това не бях ползвал подобни стойки за телефон с велосипеда си, както и че по принцип не ползвам телефона си за навигация при велопреходи, нито пък имам причина да го ползвам в бъдеще, доколкото предпочитам да разчитам на самостоятелен GPS уред. От друга страна, постарах се колкото мога да се поставя на мястото на хората, които предпочитат да навигират със смартфон, а също така (с известен риск за телефона) да използвам продуктите при съвсем истински карания по пресечен терен, доколкото тази статия все пак е ориентирана към хора, които вероятно биха ползвали стойките и за планинско колоездене. Тестването на продуктите се случи в рамките на няколко дни (и карания) през август 2022 г., докато бях на море в Гърция. Избрах точно такъв момент, защото за тези карания разчитах в голяма степен и на Google Maps, вместо на GPS картите, които ползвам тук в България, т.е. телефонът можеше реално да влезе в действие като навигационно средство. И макар че терените като цяло не бяха тежки, по гръцките пътища имаше достатъчно камънаци, които да раздрусат добре и мен, и колелото с монтирания на кормилото смартфон.

Първото, което ми направи впечатление при продуктите на Peak Design, бяха опаковките. Те не са просто стилни и красиви, те са „пипнати“ във всяко едно отношение и показват, че думичката „дизайн“ в името на компанията съвсем не е случайна! Кутиите са така направени, че представянето и разопаковането на продуктите хем да е лесно и удобно, хем да ви остави с впечатлението, че някой е помислил за всеки един детайл и се е опитал да достави удоволствие на клиента дори при тази първа манипулация. Все пак поговорката „По дрехите посрещат…“ не е случайна. Хубавият дизайн, изпипаният външен вид е водеща черта и на самите продукти, но той не е самоцел. Напротив, подчинен е на функцията и макар всичко да е много изчистено и в някои отношения минималистично, това не е за сметка на надеждността или удобството.

„Свързващо звено“ между продуктите в серията Mobile е системата за закрепване/монтаж на телефона към различните стойки и приставки. Това е много удобно, защото не се налага за всеки отделен аксесоар да ползвате различен интерфейс. Фиксирането на телефона е двойно подсигурено – веднъж чрез магнит и втори път чрез щипка с метални зъбчета, която е доста надеждна. За целта трябва да купите за телефона си или специалния калъф Peak Design Mobile Everyday Case, който е наличен във варианти за някои от популярните модели телефони като iPhone 11, 12 и 13, Samsung Galaxy S21 и S22 и др., или универсалния адаптер/преходник, който да залепите върху подходящ за мобилното ви устройство калъф или директно върху корпуса на телефона.

Тъй като за моя модел телефон няма специален калъф, остана вариантът да ползвам универсалния адаптер. Както се вижда и от снимките, той представлява една тънка квадратна плочка, която от едната страна е с лепило за трайно закрепване към телефон или калъф, а от другата е с плитък квадратен отвор с магнитни ръбове – това е елементът, който се захваща към скобата на съответната стойка. Не исках да залепя адаптера директно към корпуса на телефона, не исках дори да го залепя към силиконовия калъф, който ползвам по принцип, защото не бях сигурен дали плочката, макар и тънка, няма да ми пречи при ежедневна употреба. Затова изрових вкъщи някакъв евтин калъф, който не бях ползвал никога и дори не помня откъде се е взел, и реших да залепя адаптера на него. Опитът обаче не беше успешен – оказа се, че този калъф е твърде долнопробен и е от някакъв много калпав материал, към който лепенката не успя да „хване“. Нямах друг избор, освен да пробвам с моя досегашен калъф. При него нямаше никакъв проблем – след хубаво притискане преходникът стана част от него и дори сега, няколко месеца по-късно и след безброй „контакти“ с джобове, повърхности и т.н. адаптерът си е на мястото и си стои здраво залепен. Следващите няколко снимки обаче са с боклучавия калъф, преди да разбера, че той е негоден за целта.

Първоначалните ми опасения, че плочката може да ми пречи с нещо, се оказаха напълно неоснователни. Адаптерът е съвсем тънък и не се закача нито в ръбовете на джобовете, нито някъде другаде, така че с нищо не промени обичайното ползване на телефона ми.

При залепването на преходника може да ви е от полза включения в комплекта шаблон за центриране. Разбира се, това не означава, че трябва непременно да го разположите в средата на телефона, особено по вертикал. Напротив, в зависимост от основната стойка/приставка, която ще ползвате, а също и от елементи на телефона (бутони, камера и др.) може да решите целенасочено да залепите адаптера по-високо или по-ниско. Ще се върна към това след малко, но още тук ще кажа, че по правилото „седем пъти мери, веднъж режи“ е добре да проиграете предварително как и къде искате да е разположен телефонът (с помощта на съответните аксесоари, с които ще го ползвате), преди да залепите окончателно адаптера.

Първо ще споделя впечатленията си за специализираната колоездачна приставка Out Front Bike Mount. Тя е предназначена за „твърд“ монтаж към кормилото и в комплекта са включени три чифта подложки за скобата, които са с различна дебелина. По този начин можете да монтирате стойката на кормила с диаметър от 22.2 до 31.8 мм. Моето кормило (както и на много други съвременни маунтин байкове) е с диаметър в центъра 35 мм, което означаваше, че няма как да монтирам стойката до лапата (за мен лично това би било идеалното място), и трябваше да я разположа някъде в по-тънките части на кормилото между зоните с издигане и ръкохваките. Недостатък на монтажа в тази част на кормилото е, че телефонът стърчи доста напред и малко нагоре. Донякъде може да компенсирате това чрез залепване на адаптeра по-високо (в горната част на телефона, стига да не пречи на камерата), което аз не бях съобразил.

Монтирането на стойката е пределно лесно – поставяте подходящите подложки в леглата на скобата, която има и панта, позволяваща пълното ѝ отваряне, така че да не се налага да демонтирате нищо друго от кормилото; затваряте скобата; притягате болтчето с включения в комплекта шестогран, като изберете под какъв ъгъл искате да стои телефонът – може да е разположен хоризонтално спрямо земята, може да е дори вертикално.

При желание може да монтирате и допълнителната приставка за екшън камера или фар. Тя използва интерфейса на GoPro, който все по-широко намира приложение за такива аксесоари.

За всеки случай споменавам, че квадратната форма на контактните елементи позволява еднакво лесно да поставите телефона както по височина, така и по широчина. Както казах, ъгълът, под който да стои телефонът, се избира по време на монтажа, може да е всякакъв и лесно се променя чрез леко разхлабване на болтчето и притягане отново.

Може дори да пробвате да обърнете стойката назад, което осигурява по-ниска позиция на телефона, но в моя случай такова разполагане не ми допадна чисто визуално.

Стойката се състои предимно от метални елементи, което я прави здрава и издръжлива, а качеството и нивото на изработка изглеждат отлични. Честно казано, забравих да измеря теглото на продуктите – вероятно не е най-леката приставка на пазара, но откъм стабилност на закрепването и здравина не виждам никакъв компромис.

Фиксирането на смартфона не само е много лесно, но е и съвсем стабилно. Благодарение на магнита, достатъчно е само да доближите телефона до стойката и той сам „си намира мястото“. Зъбчетата, които защипват леглото на адаптера, са малки, но са метални и държат телефона доста здраво. Дори и да ги освободите, необходимо е известно усилие, за да преодолеете съпротивлението на магнита, т.е. подсигуряването е двойно.

Между другото, за освобождаване от зъбчетата е достатъчно да натиснете и само един от двата симетрични бутона на скобата. Това ми позволяваше дори в движение, даже и по пресечен терен, да „откопчавам“ с една ръка телефона от кормилото, например за да проведа разговор. Оказа се обаче, че още по-удобно е разговорите да ги водя през микрофона и високоговорителя, без изобщо да махам телефона от стойката, а в някои случаи дори без да спирам движението си. Това може би не е толкова съществено при каране по пресечен терен, но при разходки по асфалт бе изключително удобно и всъщност това са ситуации, в които с удоволствие бих ползвал телефона си чрез подобна стойка.

Реклама

За мое щастие не се стигна до тестване на здравината на стойката при падане. От гледна точка на вибрации, включително и при бързо спускане по каменисти черни пътища, нямаше никакви проблеми – телефонът стоеше стабилно и не помръдваше.

Във всички случаи мога да кажа, че стойката Out Front Bike Mount изпълнява перфектно задачите си. Тя държи здраво телефона върху кормилото и единственият вариант той да напусне мястото си е при сценарии, които няма да са особено приятни за вас или за велосипеда ви. Така че за всеки, който иска редовно да ползва смартфона си по такъв начин, тази приставка е отлично решение, при това е с компактни размери и лесно може да се монтира и демонтира. Недостатък при кормила с диаметър 35 мм е, че стойката и телефонът стърчат по-високо над кормилото, защото не могат да се монтират в по-ниската централна част. Но ако се върна към началното уточнение, ако се притеснявате, че телефонът ви може да пострада, стоейки върху кормилото, най-добре е изобщо да не го слагате там. За всеки, който е избрал този вариант и е приел риска, Out Front Bike Mount върши чудесна работа. И трябва да призная, че за асфалтови разходки насам-натам наличието на телефона пред мен, а не в джоб на панталона или раницата, ми допадна много – даже не толкова от гледна точка на навигация, колкото заради други обичайни функции на смартфона – разговори, съобщения, снимане и т.н.

Съответно, за човек като мен, още по-удобна би била стойката Universal Bar Mount. Тя е съвсем простичка – фиксирането ѝ става с гумен ремък, откъдето идва и универсалното ѝ приложение. Може да се прикрепва към различни тръбни и цилиндрични елементи (например кормило, рамка, лапа), а вероятно може да сработи и с детайли в други форми.

Монтажът и демонтажът ѝ са максимално лесни и бързи, без никакви инструменти. Закопчаването на гумения ремък е двойно подсигурено чрез допълнителна кука. И тук телефонът може да се прикрепи както по дължина, така и по широчина.

Универсалното закрепване на Universal Bar Mount ми позволи да я поставям и в централната част на кормилото, където диаметърът е по-голям. Честно казано, там разположението на телефона ми хареса повече и е с една идея по-малко рисково за него в случай на падане. Прибягвах до тази стойка в случаите, когато исках бързо и непредвидено да ползвам телефона върху кормилото. Макар че я разходих и по пресечен терен, не се случи да я подложа на същите натоварвания и сътресения, както Out Front Bike Mount, с която направих две по-дълги и разнообразни карания. Но от леките карания по разни черни пътища в околността не забелязах да има проблеми с Universal Bar Mount от гледна точка фиксиране на телефона. Теоретично е възможно той да се извърти леко около кормилото при някакви по-сериозни друсвания, но при лежерното каране, което практикувах с нея, уредът изобщо не мръдваше.

За всеки, който иска от време на време да може да прикрепи смартфона си към велосипеда, Universal Bar Mount е чудесно решение. Може би стойката ще върши добра работа дори на хора, които смятат да карат редовно с телефон на кормилото по асфалт и пресечени терени, но не мога да го твърдя със сигурност, защото не успях да я тествам при достатъчно дълги и сериозни карания, а само при по-кратки и леки.

Вярно, че цената на пробваните от мен приставки не е ниска. Не мога да кажа за кого би била оправдана и за кого не, тъй като аз самият ги пробвах инцидентно и нямам такава нужда от тях, че да размишлявам дали бих похарчил толкова пари, или не. Мога обаче да кажа две безспорни за мен неща. Първо, приставките, погледнати сами за себе си, са удобни, добре измислени и много качествено изработени, а това почти винаги върви ръка за ръка с по-висока цена. Второ, ако сте си харесали и някой от другите продукти на Peak Design (например за колата или за офиса), тогава наличието на интеграция с единен интерфейс между тях може да оправдае инвестицията, защото носи голямо удобство.

За контакти: 
Фотосинтезис
https://magazin.photosynthesis.bg


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>