BikeYoke представя Revive 272

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: BikeYoke

Gravel велосипедите стават все по-модерни и желани, което води и до появата на все повече нови и интересни продукти за тях. И макар че аз лично старателно избягвам темата (не заради лично отношение или нещо подобно, а защото не смогвам да пиша достатъчно дори за планинското колоездене, какво остава за неща извън него), в някои случаи си струва да направя изключение и новият понижаващ кол Revive 272 на Bike Yoke е пример за това.

Всъщност нека бъдем наясно от самото начало – Revive 272 нито формално, нито реално е позициониран само като продукт за gravel велосипеди. Напротив, BikeYoke съвсем целенасочено говорят за него и като за МТБ/ХС продукт, при това такъв, който може да е полезен и желан от много хора, които искат да се сдобият с качествен понижаващ кол за седалка, но заради размера на седалковата тръба са ограничени в избора си. Германската компания е имала идеи за подобен кол още през 2016 г., когато лансира първия си Revive. Доколкото обаче „вмъкването“ на хидравликата в диаметър 27.2 мм не се оказва проста задача, а пък по онова време все по-малко нови велосипеди излизат с такъв размер на седалковата тръба, производителят решава, че не си струва да се инвестират време и средства за него. Бумът на gravel велосипедите обаче променя картината – много от тях използват именно тръби с по-малкия диаметър, а понижаващите колове стават все по-търсени и в този сегмент. Така икономическата „обстановка“ става подходяща за BikeYoke да погледнат отново към проектантския софтуер и да отговорят положително на въпроса могат ли да предложат добре познатите качество и функционалност в нов размер.

Преди да продължа, ще припомня, че впечатленията ми от една кратка, но интересна проба на модела Revive може прочетете тук: https://mtb-bg.com/2019/11/21/test-2019-bike-yoke-revive. Всички подробности, описани в тази статия, важат и за Revive 272. Хидравличната система е същата, качеството и надеждността ѝ са все така добри, а функцията за обезвъздушаване продължава да е един от основните плюсове на модела. Скобата за седалката е с два болта, позволяващи фина настройка. Различни са единствено размерите и донякъде материалите/конструкцията – горната тръба е кована и след това фрезована, а долната е изцяло фрезована.

Реклама

Дължината на Revive 272 е общо 400 мм, от които 80 мм са подвижни, т.е. това е максималният ход при сгъване. За gravel велосипеди със сигурност е достатъчен – всъщност точно заради тях ходът не е повече, тъй като с оглед на по-високо разположената горна тръба при разгъване над 80 мм седалката би могла да се окаже твърде високо за много от ползвателите на този тип байкове. При планинските е обратното – там пък горната тръба е разположена по-ниско и точно заради това Revive 272 има добър „запас“ от дължина, така че да си пасне с по-къси седалкови тръби. Едно от най-полезните неща е,  че ако нямате нужда от 400 мм кол, можете да отрежете до 100 мм от него (от долната страна), без по никакъв начин да нарушите структурата или функционалността на продукта. По този начин и теглото ще намалее с около 40 грама спрямо стандартното, което е 385 или 375 грама в зависимост от това дали болтовете на скобата са стоманени или титанови.

Засега Revive 272 се продава без команда с препоръчителна цена 370 евро. Той е съвместим с всяка команда за жило на пазара, включително с досегашните предложения на BikeYoke. Германският производител разработва gravel команда за извити надолу кормила, но за момента още не е доволен напълно от постигнатото и затова е взето решение продуктът да не бъде забавян само заради нея. Появата ѝ се очаква на по-късен етап.

https://www.bikeyoke.de/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>