Shimano представи технологията Linkglide

Огромната популярност на е-байковете, поне на развитите пазари, все повече влияе върху разработката и характеристиките на компонентите. Много производители лансират специализирани е-байк компоненти, а понякога те се оказват подходящи и за потребители със „класически“ (наричани все по-често „био“) велосипеди. По-мощни спирачки, по-здрави гуми, по-издръжлива трансмисия и т.н. са неща, които са важни с оглед натоварването при каране на електрически маунтин байк, но не само.

Пример за такива продукти, създадени за нуждите на е-байковете, но приложими и за други групи потребители, са представените от Shimano преди няколко дни нови компоненти в групите Deore и Deore XT, които използват технология, наречена Linkglide. Основната цел на това „упражнение“ е да се повиши издръжливостта и износоустойчивостта на компонентите от скоростната система и най-вече задната касета.

Още тук ще наблегна на едно от най-важните неща – компонентите с означение Linkglide не са съвместими с тези, използващи технологията Hyperglide+, дори когато става дума за еднакъв брой предавки. Профилът, стъпката и други детайли в новите задни касети са различни, различно е и съотношението на теглене в командите и задните дерайльори, така че реално тези компоненти ще бъдат едно „разклонение“ продуктовата линия, развиващо се успоредно със „стандартните“ продукти. Shimano поставят ясна разграничителна линия между двете технологии – при Hyperglide+ водещ приоритет е ниското тегло, докато при Linkglide това е издръжливостта. Потребителите ще трябва да преценяват сами кое им е по-важно. Ако трябва да направя някакво предварително обобщение: хората, за които водещи са по-ниското тегло, по-бързо и прецизно превключване и като цяло по-добро представяне в общ план, се очаква да заложат на технологията Hyperglide+; а пък тези, които могат да преглътнат по-високо тегло, за да получат по-дълъг живот на компонентите, могат да се възползват от Linkglide, но с уговорката, че трябва да сменят поне три от компонентите в скоростната система – задна касета, заден дерайльор и команда. Освен собствениците на е-байкове, това могат да бъдат и обикновени любители, които не се интересуват от последния писък на модата, а от това колелото им да върви безпроблемно по-дълго време.

Реклама

Колко точно по-издръжливи са касетите Linkglide? Според твърденията на производителя цели три пъти! А това не е малко, наистина.

Засега компонентите Linkglide ще се предлагат в две серии и два варианта – 1х10 предавки в групата Deore и 1х11 предавки в групата Deore XT. В първия случай задната касета (CS-LG600-10) е с обхват 11-43 зъба и тежи 634 грама, а във втория (CS-LG600-11) венците са от 11 до 50 зъба с тегло 780 грама.

Както стана ясно, основните разлики са в касетата и нейните плочи. Те са стоманени, а зъбите им са с по-широка основа и по-различна форма, включително са по-високи и подсилени върхове. По този начин се намалява износването им и свързаното с него прескачане на веригата при натрупване на повечко километри. Трите най-малки венци могат да бъдат и подменяни. Новият дизайн на касетите се различава и по отношение на позициите за прехвърляне на веригата към по-голям или по-малък венец. Тази промяна е насочена специално към е-байковете и цели да намали натоварването и раздрусването на веригата, причинено при смяна на предавките в комбинация с въртящия момент от мотора. С други думи, резултатът е по-плавно превключване при „силова“ смяна на предавките. Повече може да видите и в това видео:

Новите касети са за главини със стандартен барабан на свободното движение. Добрата новина е, че компонентите Linkglide са съвместими и със съществуващите вериги на Shimano. Предните венци, налични в досегашните серии, също могат да си „партнират“ с новите компоненти, като за био-байкове Shimano препоръчва 10-скоростната Linkglide касета да се комбинира с 11-скоростни предни венци.

Новите задни дерайльори и команди не се отличават като дизайн и функционалност, но са с различно съотношение на теглене спрямо тези за касети HG+. Засега компонентите са само за конфигурации с 1 венец отпред, тъй като са прицелени в е-байковете, които ползват такъв тип скоростни системи.

В рекламните материали към представянето на новите продукти Shimano набляга на туристическите велосипеди, но със сигурност някои собственици на маунтин байкове също биха се възползвали от удължения пробег, който производителят обещава с технологията Linkglide.

www.shimano.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>