Cube представи няколко е-байка с антиблокираща система на спирачките (ABS)

Наред с обновените модели в сериите Stereo, германският производител Cube представи и няколко нови е-байка, в чието име е включена абревиатурата ABS. Всеки запознат с автомобилите знае какво се крие зад нея – антиблокираща система за спирачките. Точно такова е значението и при въпросните е-байкове на Cube.

Системата е разработена от Bosch в партньорство с Magura – и двете германски компании имат дългогодишен опит с подобни технологии, само че за моторни превозни средства. Настоящата ABS система дори не е „прощъпулник“ по отношение на велосипедите, а всъщност е второ, усъвършенствано поколение. Засега системата се предлага само за е-байкове, като Cube не са единственият велопроизводител, който я е интегрирал в свои модели – има още няколко.

Важно уточнение по отношение на обхвата на приложение е, че засега тази технология е прицелена в по-любителски велосипеди и това е напълно логично, тъй като се приема, че именно хората без достатъчен опит може да се нуждаят от подобна помощ в контролирането на спирачките. Сред моделите на Cube, които използват ABS, има както градски и туристически, така и планински, като при различните типове системата е настроена различно – така например при планинските тя може дори да се изключва, докато при градските и туристическите е постоянно включена.

Реклама

Как действа ABS системата за велосипеди? Едва ли някой очаква принципът на работа да е различен от този при МПС-тата. Компонентите, от които се състои системата, включват контролен модул (монтиран към единия крак на вилката), сензори за скоростта на въртене на предното и задното колела, към които има и допълнителни ротори, и специален модел спирачка от Magura, чиято сила може да бъде контролирана от ABS модула. Има и интегриран стветлинен сигнал в дисплея на е-байка, който се показва при включването, а след това само ако има някаква неизправност.

Действието на антиблокиращата система е съсредоточено в предното колело. Това е така, защото именно там най-често възникват проблемите. Сензорите на двете колела отчитат случаите, в които спирането е твърде рязко и започва да повдига задната гума или когато предното колело започва да блокира (например при нестабилна настилка). Именно в тези случаи контролният модул се намесва и намалява спирачната сила отпред, за да не се стигне до поднасяне или прехвърляне през кормилото. Вижте повече и в този видеоклип:

За момента в каталога на Cube има три планински велосипеда с ABS. Два от тях са с окачване, третият е твърдак. Всички използват оразмеряване Size Split, което ще рече, че при малкия размер на рамката колелата са 27.5, а при останалите са 29-цолови. Излишно е да уточнявам, че всички използват четвърто поколение електрическо задвижване Bosch CX  и батерия с капацитет 750 Wh.

Stereo Hybrid 140 HPC ABS 750 e АМ велосипед с карбонова рамка и 140 мм ход на окачването отзад. Отпред вилката е със 150 мм. Окачването е от Fox, а скоростната система е Shimano (смес от компоненти Deore и XT). Теглото на байка е 24.9 кг, а препоръчителната цена за България е 10 979 лв.


Stereo Hybrid 120 ABS 750 е с по-малко ход (120 мм отпред и отзад) и геометрия, която е ориентирана повече към ХС карането. При него рамката е алуминиева, което води и до по-високо тегло – 26.4 кг. Цената за България е 9999 лв.


Твърдакът Reaction Hybrid ABS 750 e предназначен най-вече за лежерни разходки по планински терени, но и по всякакви други настилки. Затова е снабден и с различни уши и точки за монтаж на калници, багажници и други подобни аксесоари. Наличен е в мъжки и дамски вариант. Вилката е Fox 34 Float, скоростната система е предимно Shimano Deore, теглото е 25.9 кг, а цената 8999 лв.

Повече за е-байковете на Cube с ABS можете да видите тук: https://www.cube.eu/bg-en/abs.

Ако искате да научите още подробности за антиблокиращата система на Bosch и Magura, погледнете и в техните уебсайтове:
https://www.bosch-ebike.com/en/products/abs
https://www.magura-abs-components.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>