Nicolai и техния SATURN 11 Superlight Limited

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Nicolai

Като бутикова марка, Nicolai продава по-често самостоятелни рамки, които клиентите сглобяват индивидуално по свой вкус и желание. Все пак в последните години германският производител предлага и готови велосипеди за хората, които предпочитат този подход. Чрез онлайн конфигуратора в сайта им клиентите могат да изберат измежду няколко предварително подготвени окомплектовки или пък да направят изцяло своя.

Сега обаче компанията за първи път реши да предложи нещо много специално – ограничена серия от модела Saturn 11 с компоненти от най-висок клас, даже бих казал от производители, които са по-бутикови от самите Nicolai. Този нов вариант на байка се казва Superlight Limited (SL).

Всъщност нов е и самият модел Saturn 11. Той бе представен по време на изложението Eurobike 2022 и веднага привлече вниманието с качествата си: пъргав алуминиев байк с двойно окачване и малък ход, с модерна геометрия и тегло около 11.3 кг. Рамката е ръчно произведена в Германия от алуминиева сплав 7020, покритието ѝ е чрез анодизация или прахово боядисване, а гаранцията за нея е 5 години. Широко разположените лагери на окачването и внимателно оптимизираните елементи на рамката осигуряват завидна коравина на задницата, която заедно с кинематиката на окачването (тип Host Link с характеристики, които пасват добре на прогресивността на шокове с по-малък обем на въздушната камера) осигурява отличен пренос на енергията от колоездача към придвижване на велосипеда. С други думи, очаквайте този байк да катери много добре! Същевременно геометрията е доста „по-наточена“ за спусканията, отколкото сме свикнали да виждаме при традиционните ХС байкове – при размер М хоризонталният обхват (reach) е 455 мм, ъгълът на седалковата тръба е 74.5°, а челният ъгъл е 67.6°.

Реклама

Това обаче явно не е било достатъчно за „маниаците“ от Nicolai, така че те решават да направят на база на тази рамка велосипед с тегло под 10 кг (9.95, за да бъдем съвсем точни). Излишно е да казвам, че това е постижимо с помощта на някои наистина редки и специални компоненти, които са изключителни и като цена, но пък полученият байк е наистина нещо, което няма да видите на всяка пътека.

Започвайки от вилката, това е новата Intend Samurai XC – обърната вилка със 120 мм ход, която за пръв път намира място в сериен велосипед и, подобно на рамката, е изцяло проектирана и произведена в Германия. Задният амортисьор е швейцарско „бижу“ – DT Swiss R232 ONE и осигурява ниско тегло, комфорт и 105 мм ход на задното колело. Още един ярък акцент във велосипеда са колелата Pi Rope (също германска изработка) с текстилни спици от полиестерни влакна Vectran, най-новите главини NonPlus и карбонови капли Two Six, благодарение на което целият комплект тежи невероятните 907 грама. При наличието на подобни екзотики от най-висок клас, ясно е, че и останалите компоненти, макар и по-широко познати, не стоят по-ниско в МТБ йерархията – задвижване SRAM XX1 AXS с безжично електрическо превключване на предавките,
спирачки Magura MT8 с лостчета Oak Components и дискове Storm SL.2, лапа Intend Grace Trail, карбонови кормило и кол за седалка от Bike Ahead и карбонова седалка SQlab 612R.

Всичко изброено дотук е наистина впечатляващо, но постигането на тегло под 10 кг не е било единствената цел при Saturn 11 SL. „Лекотата е нещо, коте мнозина могат да постигнат“, казва основателят на компанията Карл Николаи, „но за нас бeше важно този велосипед да може да се справи с пътеките и тогава, когато те не са гладки и утъпкани; да бъде много забавен за каране и безкомпромисен като качества.“

Saturn 11 SL е ограничен само до 99 велосипеда. Цената му е 11 799 евро. Може да бъде поръчан тук: https://en.nicolai-bicycles.com/custom-bike-saturn-11-superlight-limited/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>