Отбори и състезатели 2023, част 4

Това е последната порция новини около трансферите и промените в отборите и спонсорите за 2023 г. Не е изключено да се появи още някоя новина по темата, но след като и UCI публикува списъка с отборите за предстоящия сезон (в най-четлив вид може да го видите в Pinkbike), повечето „загадки“ може да се смятат за решени.


Някои от най-горещите трансферни новини тази зима са свързани с Canyon и техния отбор CLLCTV. Всъщност отбор не е най-точното определение, защото някои от спонсорираните атлети са състезатели, други са фрийрайдъри или просто популярни карачи, неподлежащи на „етикетиране“. За един такъв вече стана дума в началото на януари – Сам Пилгрим. С кого да продължим?

Може би с победителя в Световните ендуро серии през 2022 г. Джес Меламед, който вече съвсем официално е част от „колектива“ на Canyon. Това без съмнение ще засили позициите на марката в един от най-популярните сегменти, където велосипедите им и в момента се радват на стабилен интерес от страна на потребителите. Меламед се утвърди през последните години като неизменен претендент за подиума във всяко ендуро състезание, а още повече в крайното класиране за сезона. Дали ще успее да защити през 2023 г. титлата си, само че вече като Световна купа по ендуро?

Друго нова придобивка на Canyon, само че по направлението спускане, е младата и добре представяща се състезателка Мил Джонсет от Норвегия. В компанията на неоспорими авторитети като Трой Броснан и Лука Шоу 21-годишната спускачка може бързо да надгради постиженията си, така че сезонът в категория жени елит ще става все по-интересен… В същия отбор ще кара и Данте Силва – 20-годишен американец от Сан Диего, Калифорния, който до момента караше в друг отбор, отново спонсориран от Canyon.

А пък в отбора Canyon CLLCTV FMD, в който „водещ играч“ е Тане Сийгрейв, бе привлечен Оливер Цвар (дано произношението на името да е правилно!) – шампион на Швеция по спускане за 2021 г.


В отбора Specialized Gen-S, в който се състезава българката Изабела Янкова, също има нови попълнения. Такова е 19-годишният Кристофър Грайс – един от обещаващите американски младежи в дисциплината спускане, който е и трикратен национален шампион в юношеската възрастова група.


Сам Бленкинсоп обяви новия си байк спонсор и това е една доста „млада“ компания от Калифорния, наречена Crestline. Нейното „портфолио“ от байкове все още е скромно, но всеки от моделите е интересен, а уменията и името на Бленки със сигурност ще насочат допълнително светлините на прожекторите към тези продукти.


Madison Saracen привлече британския състезател Грег Уилямсън, който ще си партнира с Мат Уокър в състезанията за Световната купа по спускане. Макар все още да няма спечелена титла, Грег има 10-годишен опит по DH трасетата, включително три подиума, както и резултати в топ 10 на Световното първенство и в крайното класиране за СК. Освен това е и двукратен шампион по спускане на Великобритания. Повече вижте в сайта на Saracen…


Реклама

Веа Веербек, една от най-известните дами във фрийрайда (участва и в състезания по спускане), остава с Rocky Mountain за поне още две години. Догодина, живот и здраве, тя и канадският велопроизводител ще могат да отпразнуват 10-годишнина от началото на партньорството им.


Швейцарската компания BMC обяви чисто новия си ХС отбор, в който влизат някои доста сериозни претенденти за призовите места в Световната купа. Такива са французите Жордан Сару и Титуан Каро, които ще подпомагат по-младите състезатели в тима – Щефи Хаберлин (Швейцария), Юри Заноти (Италия) и Жанис Бауман (Швейцария). BMC имат дългогодишен опит и силно присъствие в ХС състезанията, така че новият отбор не изненадва с високото си ниво. Повече може да видите тук: https://www.bmc-switzerland.com/eu_en/team-bmc.


Енрике Авансини прекрати предсрочно договора си с Cannondale и се присъедини към бразилски отбор, включващ неговото име: Caloi Henrique Avancini Racing Team. Той не е негова собственост, а по-скоро е създаден преди години с цел да подпомага и промотира талантливи състезатели, родени в Бразилия. Дребна, но може би важна подробност е, че марките Caloi и Cannondale имат общ собственик (на корпоративно ниво), така че в някакъв смисъл може да наречем този трансфер „вътрешен“. Едно е сигурно – за бразилската МТБ сцена новата роля на Авансини вероятно ще има голямо значение.


Полският ендуро състезател Славомир Лукашик ще кара за Yeti през 2023 г. заедно с Ричи Рууд и Бекс Бараона, които удължиха договорите си за още един сезон. Лукашик прави все по-силно впечатление в Световните ендуро серии, където завърши шести в крайното класиране през 2022 г. Повече за него може да научите тук: https://yeticycles.com/racer/slawomir-lukasik.


Джош Люис, един от карачите в групата 50to01, спонсорирани от Santa Cruz, обяви в края на 2022 г., че се разделя с тази марка. Сега стана ясен новият байк спонсор на Джош – това е една по-слабо позната швейцарска компания, наречена SCOR.


Мелани Пужин, която е една от силните ендуро състезателки в последните години, стана част от новосформиран отбор с името WeRide Fulgur Factory Team. Друго голямо име в него е това на Флориан Николаи, а освен тези „звезди“, тимът включва още 7-8 човека.


След разпускането на отбора Commencal 100%, в който караше през 2022 г., испанският състезател по спускане Анхел Суарес подписа договор с родната компания Unno, която за известно време се бе оттеглила от DH състезанията, но явно е решила да се завърне на сцената.


Други двама от Commencal 100%, Тома Естак и Хюго Фриксталон, остават с популярната марка от Андора, но в друг неин отбор, наречен Commencal IC Studio. Изобщо, Commencal се очертават като един от най-големите спонсори, защото с тяхно участие ще има няколко различни отбора.


Последно, но не и по значение: Mondraker обяви, че ще спонсорира испанеца Серхио Лайос. Кой пък е този, вероятно ще попитате? Серхио Лайос е един от най-успешните BMX карачи – не само в Испания, но в света. Той започва да кара още на 11 годишна възраст, а на 14 името му вече и известно и започва професионалната му кариера. Сега, на 37 години и след множество титли на ВМХ сцената, Серхио се е увлякъл и по планинското колоездене. Както може да се предположи, в него той влага много от нещата, които е научил в последните десетилетия, а едни от събитията, в които възнамерява да участва, са FEST сериите. Повече може да научите от краткото интервю с него по повод новата му „работа“: https://mondraker.com/wo/en/sergio-layos.


А след като в края на 2022 г. Чарли Харисън обяви оттеглянето си от състезанията, в началото на 2023 г. стана ясно, че той се присъединява Santa Cruz, но не като спортист, а като част от екипа, който разработва нови байкове.


Брет Рийдър, който спечели Red Bull Rampage 2022, също обяви, че прекратява състезателната си кариера и занапред ще се фокусира върху други аспекти на планинското колоездене, включително създаване на съдържание в социалните мрежи, изграждане на трасета, обучения и тренировки, работа с по-млади атлети и др.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>