Отбори и състезатели 2023, част 3

Вижте още няколко размествания в спонсорствата и отборите през 2023 г., които станаха известни през последния месец. Ще има и четвърта част… скоро!


С класическа музика и черно-бели кадри Orbea обяви новия си отбор по крос-кънтри. Той включва четирима състезатели, като сред тях Ан Таубер и Пиер дю Фроймон са атлетите с повече опит, а Давид Кампос и Лука Мартин са двама младоци с голям хъс и смели амбиции. Повече за тима можете да прочетете тук: https://experience.orbea.com/en/orbea-factory-team.


Шампионът на Чехия в дисциплината ХСО, Ондрей Цинк, на когото подиумите в състезанията за Световната купа не са чужди, се завръща в отбора Primaflor-Mondraker-Genuins. Това съобщи самият той в това кратко видео:


Lapierre също се завръщат на ХС сцената с отбора Lapierre-Mavic Unity. Тъй също бе представен с видео, което като жанр прилича на смесица между научна фантастика и психотрилър:

Иначе в отбора влизат както състезатели със значителен опит, така и млади надежди. От дамска страна виждаме англичанката Ани Ласт, датчанката Малене Дегн и французойката Изауре Меде, а при мъжете Себастиан Фини Карстенсен (7-кратен шампион на Дания), Томас Личер (Швейцария) и Ерик Хаегстад (Норвегия).


Реклама

Една от големите новини за този сезон е завръщането на YT Mob. До 2021 г. под това име се подвизаваше отборът по спускане на YT Industries, след което компанията обяви кратка почивка – явно, за да възроди програмата в променен формат. Сега името YT Mob означава един дълъг списък с имена и лица, представящи марката нашир и надлъж по света. Сред тях има както състезатели, така и „посланици“, но общото е, че всички обичат планинското колоездене. И все пак, тук си говорим основно за състезатели, така че ето няколко имена, които се открояват отчетливо на различните МТБ фронтове:

Джак Моар ще се опита отново да покори върховете на ендурото, но вече с велосипед YT. Компания по трасетата ще му правят канадецът Каспър Уоли и германецът Кристият Текстор.

Ерик Федко и досега бе един от най-големите „трикаджии“, карали някога YT. Талантливият германец ще продължава трудните си за проследяване изпълнения в слоупстайл състезанията и през 2023 г.

Фрийрайд карачите, извън слоупстайла, също са силно представени в YT Mob. Достатъчно е да спомена имена като Биенвенидо Агуадо Алба, Греъм Агасис, Итън Нел и Дилън Старк.

А по трасетата за спускане максимална скорост ще гонят младите надежди Ойсин О’Калахън и Сиан Айерн.

Още подробности за YT Mob може да научите тук: https://www.yt-industries.com/world-of-yt/the-yt-mob/.


Яго Гарай е новото попълнение в ендуро отбора на Cannondale. Испанецът е редовен участник в Световните ендуро серии още от самото им начало, така че вече има понатрупан доста опит. В тима на Cannondale той ще кара редом с Ела Конъли, която завърши EWS на пето място в крайното класиране.


Сестрите близначки Анита и Каролин Гериг от 2023 г. ще карат отново с велосипеди Specialized. Американската марка (чрез швейцарския си дистрибутор) бе един от първите спонсори на ендуро състезателките в началото на тяхната кариера. Сега промяната идва на фона на това, че двете сестри вече няма да се състезават в Световната купа по ендуро, но за сметка на това ще посрещат гости в своя нов байк хотел Flem Mountain Lodge и наред с това ще развиват байк активности в най-различни дисциплини – учебни и тренировъчни лагери, състезания и др.


Марк Уолъс се присъединява към фирмения отбор по спускане на Norco, но това е само част от новината. Тимът през 2023 г. ще бъде изцяло канадски, а опитният състезател ще има и ролята на ментор по отношение на двете млади надежди, които допълват екипа – победителката в Световната купа при девойките през 2022 г. Грейси Хемстрийт и младежът Лукас Круз.


Nukeproof добави към списъка със спонсорирани от тях атлети фрийрайдърите Ди Джей Бранд и Брук Трайн. Те са и първите американци, които намират място в „отбора“ на ирландската компания (която обаче е с американски корени), след като по-рано тя обяви, че разширява бизнеса си и на територията на Северна Америка (откъдето започва историята ѝ през 1990 г.). Брук е една от набиращите популярност колоездачки във фрийрайд събитията с дамско участие, а Бранд едва ли има нужда от представяне сред феновете на тази дисциплина. Малко по-късно дойде и новината за още едно попълнение в същата насока – пак американец, Джонатан Гибънс.

Що се отнася до състезателния отбор по спускане и ендуро, наречен Continental Nukeproof Factory Racing, в него бяха привлечени две млади дами с добри резултати до момента и обещаващо бъдеще – това са Вероника Уидман и Луис Ан Фергюсън. В тима остават и през 2023 г. Ронан Дън и Крис Къминг.

В другия отбор, подвизаващ се под името Nukeproof-SRAM Factory Racing, като че ли няма промени – основните играчи в него остават същите: Сам Хил, Елиът Хийп, Келън Грант, Найджъл Пейдж и др.


Още една новина, свързана с ирландска марка (този път с френски корени): Vitus привлече фрийрайд иконата Кайл Стрейт като водач на спонсорираните от тях атлети, наречени от компанията Real Riders. Общото в профила им не са задължително победите и световната слава, а по-скоро любовта към колоезденето и желанието да споделят тази страст с всеки срещнат. Повече може да прочетете тук: https://vitusbikes.com/blogs/stories/kyle-strait-joins-vitus-bikes.


Една от младите ХС състезателки с добри представяния в последните години, Айла Шорт от Шотландия, от 2023 г. ще кара за тима на Ghost.


А пък една от най-напредничавите жени във фрийрайда, Ками Ногейра (която родом е от Аржентина, а понастоящем живее в САЩ), вече ще кара с велосипеди Propain и ще продължава да опитва все по-трудни терени и трикове.


Лоик Бруни и Фин Айлс ще имат нов съотборник в тима Specialized Gravity Racing от 2023 г. Това е настоящият шампион в спускането при младежите Джордан Уилямс, който през настоящия сезон преминава в категория мъже елит и може би ще е един от бъдещите претенденти за подиуми в Световната купа.


За съжаление, понякога се налага някои отбори да бъдат разформировани. Такива са новините около тима Commencal 100%, който през последните години бе инкубатор за няколко от най-добрите атлети в спускането и фрийрайда, включително Амари Пиерон, Рийс Уилсън, Тома Естак, Хюго Фриксталон и др.


А пък от Ride Concepts дойде една по-нестандартна новина – те създават специален отбор, наречен Adaptive Team, чрез който ще подпомагат атлети с физически увреждания и в неравностойно положение. Повече за тима може да научите от тази статия в Pinkbike.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>