Отбори и състезатели 2023, част 2

С началото на 2023 г. станаха известни още нови спонсорства и размествания по отборите. Без да губя време, ето я втората порция новини в тази насока:

На 4 януари, както беше обещал, Сам Пилгрим разкри кой е новият му байк спонсор и това е Canyon. Първият байк, който Сам получава от тях, е моделът Spectral с няколко модификации, направени специално за него и за триковете, които иска да прави. Мястото, избрано за представяне на това партньорство също си го бива – остров Гран Канария, така че вижте повече във видеото:


Giant Factory Racing привлече братята Люк и Реми Майер-Смит, които досега караха за Propain. отборът ще разчита на тях както в състезанията по спускане, така и за Световната купа по ендуро. Доста промени има и на ХС фронта, където към тима се присъединяват няколко млади и обещаващи състезатели. Ето списък на всички атлети, които ще се състезават във фирмения оброн на Giant през 2023 г.:

– Alexandre Balmer (Швейцария), XC
– Josh Carlson (Австралия), E-bike
– Youn Deniaud (Франция), ендуро
– Luke Meier-Smith (Австралия), спускане и ендуро
– Remy Meier-Smith (Австралия), спускане и ендуро
– Antoine Philipp (Франция), XC
– Jens Schuermans (Белгия), XC
– Rémi Thirion (Франция), спускане
– Mckay Vezina (Канада), ендуро
– Carter Woods (Канада), XC

Повече подробности може да прочетете тук: https://www.giant-bicycles.com/bg/news/introducing-the-2023-giant-factory-off-road-team/27419.


Реклама

Виктор Корецки се присъедини към фирмения ХС отбор на Specialized, като в същото време ще кара и в шосейни състезания с отбора Bora Hansgrohe. Това стана възможно, след като досегашният му шосеен отбор се разпадна и състезателят получи зелена светлина да преговаря с нови спонсори.

Освен него в тима на Specialized влиза и младият, но многообещаващ състезател Мартин Видар, който за първа година ще кара в елитната категория, но и досега правеше отлично впечатление по трасетата.

В отбора остават и досегашните атлети Хейли Батън, Лаура Щигер, Зина Фрай и Кристофър Блевинс, което превръща тима в един от най-силните на ХС сцената.


Друг успешен ХС отбор, Scott-SRAM Racing, привлече в състава си Филипо Коломбо. 25-годишният швейцарец идва на мястото на Ларс Форстър, който преминава в конкурентния швейцарски тим на Thomus. За Коломбо това е сбъдната мечта, тъй като ще кара редом до Нино Шуртер. В отбора остават също така Кейт Кортни и Андри Фришкнехт.

Повече може да видите тук: https://scott-sram.com/new-2023-team-roster/.


Продължавайки с ХС новините, французинът Максим Марот преминава в отбора на Rockrider. Както знаете, това е марката на Decathlon, а през февруари 2022 г. се появи и техният ХС отбор, който сега с привличането на атлет от класата на Марот вероятно ще прави още по-силно впечатление в състезанията.


А една от най-успешните ХС състезателки, Полин-Феран Прево, в следващите две години ще е част от тима Ineos Grenadiers, като си поставя за главна цел победа на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.


Веа Вербеек, който е една от най-известните фрийрайд колоездачки в последно време, подписа за още две години с Rocky Mountain, с които вече има 10-годишна история.


Ето и няколко партньорства, които приключват, но все още не се знае какво ще е продължението:

  • Американецът Каспар Уоли се разделя с Yeti след три години, в които последователно бе част от два техни отбора.
  • Крис Акриг също напуска след 3 години в GT, но по-впечатляващото е, че към тях се добавят и 12 години с Mongoose – и двете малки са собственост на компанията Cycling Sports Group. Ще е доста интересно кой ще е следващият спонсор на един от най-изобретателните карачи.
  • Миранда Милър пък вече няма да кара за Kona след 4-годишно сътрудничество, в което тя бе и състезател, и „посланик“ на марката.
  • Друга популярна DH и фрийрайд колоездачка, Мил Джонсет, напуска отбора Commencal 100% и скоро сигурно ще обяви новия си спонсор. Андорската компания се разделя и с Анхел Суарес, а също и с фрийрайд звездата Кайл Стрейт.
  • Чехът Ярослав Кулхави пък се дългогодишното партньорство със Specialized, за които караше през почти цялата си кариера – още от далечната 2007 г.
  • Енрике Авансини вече няма да е част от отбора на Cannondale, след като изкара 8 години в него. Със сигурност ще е интересно да разберем за кого ще кара най-добрият бразилски ХС състезател през новия сезон…
  • Мелани Пужин, която е една от топ състезателките в ендурото през последните години, вече няма да кара за BH Bikes.
  • Чарли Харисън не само напуска отбора на Trek, но и се оттегля изцяло от професионалната състезателна кариера.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>