Ново поколение на е-байка Wild от Orbea

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Orbea

След като наскоро представи обновения си ХС модел OIZ, Orbea разкри подробности и за новото поколение на е-байка Wild, който е от типа full power, т.е. с голям капацитет на батерията и силен мотор. И макар че споменатите два велосипеда сякаш са диаметрално противоположни, между тях има и някои общи неща…

Едно от тях е ниското тегло. Най-леката модификация Wild тежи около 21 кг. Това е основен акцент в характеристиките на този нов е-байк, но не е за сметка на мощността и/или издръжливостта на батерията. Постигнато е по други начини – например чрез интегриран подход по отношение на рамката и батерията – последната е поместена в долната тръба, но не се вади. На пръв поглед това може да изглежда като недостатък спрямо повечето други е-байкове, но Orbea твърдят, че по този начин могат да постигнат много по-здрава конструкция при значително по-ниско тегло. Според данните на производителя рамката на Wild е с 51% по-корава и с 32% по-лека от досегашното поколение.

Още при покупката или поръчката на байка потребителите имат избор между две батерии – 750 Wh или 625 Wh. По подобен начин те могат да изберат и хода на вилката – 160 или 170 мм. Повечето модификации използват мотора Bosch CX, който е един от най-усъвършенстваните и използва новата компактна безжична команда, която не добавя нищо излишно в кормилната област. Най-скъпият и лек вариант Wild M LTD обаче използва мотор Bosch CX-R, който е с 200 грама по-лек.

Wild е на първо място ендуро велосипед и Orbea са направили всичко възможно да го оптимизират за такъв тип каране – като се започне от актуализираната геометрия (рамката е малко по-дълга в предната част – 450 мм хоризонтален обхват за размер М, с 64 градуса челен ъгъл и 77.5 градуса ефективен ъгъл на седалковата тръба, и една от най-късите задници – 448 мм), мине се през компонентите и се стигне до окачването и неговата кинематика (като цяло е доста прогресивно, така че след отзивчивостта и мекотата в първата част от хода, да осигурява поддръжка в средната част и повишено съпротивление в последните сантиметри). Ходът на задното колело е 160 мм, а готовите окомплектовки са с пневматични пружини на задните амортисьори, но няма проблем да се сложи и такъв с метална пружина.

Прави впечатление и интеграцията в областта на кормилото и лапата, включително системата SIC, чрез която жилата и маркуча за задната спирачка влизат в рамката през специални портове в чашките. Добавен е и механизмът Spin Block, който ограничава завъртането на кормилото, така че да не може вилката или спирачните лостчета да наранят рамката при падане. Предвидена е и достатъчно дълга права част на седалковата тръба, дори и при най-малкия размер, така че да може да се ползват понижаващи колове за седалка с по-голям ход.

Освен с карбонова рамка, Wild ще се предлага и с алуминиева. Както вече стана дума, бъдещите собственици на този е-байк могат да индивидуализират байка си чрез избор на някои от компонентите, а при карбоновите рамки има възможност за избор и на цветова схема.

Реклама

Вижте също така видеото, посветено на новия модел, както и още снимки с детайли и каране:

https://www.orbea.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>