K.I.S. – стабилизация на кормилото от Canyon

Една от най-интересните новости, които се появиха тази есен, е технологията K.I.S., представена от Canyon. Зад тази абревиатура се крие изразът Keep It Stable (запази стабилността) и точно такава е целта на този малък механизъм, скрит елегантно в горната тръба на някои от новите модели Spectral.

Системата за стабилизация K.I.S. е изобретена от Джо Клибер от Syntace и с помощта на Canyon и техния екип от инженери е доразвита и внедрена в първите серийни велосипеди, по-конкретно в Spectral CF 8.

Както стана дума, основната функция на този компактен механизъм е да се опитва да върне кормилото в централно положение. С други думи, когато вие или теренът се опитвате да завъртите кормилото наляво или надясно, две пружини с прикачени към тях здрави ремъци оказват леко противодействие и се опитват да възстановят неутралната позиция на кормилото. По този начин се подобрява стабилността на байка, защото системата се бори както с нежеланото извъртане на кормилото вследствие на неравности или поднасяне, така и срещу прекомерна сила, приложена от самия колоездач. K.I.S. не блокира кормилото, а само помага то да не бъде завъртяно повече, отколкото е „здравословно“.

Ако това ви звучи нелогично, нека припомня, че при завиване основният стремеж на колоездача трябва да е да наклони велосипеда, а не да завърти кормилото – в идеалния случай то ще се завърти само колкото е необходимо. Ако човек обаче разчита повече на кормилото, отколкото на накланянето, често се случва да прекали със завъртането му и в този случай колелото може да се прекатури или пък да поднесе – именно това са някои от ситуациите, с които се бори стабилизиращата технология на Canyon и Джо Клибер.

Технически погледнато, K.I.S. отговаря и на една друга абревиатура – K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid). С други думи, механизмът е съвсем простичък – две пружини, които в единия край са захванати към горната тръба, а в другия чрез здрави полимерни ремъци към специален пръстен около стержена на вилката. Когато кормилото е завъртяно на едната страна, едната пружина се опитва да го върне обратно; когато е на другата, в действие влиза другата пружина. Цялото „нещо“ добавя 110 грама към теглото на велосипеда. Колоездачът може дори да регулира силата на началното съпротивление чрез натягане или отпускане на пружините – за тази цел върху горната тръба на рамката има специален „плъзгач“, който се разхлабва с шестогран и се мести напред или назад.

Реклама

Разбира се, довеждането на първоначалната идея до резултат с подобни размери, тегло и издръжливост не е било чак толкова просто – пробвани са различни варианти, различни материали, тествани са прототипи с помощта на професионалните атлети на Canyon, включително и Фабиен Барел, а също и чрез лабораторни изпитания за издръжливост. Механизмът K.I.S. не изисква никаква поддръжка, а в случай на падане е предвидена защита, която не позволява увреждането му.

Пълни подробности за технологията K.I.S. може да научите от този видеоклип:

Човек би могъл да се запита защо чак сега се появява подобен механизъм за стабилизация. Истината е, че опити в тази насока е имало и преди, като повечето са разчитали на триене, за да ограничат в някаква степен завъртането на кормилото. Тук, както вече стана ясно, триене няма, но има активно действие от страна на пружините в обратна посока, което според Canyon е доста по-добро решение от гледна точка на усещане, предвидимост и контрол. И ако все още смятате, че подобна „джаджа“ е излишна, то нека го кажем така – да, маунтин байковете и изобщо велосипедите са били карани в продължение на десетилетия без подобни системи, но същото може да се каже и за окачването, дисковите спирачки, понижаващите колове за седалка – все неща, които значително подобряват контрола и управлението на байка. Явно сега е дошло време и за стабилизация на кормилото, каквито системи впрочем има при много други превозни средства – някои са изцяло механични, други включват и сложна електроника.

Макар че за момента K.I.S. е внедрена само в един модел, от Canyon не оставят съмнения, че съвсем скоро ще видим тази технология и в много други велосипеди, а може би и не само техни…

https://www.canyon.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

One Response to “K.I.S. – стабилизация на кормилото от Canyon”

  1. Хартейл металист

    Когато жена ми за пръв път се качи на планинското ми колело, първото и оплакване беше колко лесно се върти кормилото.

    Интересно ми е дали тази система ще улесни или затрудни карането без ръце.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>