Orbea представи обновения Oiz

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Orbea

Новият Orbea Oiz е ХС байк със 120 мм ход и тегло под 10 кг – това е най-краткото възможно определение за този велосипед. Колкото и простичко да звучи, то включва в себе си няколко важни точки, върху които испанският производител акцентира изрично.

На първо място, Orbea бягат от понятията downcountry и trailbike (както бягам и аз, между другото). Макар и с осъвременена геометрия и повече ход на окачването, Oiz 2023 си остава за тях една лека и ефективна машина, готова за ХС състезания. А това, че велосипедът е станал още по-удобен и забавен за каране надолу, е търсен и желан ефект, но възприет като неразделна част от ХС предназначението на байка.

И така, една от големите промени е, че всички варианти на Oiz вече са със 120 мм ход на окачването отпред и отзад. Рамката и всичко останало по байка е проектирано и оптимизирано с оглед на това – кинематиката и ефективността на окачването, здравината и коравината на рамката, интеграцията на компонентите. Този подход гарантира, че никъде не е направен компромис, например не са добавени вилка и шок с повече ход на рамка, предвидена за по-късоходово окачване. Предимствата от 120 мм ход при каране надолу са ясни – повече сцепление, повече увереност и по-добро газене. Orbea обаче са се постарали цената за това да не е нито теглото, нито ефективността при изкачванията.

По отношение на окачването испанският производител запазва дизайна с реална опорна точка и огъващи се стойки на веригата, което пести и ценни грамове, заради липсата на става при задната ос. За по-добър контрол върху ефективността му при всяка ситуация е добавена и командата Squidlock, чрез която от кормилото можете да изберете между три различни режима за окачването – отключено, „платформа“ или заключено.

Впрочем ходът на окачването сам по себе си не прави един велосипед по-добър и Orbea добре знаят това. Обновяването на геометрията е съществена част от подобренията, направени в новия Oiz. От една страна, по-малкият челен ъгъл (67 градуса), ниското средно движение (333 мм) и по-дългият преден триъгълник (450 мм хоризонтален обхват при размер М) правят байка стабилен и предвидим при по-стръмни спускания и технични терени. От друга страна късата задница (432 мм) и по-изправената седалкова тръба (76.5 градуса) си партнират с окачването, за да повишат ефективността при изкачванията.

Рамката е преминала пълен курс „компютърна оптимизация“, а също така използва най-леки и качествени карбонови платове, за да запази една от най-обичаните характеристики – ниското си тегло. То е едва 1750 грама, а за цял велосипед, оборудван с педали, поставка за бутилка и дори стойка за велокомпютър Orbea са постигнали тегло 9.98 кг. За целта са направени промени и в карбоновата връзка на окачването, и в профилите и „напластяването“ на тръбите, особено тези на задния триъгълник.

В резултат на това рамката на Oiz не само е много лека, но е увеличена и коравината спрямо предходното поколение. Лагерите също са изцяло нови. Тук е важно все пак да направя уточнението, че новият Oiz ще се предлага с три различни нива на изпълнение на рамката – всички споменати дотук числа и характеристики се отнасят до върховата карбонова версия OMX, а след нея се нареждат по-достъпният карбонов вариант OMR и алуминиевата рамка.

Реклама

Видно е и от снимките, че новият Oiz не се различава по силует драстично от досегашния. Запазени са и много от познатите „екстри“, но са добавени и нови. Например интеграцията на броните и маркучите I-Line е надградена с новата система SIC, която ги държи групирани „изкъсо“ в областта около кормилото, вкарвайки ги в рамката през специален елемент, който е част от чашките. Добавен е и ограничител за завъртането на кормилото, наречен Spin Block, който да предпазва рамката от нараняване при падания. Тъй като говорим за ХС модел, важен плюс е и възможността за ползване на два броя пълноразмерни бутилки.

Не на последно място, за потребителите е важна и програмата на Orbea за индивидуализиране на велосипеда преди доставката. Чрез нея може да получите не просто красив байк, а такъв, който да пасва точно на вашия стил и желания. От 2023 г. към нея е включена и възможност за индивидуализация на колелата на велосипеда, които са с новата марка OQUO. Дори връзката на окачването Fiberlink подлежи на боядисване в различен цвят, за да пасне на избраната от клиента цветова схема.

Новите велосипеди Oiz ще поемат към магазините в края на тази година, но клиентите вече могат още отсега да направят заявка или резервация чрез дилърите на марката. При топ-модела Oiz M-Ltd цената е „закръглена“ на 9999 евро, а най-достъпен е алуминиевият Oiz H30, който струва 2799 евро. Между тези две крайности има още девет варианта, сред които всеки любител на ХС карането би могъл да намери най-удачния за него.

https://www.orbea.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>