Къде е задният амортисьор при новия Scott Spark?

– Стой! Никой да не мърда! Къде изчезна задният амортисьор при Scott Spark 2022?
– Изглежда се укрива в рамката, г-н полицай!

За много хора новото поколение на ХС модела Spark поднесе голяма изненада във визуален аспект, премахвайки шока „от картинката“, но не и от уравнението, наречено „супер лек ХС велосипед“, в което той е важна част. Карбоновата рамка си е със задно окачване, но амортисьорът е скрит (интегриран) в рамката – над средното движение и под седалковата тръба. Футуристичният дизайн всъщност е познат от велосипедите на Bold Cycles – друг швейцарски производител, чиито контролен пакет акции бе закупен от Scott през 2019 г. и сега става ясна целта на тази придобивка.

scott-spark-rc

Освен интересния и много изчистен външен вид, подобно решение носи и редица предимства според Scott. Шокът е напълно защитен от кал, прах, вода и други външни елементи; освен това чисто конструктивно е по-добре изолиран от странични и усукващи натоварвания; разположението му е добро и от гледна точка разпределение на масата за постигане на по-нисък център на тежестта. Въпреки че е „невидим“ отвън, задният амортисьор е лесно достъпен за настройка или сваляне за сервизиране – от долната страна има голям капак, а отстрани има по-малък „прозорец“, който позволява да проверите максималното сгъване. Що се отнася до началното сгъване (т.нар. sag), за него има нанесени маркери директно върху рамката, чрез които може да го определите съвсем точно.

Реклама

Набързо ще изредя още няколко интересни новости при Spark 2022:

  • Задното окачване е с нова кинематика – с реална опорна точка (т.е. едноставно от гл. т. движението на задната ос) и с конструктивно заложено огъване на стойките на веригата, което премахва нуждата от става в близост до оста на задното колело и по този начин намалява теглото.
  • Ходът на задното окачване е увеличен на 120 мм.
  • Кормилото и лапата са едно цяло – Syncros Fraser iC Combo, а интеграцията в тази област включва и броните/маркучите, които следват кормилото и влизат в специални канали в чашките, за да продължат пътя си към съответния компонент.
  • Като стана дума за чашките, те позволяват регулиране на челния ъгъл с +/- 0.5 градуса. По този начин Scott успяват да постигнат различни стойности в геометрията на моделите RC (състезателните байкове, които са с вилки 120 мм и челен ъгъл 67.2 градуса) и 900 (леки ХС байкове, предназначени за по-комфортно спускане – със 130 мм ход на вилките и с челен ъгъл 65.8 градуса). На практика рамката е една и съща.
  • Продължение на интегрирания подход е и системата TwinLoc за едновременна промяна в настройките на вилката и задния амортисьор от кормилото (режимите са три – отключен, заключен и Traction Contol). Тя е традиционна за Scott, но сега към командата е добавено и трето лостче, което задейства понижаващия кол за седалка.
  • Теглото на рамката, включващо и задния амортисьор, е само 1870 грама. Двата най-леки варианта на Spark RC тежат съответно 10.1 и 10.3 кг.
  • Със същия дизайн ще се предлагат и дамски модели Contessa.

За повече подробности гледайте този видеоклип или страницата за модела в сайта на Scott.

Ето и още едно видео, което съпътства представянето на новия Spark: https://www.youtube.com/watch?v=389xmsJWecQ.

Очаква се новите велосипеди от линията Spark да се появят в магазините през есента на 2021 г.

https://www.scott-sports.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>