Ръкохватки CROSSER CG-1.03

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

През есента на 2021 г. получих за тестване един нов модел ръкохватки на Crosser с името CG-1.03, които по онова време все още бяха мостра и изобщо не бяха в продажба. Няколко месеца по-късно продуктът вече е наличен в търговската мрежа с цена 17.00 лв., а пък аз мога да споделя накратко впечатленията си от него.

Crosser CG-1.03 са притягащи се с един болт ръкохватки с дължина 130 мм (напълно стандартна за планински велосипеди) и тегло 116 грама (също в средните граници за този тип продукти). Външният им край е „затворен“, т.е. нямат нужда от тапа.

Първото, което се забелязва и на живо, и на снимките, е наличието на пластмасов „издатък“ на вътрешната гривна, в който се намира и болтчето с резбата. Той не е по цялата окръжност, а само от едната страна – по начина, който ми се стори правилен за монтиране, издатъкът се пада отпред и отдолу на кормилото. Предполагам, че основната му функция е да осигури по-добро затягане, включително чрез използването на болт с по-голям диаметър, но също така този издатък на теория би могъл да предотвратява хлъзгане на ръката навътре към кормилото, макар че аз никога не съм имал реални проблеми от такова естество и не мога да кажа дали върши работа в тази насока. Издатъкът не ми пречеше по никакъв начин при каране и не ограничаваше дължината на ръкохватката, но ако по някаква причина решите да монтирате продукта в друго положение, бих могъл да си представя той да се превърне в пречка за някого (например при превключване на скоростите, ако издатъкът е надолу и назад).

Може би тук е мястото да обясня как избрах правилното за мен „завъртане“ на ръкохватките. Освен че е логично споменатият издатък да е отпред и отдолу, за да не пречи, самата шарка на ръкохватките е разделена на две половини. В едната релефът е нисък, с блокове от малки „ромбчета“, разделени от канали. В другата половина доминират преплитащи се изпъкнали гумени „ребра“, които оформят кутийки със същите тези ромбчета. За мен логичното е по-гладката част на ръкохватките да е от горната страна, където контактува с дланите, а по-релефната половина да е отдолу, за да осигурява по-добър захват и сцепление с пръстите, когато ръката е стиснала кормилото.

Crosser CG-1.03 са от по-дебелите ръкохватки, а моите ръце не са много големи и като цяло предпочитам да карам с по-тънки (от типа на Crosser HL-G201). Това донякъде би могло да попречи на обективната оценка на продукта, макар че сравнително бързо свикнах с по-големия диаметър спрямо предишните ръкохватки, които ползвах. В крайна сметка, след като преди по-малко от месец отново се върнах към по-тънки ръкохватки, дори съм леко раздвоен в предпочитанията си. От една страна, по-големият диаметър на CG-1.03 сякаш осигуряваше по-меко и абсорбиращо усещане; от друга страна по-тънките ръкохватки са ми по-естествени като захват, макар че в цялата работа има и момент на свикване. Като цяло бих се радвал да видя този модел и във вариант с по-малък диаметър, макар че и така си е добре и реално нямам оплаквания.

Реклама

Каучуковата смес, от която са направени ръкохватките, е сравнително мека и това вероятно също допринася за добър комфорт. Частта с по-нисък релеф, която е от горната страна на кормилото, осигурява добро сцепление (дори и без ръкавици, макар че рядко карам с голи ръце, а на спускане почти никога) и омекотява добре дребните неравности. За долната страна, която е по-релефна, не мога да кажа, че съм усетил реално някакво предимство или недостатък от „оребряването“.

След 7 месеца, изпълнени с доста каране, релефът на контактуващата с дланта половина вече бе сериозно позагладен, което е още едно потвърждение за това, че каучуковата смес е от по-меките. С други думи, животът на Crosser CG-1.03 е около една година/сезон редовно каране (средно 3 дни седмично в моя случай). На снимките си личат и белезите от 2-3 падания, в които ръкохватките се оказаха в контакт със скали или други елементи по пътеките. Поглеждайки ретроспективно назад, установих, че повечето ръкохватки, с които съм карал и които са ми харесвали, също са изкарвали около година, докато се позаобли шарката им, т.е. за мен подобна издръжливост е нормална. Аз лично винаги бих предпочел повече комфорт и сцепление, отколкото по-твърди и износоустойчиви ръкохватки, така че не се оплаквам. Пък и при цена под 20 лв. смяната им веднъж годишно не би предизвикала финансова драма.

За контакти:
Велосипед ООД
[email protected]
https://www.velosiped.bg


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>