Nicolai внедрява задвижването Supre Drive в модела Nucleon 16

Германският производител Nicolai открай време е известен със смелите си експерименти, а моделите Nucleon традиционно са една от платформите, в която компанията внедрява най-екстравагантните си технически решения. В миналото под това име сме виждали както DH велосипеди, така и ендуро байкове, като общото между тях е било наличието на скоростна кутия като алтернатива на задвижването с верига и заден дерайльор. Най-новият продукт на Nicolai обаче, ендуро велосипедът Nucleon 16, заменя скоростната кутия с една нова концепция за задвижване, наречена Supre Drive и представена през есента на 2021 г. от Lal Bikes.

За да не повтарям надълго и нашироко идеите зад това задвижване, най-добре е да прочетете цитираната в предишния абзац статия. За всеки случай ще обобщя накратко, че Supre Drive по принцип използва познатите компоненти верига, преден венец, задни венци и дерайльор, само че дерайльорът е по-особен, разположен е в рамките на задния триъгълник на сравнително защитено място и се грижи само за преместването на веригата, докато за обтягането ѝ има подвижна ролка в близост до предния венец.

Засега тази скоростна система, която изисква рамка със съответния специален дизайн, може да бъде комбинирана единствено с окачване от типа High Pivot, т.е. с високо разположена главна става и с допълнителна ролка за обтягане на веригата. За Nicolai това не е било проблем, защото те и досега са предлагали подобни модели, т.е. имат достатъчно опит с подобна кинематика на окачването.

Както виждате, първото (засега) серийно изпълнение на Supre Drive не се различава съществено от показания миналата година прототип, макар че Nicolai са се постарали чрез тръбите и други детайли да придадат на байка по-търговски вид (в сравнение с „гаражния“ облик на прототипа). Във всички случаи Nucleon 16 изглежда доста усложнен и „оплетен“ с вериги и зъбни колела, но и това не е новост в тази моделна линия. Същевременно, системата Supre Drive е значително по-лека от скоростните кутии и предлага някои предимства пред класическото верижно задвижване, каквото го познаваме. Така че любителите на иновативни и ексцентрични решения вероятно биха пробвали поредното такова от Nicolai.

Реклама

Що се отнася до другите характеристики на байка, той е с модерна геометрия (дълъг преден триъгълник с 490 мм reach за размер М, 78.3 градуса ъгъл на седалковата тръба и 64 градуса челен ъгъл), 29-цолови колела (с възможност за преминаване към МХ вариант с 27.5 отзад), 160 до 180 мм ход, ниско разположена горна тръба и тегло около 16.6 кг за размер М. Специфичната скоростна система в комбинация е позволила на Nicolai повече свобода и при проектиране на кинематиката на окачването, поради което представените от тях данни за anti-squat, anti-rise и други подобни параметри са доста добри. Всеки, който иска да „задълбае“ в подробностите отвъд екстравагантния външен вид, може да намери доста информация в прес-изявлението за модела.

Цената на Nucleon 16 е 3099 евро за рамката (ръчно изработена в Германия, разбира се) или 7499 евро за цял велосипед, при който не е пестено от класни компоненти.

https://nicolai-bicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>