Lal Bikes и системата Supre Drive – нов подход към превключването на предавките

Много от вас може би вече са видели снимките на един нов прототип, разработен от младия канадски инженер Седрик Евели. Става дума за велосипед с двойно окачване от типа High Pivot, но веднага прави впечатление това, че над средното движение има една допълнителна ролка за обтягане на веригата, а задният дерайльор не е на обичайното си място и изглежда странно… Това е така, защото системата Supre Drive предлага едно ново решение на вечния проблем, свързан със задния дерайльор – уязвимостта му, като добавя към уравнението и някои допълнителни ползи, макар и в по-малък мащаб.

Казано най-просто, идеята на Седрик Евели е задният дерайльор да бъде разделен на две части, обслужващи двете му основни функции. Едната функция е смяна на предавките и механизмът, който се грижи за нея, остава разположен при задната ос и задната касета, само че е „прибран“ в рамката на задния триъгълник, където е много по-добре защитен и много по-високо разположен спрямо терена и опасностите, дебнещи откъм пътеката. Другата функция на задния дерайльор е да обтяга веригата, компенсирайки промените в свободната ѝ дължина при преминаването към по-голям или по-малък венец. При Supre Drive тази функция е изнесена над средното движение под формата на зъбно колело с подвижна планка, за да може да променя позицията си в пространството и по този начин да поддържа почти еднакъв опън на веригата. Теглото на тази нова скоростна система е с около 100-200 грама по-високо спрямо такава със стандартен заден дерайльор, но значително по-ниско от теглото на скоростните кутии.

Всичко това, както и други любопитни подробности около разработката на системата, може да видите и във видеото, представящо новата концепция:

Младият изобретател вече е подал заявка за патент в Канада, но наред с това вече работи и с производител на велосипеди, който да разработи рамка, в която изобретението да бъде внедрено серийно. Засега не е ясно коя е тази компания-партньор.

Към момента Supre Drive „върви“ в комбинация с окачване тип High Pivot, което така или иначе става все по-разпространено. Прототипът на снимките все още е с не много голяма задна касета, но към настоящия момент вече има разработен следващ, който може да работи с най-голям венец 51 зъба.

За много хора (включително и за мен) потенциален недостатък е „усложненият външен вид“ с всички тези зъбни колела и веригата, описваща S-ки между тях. Но ако погледнем обективно на нещата, всички тези елементи ги има и в момента – просто сме свикнали да ги виждаме на друго място. Освен това си мисля, че при съвременното ниво на технологиите и дизайна (особено при карбоновите рамки) едва ли ще е огромен проблем целият „часовников механизъм“ да се скрие с някакви естетически издържани странични „капаци“, така че хем да е достъпен за сервизиране, хем да не се набива толкова на очи.

Предстои да видим как ще се развие тази идея, но определено е нещо ново и интересно, което има потенциал…

2 Responses to “Lal Bikes и системата Supre Drive – нов подход към превключването на предавките”

  1. NeNo

    Като предимство предполагам е и броя зъби, които веригата покрива. Според мен това би забавило износването за зъбците и веригата.

  2. Байо

    След 2-3 год. очаквайте „бум“ на байк сцената – недоразумението от статията опаковано в приказки с „край на ударите по обтегача“, „превключването на скорости никога не е било по-лесно“, „уникално нововъведение“, с което неминуемо се набутвате с Х-пари, т.е. сте в крак с новите технологии на пазара. И т.н. небивалици с които да плащаме за нещо от което няма смисъл

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>