Weldtite Tubeless Sealant

Както може би сте прочели, от пролетта пробвам няколко модела гуми на марката CST, които са ми предоставени за тестване от Drag Zone. Заедно с тях получих и две опаковки течност за безкамерни гуми на Weldtite, за която по принцип изобщо не мислех да пиша статия, защото за повечето такива течности, които съм пробвал, не виждам какво толкова бих могъл да напиша, освен че си вършат или не работата, в което пък може да е намесена дори и доза късмет. Оказа се обаче, че за „бозата“ на Weldtite мога да споделя малко повече, отколкото за някои други…

Да започнем с опаковката. Течността идва в бутилки с обем 240 мл. Това количество, в зависимост от размера на гумите, може да стигне за две или за три гуми. В моя случай за 29-цолови гуми препоръчителната доза е 120 мл на гума – признавам, че не я спазих напълно, т.е. пробвах да сложа по-малко, но впоследствие установих, че е по-добре да спазвам предписанията на производителя. Така че с една опаковка, която струва 22.90 лв., може да направите и двете гуми на байка си и евентуално ще ви остане по малко за допълване. Скалата с милилитри, нанесена върху бутилката, помага лесно да отмерите необходимото количество. Weldtite Tubeless Sealant се предлага и в по-големи бутилки (1 литър, 49.90 лв.), както и в туби с обем 5 литра (за сервизи).

От капачката на бутилката излиза маркуч, чрез който течността се сипва през отворения борд на гумата. В края си този маркуч е затворен с тапа, която може да служи и като инструмент за развиване на главата на „френски вентил“ или игличката на автомобилен. Пробвах тази функция на тапата с вентил Presta, но установих, че пластмасата, от която е изработена, е сравнително мека и бързо се деформира, особено при затягане, така че не разчитайте на този „инструмент“ като основен. В инструкциите е показано, че маркучът може да се нахлузи направо върху ствола на вентила и гумата да се напълни по този начин, но това явно е приложимо само за автомобилни вентили – при „френските“ маркучът е видимо по-широк от вентила, така че аз я наливах през отворения борд на гумата.

Така стигаме и до характеристиките на самата течност, както и практическите ми впечатления от качествата ѝ. Според описанието в сайта на производителя съставът на Weldtite Tubeless Sealant е щадящ околната среда, анти-корозивен и съвместим с използване на CO2 патрони. Последното може да е особено важно за хора, които разчитат на такова средство за помпане на гумите си по пътеките. Weldtite твърдят, че течността им издържа по-дълго във времето (до 9 месеца при умерени условия) и, разбира се, че запечатва добре бордовете на гумата и запушва отвори от трънчета и други пробиви.

С монтирането и запечатването на гумите нямах никакви проблеми. На местата, където между борда на гумата и каплата е останала някоя малка пролука обикновено се отделяха няколко мехурчета и работата „заспиваше“. При редовно каране гумите изобщо не губеха налягане, а при престой 2-3 седмици (общо взето само веднъж имаше такъв за целия период) налягането бе паднало съвсем малко.

Реклама

Тъй като в рамките на три месеца няколко пъти сменях и разменях гумите CST върху колелата на байка си, ми направи впечатление, че течността на Weldtite е малко по-различна като консистенция спрямо повечето други „бози за гуми“, които съм ползвал. Не знам доколко може да се различи на снимките долу, но Weldtite Tubeless Sealant оформя един сравнително гъст филм върху стените на гумата, който има синкав оттенък и на вид и пипане ми напомня на латексова боя за стена, но не много разредена. Повечето други течности за безкамерни гуми, които съм ползвал, остават значително по-течни и редки и при отваряне на гумата обикновено се стичат в долната ѝ част, докато тази на Weldtite си стои като намазана по стените. Не знам дали това играе положителна или отрицателна роля в запушването на отворите, но със сигурност е нещо, по което Weldtite Tubeless Sealant се отличава от повечето други, ползвани от мен. И точно заради това е важно да сложите достатъчно от течността, за да може този слой да е с необходимата дебелина – в противен случай може да имате проблем със запушването, в което успях да се уверя при една от гумите, в която бях сложил по-малко от необходимото.

Затова пък имах имах възможност да се убедя и в добрите запушващи свойства на течността, когато тя е в правилната дозировка. Правя уточнението, че при други такива продукти не винаги съм имал такъв шанс, което не означава, че не работят, а просто че не съм забелязал кога си вършат работата. Тук обаче имаше случай, в който един доста дебел трън (около 1-2 мм диаметър) се бе забил в гумата ми, така че го извадих и проверих дали течността ще запуши отвора. Разбира се, първо имаше малко съскане, после завъртях гумата няколко оборота и я оставих така, че отворът да е в ниско положение, за да може течността евентуално да се стече към него. Буквално след 1 минута пробойната бе напълно запушена и никога повече не се „обади“. За сравнение, карал съм със запечатващи течности, при които подобен отвор би бил на границата на възможностите им и би изисквал доста повече време и „баене“, за да бъде запушен успешно.

На базата на всичко това аз съм много доволен от качествата на Weldtite Tubeless Sealant. Засега не отстъпва по нищо на добрите течности за безкамерни гуми, които съм ползвал, и определено превъзхожда не толкова добрите. Единственото, за което няма как да споделя впечатления, е издръжливостта ѝ във времето – вече споменах, че за тези три месеца няколко пъти отварях и сменях външните гуми, при което се налагаше и да доливам/подновявам течността. Така че не е имало достатъчно дълъг период, в който тя да е била в гумата и да проверя дали и колко е засъхнала. Със сигурност мога да кажа, че при отваряне след месец и половина течността си стоеше по стените и не беше засъхнала, но това е твърде кратък период, за да правя изводи въз основа на него.

Продуктите на Weldtite ще намерите в https://dragzone.bg/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>