Раница USWE Flow 16

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Първият продукт, който получих за тестване през 2022 г., е тази раница на USWE с обем 16 л, протектор за гръбнака и интересна система за окачване и притягане, наречена No Dancing Monkey 2.0. Марката е шведска и отскоро е на българския пазар чрез МСМ Спорт.

Flow 16 e един от двата модела в тази серия. Освен него има и Flow 25, която е с по-голям обем и е подходяща за по-приключенски настроените колоездачи, които обичат да се подсигуряват с повече храна, дрехи и принадлежности. По принцип аз съм точно от тях, но в случая нарочно избрах по-малката раница, за да се принудя да огранича малко багажа си, а по този начин и теглото му. Flow 16 тежи 1405 грама, което е напълно нормално за раница с протектор за гърба и с доста джобове и екстри. Срещал съм както по-леки, така и по-тежки раници с протектор, така че в това отношение продуктът на USWE е някъде в златната среда. И двата варианта на Flow се предлагат както в черно-синя разцветка, така и черно/ червена.

Първият и най-важен за мен въпрос бе дали USWE Flow 16 ще побере всичко, което съм свикнал да ме придружава в планината, защото при мен минималният багаж се равнява на този за 2-3 дневен преход при някои други хора. Съотношението на горната снимка изобщо не изглежда в полза на раницата, но вярвате или не, с грижливо подреждане и използване на възможността за външно прикрепяне на някои неща (наколенките и налакътниците, но при нужда дори и някоя обемиста дреха), всички тези вещи и аксесоари влязоха „в кюпа“. Разбира се, от това общото тегло не се промени значително спрямо предишните ми раници.

Реклама

Като цяло стратегията ми беше следната: да използвам USWE Flow 16 като компактна раница за еднодневни карания, които не изискват свръхбагаж, а досегашната раница Deuter Trans Alpine 30 да остане за обучителните карания (за които нося по-голяма аптечка и допълнителни неща) или за някакви редки случаи, в които се налага да нося големия фотоапарат или друг обемист багаж. Следвайки тази концепция, в следващите 2-3 месеца дублирах каквото можах от дрехите и аксесоарите – например купих 2-литров резервоар за малката раница (вместо трилитровия от снимките), сложих по един мулти-интструмент, една смазка, една помпа и една термоблуза във всяка раница и сега, когато реша да премина от голямата към малката раница или обратно, се налага да преместя само 4-5 неща, които стоят най-вече в главния товарен отсек.

Като стана дума за подреждането на всички тези вещи, USWE Flow 16 предлага доста голям избор от джобове и отделения. Предното отделение се отваря достатъчно широко, за да осигури достъп до няколкото джоба в него – един голям мрежест с цип и още четири по-малки ластични джоба позволяват да разпределите всякакви дреболии и в моя случай дори остана място за несесера с  инструменти и резервна гума, както и за малък трион/верига за рязане.

В основното отделение също има мрежест джоб с цип. Там се помещава и резервоарът за вода в свой собствен джоб, а зад него е протекторът за гърба от вискоеластичен полимер SAS-Tec, който при нужда може да се вади (например при пране на раницата). От горната страна на раницата е достъпен и омекотен джоб за телефон, очила или други раними предмети, в който е добавена и мека кърпичка за почистване на чувствителни повърхности.

Външните джобове са четири – два странични (ластични,  мрежести и с ремъци за притягане) и два на пояса, които всъщност са достатъчно големи, за да поберат някои важни неща. В единия от тях има малък вътрешен джоб и ключодържател.

Презрамките са снабдени и със специални пластмасови „щипки“, които служат за прикрепяне на допълнителни аксесоари, които се купуват отделно – например калъф за телефон.

За пренасяне и закрепване на защитната екипировка са предвидени няколко варианта. Каска тип половинка влиза удобно в открития преден джоб, чиито вътрешен кант е със силиконова лента, която да създава допълнително сцепление, за да не се измъкне каската, макар че изобщо не забелязах тя да проявява такива наклонности. В това открито предно отделение може да носите и други неща, когато каската е на главата ви – например налакътници, наколенки, връхна дреха. Каска с подбрадник също се прикрепя чрез този панел, само че като се прокарат ремъците му през подбрадника и отвора за лицето. За наколенки (евентуално плюс налакътници) са предвидени основно двата ремъка в долната част на раницата, но при нужда по-дълги наколенки (с протектори и за пищялите) може да закрепите и чрез двете двойки странични ремъци. Изобщо, изборът е голям! При по-къси наколенки, ако ги връзвате с долните ремъци, трябва да се уверите, че са добре стегнати и че не могат да избягат – аз веднъж щях да изгубя едната, защото не бях опънал достатъчно ремъка.

Както всяка сериозна МТБ раница, Flow 16 има дъждобран, който стои в отделен джоб от долната страна. В горния край дъждобранът има две халки, които може да прекарате през катарамите на обтягащите ремъци за презрамките и по този начин да подсигурите допълнително покривалото срещу разместване или изгубване. Като цяло детайлите и екстрите по раницата са толкова много, че ми е трудно да опиша всичките, но от снимките повечето от тях се виждат добре.

И след като надълго и нашироко изясних възможностите на Flow 16 да побере немалко неща, при това удобно разпределени по джобове или прикрепени външно, може би вече нямате търпение да споделя впечатленията си от системата No Dancing Monkey (NDM). Основният акцент в нея е, че презрамките не слизат надолу отстрани на тялото, а обгръщат гърдите и се закопчават с плоска кръгла катарама над гръдната кост, някъде около слънчевия сплит. Идеята на USWE е, че по този начин се намалява (или напълно се елиминира) подскачането на раницата при каране по силно пресечен терен (оттам и името). Шведите не са първите, при които виждам подобна система, но Flow 16 е първата раница с подобно окачване, която пробвам. Друг интересен елемент в нея са ластичните ремъци, които от презрамките се промушват през специални катарами и преминават в колана за кръста. По този начин раницата обгръща тялото в цялост. Задължително е да спомена и възможността за регулиране дължината/височината на гърба на раницата чрез панел с велкро залепване, който може да се вади нагоре или да се прибира навътре в гърба.

Всички тези елементи всъщност са свързани в един цял „хамут“, който дори се продава като „резервна“ част и е взаимозаменяем между няколко модела раници USWE (включително раници за ски/сноуборд, които чрез него могат да бъдат превърнати в летни раници). В този смисъл единственото ми опасение, че след някоя и друга година ластичните ремъци на раницата може да се разтегнат (макар за момента да няма никакви признаци за това), намира своя отговор, защото при нужда сбруята може да бъде изцяло подменена.

И така, да започнем с дължината на гърба. Пробвах 2-3 различни варианта, но тъй като не съм висок, за мен гърбът се оказа най-удобен в най-малката си височина, ала за по-високи хора възможността за регулирането му вероятно ще е добре дошла.

Ако извадите протектора за гърба, ще установите, че въпреки дебелината му, той е сравнително мек при пипане и огъване. Това се променя, ако го ударите с юмрук например – тогава ще усетите сериозно втвърдяване на материала SAS-Tec, което е и основната идея на подобни вискоеластични полимери. Гъвкавостта на предпазния панел в покой обаче е доста ценно качество, защото му позволява да приеме формата на тялото и раницата да прилепне добре по извивката на гръбнака. Това е особено видимо сега през лятото, когато раницата не е пълна с връх. През зимата, когато по-често я „опъвах по шевовете“, се случваше понякога гърбът да е леко „изтумбен“, макар че и тогава не съм усетил някакво неудобство от този факт.

Външно гърбът на раницата е оформен с няколко релефни дишащи панела, образуващи Х-образен канал. Обикновено раниците с протектор контактуват доста плътно с тялото и не се славят с много добра вентилация на гърба – Flow 16 също стои достатъчно прилепнала, но ми се стори по-добра откъм проветривост и отвеждане на потта спрямо други подобни, които съм пробвал. Възможно е да се дължи и на по-малките ѝ размери, но определено се доближава в това отношение до добрите раници без протектор.

Що се отнася до системата за окачване No Dancing Monkey, тя определено работи добре! Със сигурност усещането е различно спрямо класическите раници с презрамки, а дали е по-добро – тук вече навлизаме в сферата на субективните оценки. При Flow 16 контактните точки, в които е съсредоточено усещането за прилепване към тялото, са различни – едната е гърба, а другата са гърдите, докато при кръста раницата създава впечатление за повече подвижност. При класическата конструкция обикновено се разчита именно на пояса да стабилизира раницата, докато тук стабилизацията е около гръдния кош и е доста добра – при каране Flow 16 не подскача и не се мести много наляво-надясно, макар че в долната част, при кръста, може да има малко повече движение, отколкото при класическа раница. Това зависи и от притягането на колана за кръста – аз лично не го стягах твърде много, защото просто нямаше нужда – споменатата подвижност там не ми пречеше, защото постоянно усещах раницата плътно и стабилно около гръдния си кош.

Един много интересен ефект идва от ластичните ремъци, които тръгват от катарамата при гърдите и преминават в колан за кръста. Тяхната еластичност също допринася за усещането на известна хлабина в пояса, но всъщност позволява много добро напасване на раницата към различна дебелина на дрехите, различно запълване с багаж и т.н. С класическа раница например, ако е зима и съм облякъл полар и яке, след което се съблека само по термобельо, винаги се налага да регулирам ремъците на кръста, а понякога и тези на презрамките, за да коригирам прилепването на раницата към тялото. При Flow 16 подобни корекции изобщо не бяха нужни – веднъж настроена по тялото ми (облечен само с един слой дрехи), ластичните ремъци обираха чудесно „набъбването“ при обличане на допълнителни слоеве, без да се налага да притягам или отпускам каквото и да е. По същия начин те компенсират и промени в обема на самата раница – дали е по-издута с багаж или пък е по-празна. Това в крайна сметка прави Flow 16 много комфортна, поне за мен – когато я регулирах добре по тялото си, буквално забравих за всякакви допълнителни напасвания.

Това, което като представител на мъжкия пол няма как да знам, е дали и как системата No Dancing Monkey би паснала на женската анатомия. Съжалявам, дами, но това ще трябва да го установи някоя от вас!

Материалите и изработката на раницата изглеждат на високо ниво, но за жалост не мога да дам обективна оценка за издръжливостта на платовете, защото при едно от най-сериозните ми падания в последните години аз извадих голям късмет, но раницата не  – оказвайки се между тялото ми и някой остър камък, тя се скъса на едно място (а дъждобранът, с който бе „облечена“, на цели две места). Основна причина за скъсването беше и това, че точно там стоеше кутията за очилата, т.е. платът е попаднал между две твърди повърхности, едната от които и достатъчно остра. Като изключим този насилствен за раницата инцидент, никоя част от нея не показва за момента признаци на износване – нито ластиците, нито шевовете или платовете. То не е минало и много време де – няколко месеца ползване със сигурност са твърде кратък период за дългосрочен тест на здравина и издръжливост, но на мен лично Flow 16 ми вдъхва доверие като качество и изработка.

Цената на продукта е 389 лв. и за мнозина би могла да има възпиращ ефект, но много от конкурентите ѝ са в същия ценови клас, така че ако търсите раница с протектор, трябва да се настроите за подобни стойности или да се оглеждате за намаления.

В заключение мога да повторя няколкото най-важни за мен неща: системата No Dancing Monkey е по-различна като усещане, но ми хареса много и не само заради това, че раницата стои стабилно около тялото ми, но и защото веднъж настроена добре, не се налагаше да правя допълнителни корекции заради дебелината на облеклото или запълнеността с багаж; Flow 16 e компактна, но може да събере доста полезен багаж, напълно достатъчен за еднодневно каране, включително защитна екипировка; вентилацията на гърба е неочаквано добра като за раница с протектор. За мен лично раницата е отлична и я препоръчвам на всеки, който търси изброените качества и не се плаши от цената, изписана на етикета!

За контакти:
МСМ Спорт
https://msmsport.bg/
https://www.facebook.com/msmsportbg


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>