Нови и интересни продукти: Orange 279 и Switch 7

Отдавна не бях поглеждал продукцията на британската марка Orange, която навремето имаше култов статут, но два нови велосипеда ме провокираха да го направя. Единият е обновеният DH модел 279, а другият е ендуро байкът Switch 7.

279

Велосипедите за спускане на Orange имат дълга и славна история, като особено популярни бяха моделите 222 и 224, при които името отразяваше хода на задното окачване. В наши дни това е променено и в конкретния случай с 279 числото е по-скоро заигравка с различните размери на колелата – 29 отпред и 27.5 отзад. Това е тенденцията, която според британския производител пасва най-добре на предназначението на байка и на съвременните трасета за спускане. А ходът на задната ос е 200 мм, колкото е и на вилката.

Иначе рамката запазва класическото за компанията едноставно задно окачване с масивно люлеещо се рамо, но кинематиката е оптимизирана за повече прогресивност, а геометрията на велосипеда е с 62 градуса челен ъгъл и с по-дълъг хоризонтален обхват (reach) спрямо предишното поколение. Дължината на задницата също е малко по-голяма, за да се осигури повече стабилност и по-добро центриране на колоездача върху велосипеда.

Рамката е от алуминиеви тръби и е изработена ръчно в Халифакс – още едно от нещата, с които Orange се гордеят. Множеството заварки и специфичното захващане на метричния шок с дължина 250 мм, който навлиза през отвор в долната тръба, намаляват в известна степен красотата на байка (лично мнение, разбира се), но 279 все пак запазва достатъчно от характерното излъчване на марката.

Типично британска е и цената – 8000 евро за цял велосипед или 3900 евро за рамката.

Реклама

Switch 7

За разлика от 279, новият ендуро велосипед Switch 7 със 170 мм ход излиза в известна степен извън каноните на британската марка, защото използва допълнителни ставни връзки, които предават движението на масивното люлеещо се рамо към шока. Всъщност това по никакъв начин не накърнява основната концепция на Orange за едноставно окачване, но добавя значителна прогресивност в кинематиката на окачването, за да се справя по-добре с поемането на тежки приземявания или среща с големи препятствия по пътеката. В интерес на истината това дори не е първият случай, в който британците използват подобни допълнителни връзки. И заслужава отбелязване фактът, че целият „хардуер“, свързан с тях, е грижливо скрит в задното рамо на окачването, така че байкът всъщност има доста изчистен вид, но и масивен, заради моноковата конструкция на ръчно изработената рамка от алуминиева сплав 6061-Т6.

Switch 7 е с 29-цолово предно колело и 27.5-цолово отзад. Геометрията е с 63 градуса челен ъгъл и 76 градуса ефективен ъгъл на седалковата тръба. Хоризонталният обхват (rеach) също е увеличен спрямо предходния модел Switch 6.

Orange акцентират и върху ефективността на окачването при педалиране, както и върху различни детайли като универсалното ухо за задния дерайльор, възможността за промяна на височината на средното движение с 5 мм, качествените лагери, ниско разположения център на тежестта и увеличената коравина в средната част на рамката, включително изолирането на задния амортисьор от странични натоварвания (доколкото е възможно).

Готовият за каране велосипед с окачване Ohlins и скоростна система Shimano XT струва 8400 евро.

Повече подробности за тези и за други модели на Orange може да намерите в сайта им: https://www.orangebikes.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>