Новата каска MT500 на Endura комбинира технологиите Koroyd и MIPS

Популярната британска марка за облекло и екипировка Endura по някое време започна да прави и каски. Тогава явно не съм имал време да им обърна внимание, но сега рекламният видеоклип за обновения модел MT500 ме накара да напиша 2-3 реда за актуалните модели през 2022 г., защото продуктите определено са интересни.

Както стана ясно, фокусът ще е основно върху MT500, тъй като тя се явява топ-модел сред каските на Endura и като такъв използва най-много технологии и екстри. От горните снимки лесно ще ви направи впечатление оцветеният в зелено специален материал със структура като на пчелна пита – той се нарича Koroyd® и добавянето му към тялото на каската според производителя осигурява още по-добро абсорбиране при удар, но освен това подобрява и вентилацията, а евентуално води и до по-ниско тегло. Наред с него, новост при MT500 е добавянето и на системата MIPS® за по-добро справяне с усукващи (ротационни) натоварвания.

Останалите детайли са такива, каквито сме свикнали да очакваме от подобни АМ/ендуро каски: удобна система за напасване към главата дори с една ръка, големи отвори за проветрение, регулируема и сваляема козирка, съвместимост с маски за спускане. Endura имат и специална политика за подмяна на каската на половин цена, в случай че тя претърпи удар при някое падане.

Цената на MT500 е 170 британски лири. Предлага се в още 5 цвята, както и в три размера.

Струва си да отбележа, че има и ендуро каска MT500 с подбрадник, която с тегло 640 грама е една от най-леките на пазара. Тя обаче за момента още не е със система MIPS, а само с Koroyd. Предполагам, че е въпрос на време и този модел да бъде обновен.

Реклама

Системата MIPS е добавена и при още две МТБ каски на Endura – Singletrack и Humvee. При Singltrack (на горната снимка, с цена 109 британски лири) тялото отново включва материала Koroyd, но само под формата на странични панели (където се очаква най-често да има удар), докато при Humvee (на долната снимка, с цена 85 британски лири) конструкцията е напълно стандартна (с тяло изцяло от EPS пяна). Тези два модела се предлагат и във варианти без MIPS.

Повече може да видите в сайта на производителя: https://www.endurasport.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>