Ръкавици Cube Comfort LS

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

С този модел ръкавици изкарах по-голямата част от сезон 2021 – от месец май чак до падането на температурите през ноември. И макар в момента да е зима, т.е. крайно неподходящ сезон за подобни тънки и проветриви ръкавици, скоро пролетта отново ще е при нас и ако търсите подобен тип продукт, определено си струва да имате предвид този модел на Cube с цена 59 лв.

Както е видно и от снимките, Comfort LS са ръкавици с дълги пръсти, чиято горна част е от фин мрежест плат и по този начин осигурява лекота и проветривост в топлите дни. Освен това и доста бързо изсъхват, ако ви навали дъжд. Откъм китките ръкавиците се пристягат с велкро ленти, което прави слагането и свалянето им много лесно, а в същото време ги държи плътно прилепнали около ръката, когато са „затворени“. За дланите е използвана тънка и мека изкуствена кожа, на няколко места са вмъкнати и тънки подложки от пяна, целящи да осигурят повече комфорт (затова и името на продукта е такова). Подобни омекотяващи елементи не на всеки пасват добре и държа да отбележа, че аз съм от хората, които предпочитат долната част на ръкавиците да е без „импланти“. В случая с Comfort LS обаче тези панели са много тънки и явно са добре разположени, защото когато пробвах ръкавиците в магазина, прецених, че ги чувствам добре и едва ли ще ми пречат при карането. Впоследствие това се потвърди напълно – дотолкова ги усещах като „втора кожа“, че си купих още един чифт от същите ръкавици. Все пак не мога да ви гарантирам, че благодарение на подложките ще усетите повече комфорт, по-малко умора или нещо подобно – такива твърдения винаги са доста субективни. Мога само да кажа, че за мен ръкавиците бяха поне толкова удобни, колкото и такива без подплънки, с каквито карам обичайно, и това го смятам за добро постижение на дизайнерите им.

От гледна точка на здравина опитът ми с други подобни тънки и леки ръкавици през годините е противоречив. Някои издържаха буквално няколко карания и после започваха да се предават, късайки се на върха на пръстите или някъде другаде по горната част или шевовете, при това дори без да са били изложени на сериозни злоупотреби. Други се оказаха доста издръжливи и добре направени. Пробата на Comfort LS започна с лек фалстарт, защото след първото каране установих, че шевът на един от пръстите се е разшил около 2-3 мм, или пък изобщо не е бил зашит добре подгъвът на това място. Ставаше дума за очевиден производствен дефект, но вместо да губя време, за да ходя пак до магазина и да ги подменям, се доверих на шивашките умения на любимата и след няколко бода с иглата ръкавиците станаха като нови и досега не са „мръднали“ на това място. Т.е. не става дума за някакъв генерален проблем, а просто за дребен производствен дефект, който се оказа и лесно отстраним.

Реклама

Върховете на пръстите за мен винаги са критична област, защото обикновено не обичам да свалям ръкавиците си за щяло и нещяло и често бърникам с тях и по велосипеда, и по багажа, и къде ли още не. При Comfort LS конструкцията в тази област е доста добре измислена – при показалеца и средния пръст кожата от долната страна е завита и обхваща пръстите и отгоре, за да не се прокъсват точно на върховете. Дланите засега също са здрави, без съществено протриване и износване, да не говорим за някакви разкъсвания.

Горната мрежеста част на ръкавиците остана непокътната в продължение на два месеца. През лятото, по време на Перпендикулярната вселена в Родопите, един клон покрай пътеката пресрещна ръката ми и направи дупка в тънкия плат, точно при кокалчето на средния пръст. По-късно през лятото, при друго каране, подобна съдба сполетя и другата ръкавица. Подчертавам обаче, че и в двата случая ставаше дума за директни механични съприкосновения при каране по диви пътеки, където подобни случки не са неочаквани. След известна обработка на разкъсванията (нанасяне на малко моментно лепило по ръба на разкъсването, колкото да не се увеличава, и след това леко зашиване) ръкавиците продължиха службата си и в момента си почиват в гардероба, докато температурите станат отново подходящи за тях. Тъй като външният им вид все пак бе компрометиран, суетата взе връх и си купих още един чифт, който ползвам „за пред хора“ (например в обученията на Велоучилище МТБ-БГ), докато препатилия комплект го слагам, когато предстои каране по диви и непознати пътеки.

На върховете на пръстите има специални панели за работа със сензорните екрани на смарфони, таблети и т.н. Понякога тези панели се справят със задачата си, друг път не съвсем.

В заключение мога да обобщя впечатленията си по следния начин: Cube Comfort LS са леки, проветриви и, за мен лично, много удобни. Всичко това не е изненадващо. Хубавото е, че са и доста здрави в области като дланите и пръстите. Горната част обаче (също без изненади) е уязвима, ако карате по пътеки с протягащи се отстрани клони и бодили. Така че за любителите на по-диви терени ръкавиците не са идеални, но за „нормално каране“ са перфектни през по-топлите месеци от годината (април-октомври).

За контакти: 
Байк Център
https://www.bikecenter.bg/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>