DT Swiss обнови главините от серията 350 и представи Ratchet LN

Може би си спомняте, че през 2020 г. швейцарският производител DT Swiss представи ново поколение на легендарните главини от серията 240, а заедно с тях и подобрения храпов механизъм Ratchet EXP. Сега дойде ред за обновление и на серията 350, в която продуктите са с малко по-достъпни цени и малко по-високо тегло, но са все така надеждни и качествени.

Като цяло няма някакви фундаментални промени в главините – те използват добре познатия храпов механизъм на DT Swiss в неговия класически вид с два притискащи се един към друг назъбени пръстена, който преди се наричаше Star Ratchet, а сега вече се казва само Ratchet. Както много от вас знаят, предимството на този тип храповик (в сравнение със системата с „кученца“, т.е. с няколко палчета/зъбчета на пружинки, които заклинват в назъбен пръстен) е в по-голямата контактна площ, което води и до по-голяма товароносимост, издръжливост и износоустойчивост. Стандартно броят на зъбците е 36, което осигурява зацепване на всеки 10 градуса, но е възможно да подмените зъбните пръстени и с други видове – както с повече (54), така и с по-малък брой зъби (24 или 18).

Едно от новите неща при главините 350 е дизайнът на „капачките“ (накрайниците) на оста. В края им вече има едно допълнително ръбче, което позволява да ги свалите по-лесно с ръце. Като цяло философията на механизма Ratchet е да позволява обслужване и сервизиране с минимум инструменти, или дори изцяло с „голи ръце“.

Реклама

Главините DT Swiss 350 се предлагат в множество разновидности – с класически или прави спици, за различни размери проходни оси, с различен брой отвори за спици, с трите вида „барабани“ на храповика за монтаж на задни касети и т.н. Цената на предните главини започва от 68.90 €, а на задните от 184.90 €. Теглото е съответно от 130 грама за предните и от 212 грама за задните, като зависи от конкретния вариант на изпълнение.

Друг нов продукт, представен през април 2021 г., е конвертиращият комплект Ratchet LN. Чрез него можете да замените храповика с „кученца“ на някои от по-евтините главини DT Swiss с по-модерния и надежден механизъм Ratchet, само че в най-простия му вид с 18-зъбни пръстени. Разлики има и в други елементи от системата – например уплътненията и оста на главината, като това се отразява най-вече на теглото и цената, но като принцип на действие и издръжливост Ratchet LN не отстъпва на по-скъпите варианти. Цената на конвертиращите комплекти (в зависимост от типа и материала на барабана) е между 70 и 100 евро.

В този видеоклип можете да видите как се извършва подмяната на механизма: https://youtu.be/RfFBlLnW6sg.

А нагледно сравнение между трите вида Ratchet храповици на DT Swiss можете да видите тук: https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/ratchet-technologies-overview.

https://www.dtswiss.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>