Garmin Rally™ XC200 – педали с измервател на мощността

Наскоро Garmin представи нова линия педали с измервател на мощността (на англ. power meter), които са подходящи и за планински велосипеди. Името на ХС модела е Rally™ XC200, а освен него в серията има и два варианта за шосе.

Някои може да останат учудени от наличието на такъв продукт в гамата на Garmin, особено ако не знаят, че всъщност компанията предлага шосейни педали с интегриран измервател на мощността вече цяло десетилетие. Сега обаче за пръв път такъв продукт се предлага и за планински велосипеди, съвместим с SPD скобите на Shimano.

Хората, които гледат на спорта и тренировките сериозно и се интересуват от подобни задълбочени данни и статистики, със сигурност знаят повече от мен за сензорите, измерващи мощността. Общото между всички подобни системи е високата цена и продуктите на Garmin не са изключение. С какво обаче те се отличават от конкурентите си?

Реклама

Едно от важните предимства, които производителят изтъква, е че всъщност във всеки от двата педала има по един сензор, което позволява двустранно измерване на мощността и анализ/сравнение на силата за всеки от двата крака, както и други полезни данни, включително за педалиране в изправено или седнало положение, за позицията на скобите (т.нар. парчета) и др. Чрез ANT+ и Bluetooth свързаност педалите на Garmin могат да комуникират лесно с други продукти на марката (например с велокомпютрите от серията Edge), както и с приложението Garmin Connect. И това са само малка част от възможностите на системата – не смея да навлизам в повече подробности, защото аз самият нямам никакъв опит с подобни продукти и рискувам да напиша някоя глупост.

Струва си да се отбележи и това, че ако искате да ползвате измервателя за мощността на друг байк, е достатъчно просто да прехвърлите педалите на него – работа за 1-2 минути. Друга интересна „екстра“ е възможността да подменяте тялото на педалите, т.е. използвайки една и съща ос (в която е и сензорът за мощността), можете в рамките на няколко минути да превърнете ХС педала в такъв за шосе и обратно. По този начин няма нужда да купувате различни педали за различните си велосипеди.

Според Garmin батерията на сензора издържа около 120 часа каране.

Както споменах, цената на такива джаджи никога не е била ниска – чифт Rally™ XC200 струва 1199 щатски долара.

https://www.garmin.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>