Rock Shox възражда модела Domain

Преди има-няма 15 години, след появата на моделите Pike и Lyrik, който за времето си бяха супер успешни, но и доволно скъпи, Rock Shox представи и модела Domain, чиято идея бе да предложи на потребителите конструкция и ход като на Lyrik, но на по-ниска цена. Сега нещата не изглеждат по-различно, освен това, че върховата ендуро вилка на компанията вече се казва Zeb и е с 38 мм горни тръби.

rock shox domain

За хората, които търсят такива параметри, но цената от над 1000 евро им идва малко височка, Rock Shox възраждат Domain, който ще струва почти 2 пъти по-малко – 594 евро за варианта RC (амортизация Motion Control с външен реглаж на разгъването и на нискоскоростната компресия), който ще се продава на крайни клиенти.

motion control

Освен него има и Domain R, за който не е посочена цена и вероятно ще се използва само за вграждане в готови велосипеди. Той е без реглаж на компресията, но срещу 47 евро можете да го надградите с патрон като при RC.

Външно Domain прилича доста на Zeb, макар че материалите и конструкцията не са напълно идентични. Затова и теглото при Domain е с около 300 грама по-високо – производителят посочва 2606 грама за 29-цоловия вариант със 180 мм ход. „Ботушите“ например при Domain са от алуминиева сплав от серията 6000, докато при Zeb са от 7000-ната серия. Това води и до някои разлики в дебелините на стените, поради което пневматичната пружина DebonAir не е идентична (взаимозаменяема) при двете вилки. От страната с амортизацията обаче е налице възможност за подмяна на патрона Motion Control с Charger 2.1.

Реклама

Domain се предлага във варианти за 27.5 и 29-цолови колела, като ходът може да е 150, 160, 170 или 180 мм. Изместването (т.нар. offset) на вилката и в двата случая е 44 мм, минималният размер на диска за спирачката е 200 мм, а максималният 220 мм. Вилката е съвместима с гуми до 2.8 инча широчина, а към арката може да монтирате директно калник за Zeb.

https://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>