Intend направи вилка с корона и половина

Нагледахме се и се наслушахме на какво ли не, свързано с думата „корона“, и ето че сега бутиковият германски производител Intend, за чиито продукти съм писал и преди, реши да завърши 2020 г. със сензация, показвайки вилката Bandit, която от едната страна е с по-дълъг крак и две корони, а от другата само с една!

Заглавието звучи странно, може би дори неточно, доколкото короните всъщност са си две, но едната от тях свързва стержена само с левия крак (гледано отгоре). И изглежда странно. Въпросът е защо създателят на тези вилки, Корнелиус Капфингер, е решил да направи такова нещо?

Ексцентричност е първата причина, която идва наум, но я споменавам само в добрия смисъл на думата. Intend e малка компания, еднолично движена от Капфингер, много нишова, така че може да си позволи доста по-смели експерименти от големите играчи на пазара.

Повече коравина е другата причина, която всеки би изтъкнал, но Капфингер я споменава само като един допълнителен бонус, който обаче е точно на място, защото засяга този крак на вилката, към който се монтира предната спирачка.

Най-съществената причина за този дизайн обаче е… негативната камера на пневматичната пружина. Казано най-просто, Капфингер е искал да я направи възможно най-голяма, защото се счита, че колкото по-голям е обемът ѝ, толкова по-активна и отзивчива е вилката в началото на хода. Стигайки обаче до ограничението, поставено от дължината на тръбата при еднокоронна вилка, той е решил да удължи единия крак, захващайки го с втора корона към стержена. Благодарение на този дизайн и вместената в по-дългия крак пневматична пружина с голяяяма негативна камера, Капфингер твърди, че това е най-активната въздушна вилка в света.

Ако искате да проверите твърденията на производителя, имате на разположение съвсем малко време, защото поръчки за новата вилка ще се приемат само до 31 декември 2020 г. След това се очаква доставките да бъдат през месец март 2021 г. Цената? 1999 евро.

Реклама

Докато се съвземате от шока, ето още малко детайли:

  • Bandit е предназначена за ендуро велосипеди, но системата ѝ за амортизация е същата като при DH модела Infinity.
  • Ходът ѝ може да бъде от 150 до 190 мм, през 10 мм.
  • Теглото ѝ е 2390 грама.
  • Предназначена е за 29-цолови колела, макар че може да се ползва и с 27.5.
  • Иместването (offset) на вилката е 44 мм.
  • Може да се поръча с 15 или 20 мм проходна ос.

Повече информация можете да намерите в сайта на производителя: https://www.intend-bc.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>