Петото поколение Santa Cruz Nomad изглежда познато, но и различно

Ако трябва да съм честен, без да прочета новините днес, можеше и да не разбера, че Santa Cruz са обявили ново, пето поред поколение на един от най-популярните си модели – ендуро байка Nomad. Новият велосипед визуално е много сходен с предишния – същия тип окачване, същия общ облик. Има нови цветове, от които единият предизвика буря от коментари в интернет. Другата широко разисквана тема е тази за цените на шестте различни варианти на Nomad. Тъй като всички те са базирани върху карбонови рамки (използвам множествено число заради двете им разновидности – C и CC), най-евтиният Nomad през 2021 г. ще струва 4499 щатски долара, а най-скъпият достига 8699 долара. Ако предпочитате да започнете „на чисто“ само с рамка, нейната цена е 3399 долара.

Добре, страшното мина! Сега може набързо да изброя и какви са новостите. Както казах, те не са очевидни, защото външно байкът не се е променил твърде много, което пък означава, че Santa Cruz явно са доволни от постигнатото до момента и не желаят да го променят драстично. Ето обаче някои от основните му характеристики, както и някои от новостите:

  • 170 мм ход на окачването отпред и отзад, 27.5-цолови колела.
  • Системата VPP външно изглежда в същата конфигурация с ниско разположен над средното движение заден амортисьор, каквато бе въведена именно при предишното поколение на Nomad. Има обаче някои разлики в кинематиката и оттам в характеристиките на окачването. Рамката е сметната както за пневматични шокове, така и за такива с метална пружина. При четирите по-скъпи варианта на Nomad можете да избирате с кой от двата типа заден амортисьор да получите байка.
  • Геометрията също е „пипната“ леко, така че да стане още малко по-модерна – челният ъгъл е намален до 65.7 градуса, а седалковият е увеличен до около 77.5-78 градуса. Казвам „около“, защото при четирите размера на рамката стойностите са различни, както е различно и разстоянието между средното движение и задната ос – Santa Cruz са преценили, че по-високите колоездачи се нуждаят от по-дълга задница. Към всичко това трябва да добавим и обръщаемата вложка при единия край на шока, чрез която може да направите малка промяна в геометрията – толкова малка, че не знам дали изобщо би се усетила, но все пак я има и тази възможност.

Ами… това е, накратко. За финал може да разгледате няколко снимки на детайли по рамката и да гледате рекламното видео за обновения модел. А също и да погледнете за повече подробности в сайта на производителя: https://www.santacruzbicycles.com/.

Реклама

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>