Intend и техните обърнати вилки

Какво бихте си помислили за човек, който се казва Корнелиус Капфингер? Вероятно, че е или злодей в някоя пиеса, книга или друго произведение на изкуството, или пък че е някой луд гений, заобиколен от научен инвентар и напълно откъснат от делничното ежедневие. Е, в случая не е нито едно от двете. С това име се подвизава един млад германец, който собственоръчно създава цяла серия от вилки под марката Intend.


Най-характерното за тези вилки е обърнатият им дизайн, при което долните тръби са с по-малък диаметър и влизат в горните, където се помещават „карантиите“. Този тип конструкция не е нещо ново, даже е сред най-старите, особено при вилките за спускане, защото при моторите такъв дизайн е много разпространен. Навремето обаче повечето производители го изоставиха и в наши дни, ако изключим модела RS-1 на Rock Shox, единствено по-малки производители предлагат такъв тип вилки.

Основните предимства, които Капфингер вижда в обърнатата конструкция, са следните:
– повече коравина в посоката напред и назад;
– по-добро мазане на уплътненията и оттам по-гладка работа;
– по-малка неокачена маса, което според теорията води до по-чувствителна работа на окачването. 

Сред недостатъците могат да се посочат по-голяма податливост към усукване, например в завой, което Капфингер смята, че е ограничил до степен да бъде полезно, както и по-голяма уязвимост на долните тръби, което пък е субективно и въпрос на късмет, защото немалко потребители успяват да надерат и горните тръби при вилки със стандартен дизайн.

За да завърша темата с външните елементи, отбелязвам някои основни характеристики на вилките Intend:
– Горните тръби са конични – и отвън, и отвътре – като в горната част стените им са по-дебели, отколкото в долната. Короната също е прецизно проектирана и изработена, без да е пестен материал в ключовите места. Всичко това, наред със самата обърната конструкция, която позволява и по-раздалечено разполагане на втулките, осигурява увеличената коравина в посока напред-назад.
– Долните тръби са в жълтеникав (златист) цвят – това е естествената тоналност при анодизация с голяма твърдост. Капфингер твърди, че всякакви други цветове на влизащите тръби на практика не добавят нищо, по-скоро отнемат от качествата на покритието, тъй като и при тях тръбите първо са анодизирани до златисто и след това е добавен цветът.

Реклама

Вътре също е интересно! Капфингер е почитател на пневматичните пружини, така че всички вилки до момента са с такива, но при Intend негативната камера е по-голяма дори от тази при Debon Air на Rock Shox, което според германеца осигурява същата чувствителност и линейност в началото на хода като при метална пружина, но с добавена прогресивност в края на хода, което всъщност е плюс. Основните предимства на въздушната пружина, които Капфингер изтъква, са ниското тегло, възможността за лесна настройка според теглото на ездача и възможността за промяна на хода чрез добавяне/премахване на дистанционни втулки.

Вилките Intend използват система за амортизация, която Капфингер нарича semi open bath (полуотворена баня). Няма да навлизам в подробности, за да не объркам нещо, но ще кажа, че според германеца хидравличният патрон във вилките му е конструриран така, че да ползва малък обем масло (по-ниско тегло), да е добре защитен от проникване на масло и/или въздух отвън и ако все пак това се случи, да се обезвъздушава сам. За капак маслото, което ползва в продуктите си, е Danico Biotech „Race Shock“, което е направено от възобновяеми суровини, не загрява повече от 60° дори при интензивна работа и не „остарява“, защото не съдържа добавки, които могат да влошат качествата си с течение на времето.

Като цяло повече за цялата техническа част зад вилките Intend можете да прочетете в сайта на производителя: https://www.intend-bc.com/tech/forks/. А сега вижте набързо и самите продукти:

INFINITY

Това е двукоронната вилка за спускане на Intend с цели 215 мм ход. Както бе споменато, ако не ви трябват толкова много, можете да го намалявате на степени по 10 мм.

Вилката идва с проходна ос 110×20 мм, но можете да я поръчате и със 110×15 мм. Ако не желаете да е стандарт Boost, това също е възможно чрез съответните преходници.

Вилката е предназначена за 27.5- цолови колела, като не е проблем да се ползва и с 26-цолови, а за 29-цолови е добре да се свържете с производителя – има вариант и за тях.

Теглото на Infinity е 2450 грама, цената е 2049 евро.

EDGE

Това е дългоходовата ендуро вилка на Intend с максимален ход 180 мм, който може да бъде намаляван с по 10 мм до желаната от клиента стойност.

Предлага се във варианти 29″ и 27.5″, като общо и за двата е, че преходникът за диск може да бъде за 180 или 203 мм, Boost или не, а стандартната проходна ос е 110х20 мм, но може да бъде заменена и със 110х15 мм (без смяна на ушите, сменят се само преходниците). Разбира се, Капфингер препоръчва варианта с диаметър 20 мм, тъй като с него коравината (срещу усукване) е по-голяма.

Вариантът 27.5 тежи 2060 грама и е с 44 мм изместване (offset). Цената е 1899 евро.

Вариантът 29 тежи 2100 грама, предлага се с 51 или 44 мм изместване (не може да се промени след покупката) и струва 1949 евро.

HERO

Това е най-новата вилка в семейството на Intend. Тя е предназначена за всичко от ХСМ до АМ/ендуро байкове, т.е. за всеки, на когото ходът и теглото на Edge му се струват повече от необходимото. При нея максималният ход е 150 мм, като отново можете да го намалите колкото желаете на степени по 10 мм. Засега се предлага само във вариант за 29 цолови колела, но в бъдеще се очаква и 27.5 версия. Проходната ос е 15х110 мм, като има вариант за съвместимост и с главини тип Predictive Steering (системата на Rock Shox от RS-1, която увеличава коравината при оста на главината). Теглото на Hero е 1800 грама; толкова е и цената, само че в евро – 1799.

Какво още?

Може би е важно да повторя, че всички вилки на Intend се правят ръчно в Германия по предварителна заявка, т.е. за момента това е един наистина бутиков продукт, за чиято изработка клиентът обикновено чака до три месеца след потвърждаване на поръчката.

Корнелиус Капфингер прави и заден амортисьор с името Hover, който също е много интересен, но си запазвам правото да пиша за него друг път. Сигурен съм, че по-любопитните ще намерят бързо подробностите в сайта на производителя.

https://www.intend-bc.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>