BG-Eurotrade – продуктова презентация за 2020 г.

BG-Eurotrade са дистрибутор за България на марките Shimano, Pro и Lazer, така че когато правят презентация за дилърите си, тя няма как да не е интересна. На 9 декември в София се проведе такова събитие и то бе посветено на продукти за 2020 г. Бързам да подчертая, че в рамките на годината BG-Eurotrade обикновено организира още няколко подобни срещи – някои са повече с технически характер, други са продуктови. В тази декемврийска презентация основната цел беше да се акцентира не просто върху новостите при споменатите марки (за много от тези новости съм писал статии през годината), но да бъдат представени чисто практически и продукти, които ще са налични в складовете на компанията, т.е. всеки дилър би могъл да ги поръча за клиентите си. Затова и аз, следвайки хода на събитието и разглежданите теми, няма да се занимавам толкова с технически подробности и спецификации (за тях ще препращам към други статии, когато има такива), колкото с различни дребни късчета информация, които биха могли да представляват интерес и за крайните клиенти, а не само за търговците.


Спирачки

Срещата започна с информация за спирачките и по-специално с насочване на вниманието към четирибуталните спирачни апарати, които се множат в каталога на японския производител. За 2020 г. освен мощните спирачки в сериите Deore XT и SLX, бе представен и моделът от начален клас BR-MT420, който се ползва в комбинация със спирачни лостчета BL-MT401. Това е спирачка, която вероятно ще бъде използвана доста широко като ОЕМ продукт от производителите, гравитирайки в ценово отношение около сериите Alivio и Acera. С добавянето ѝ Shimano на практика имат 4-бутални спирачки във всички класове на МТБ компонентите си. И тъй като в някои аспекти това може да се окаже объркващо за потребителите, ето една таблица, която дава доста ценна информация за някои неща:

Както се вижда от нея, повечето 4-бутални спирачки на Shimano имат еднаква спирачна сила. Разликата между тях е най-вече в теглото. Единственото изключение е споменатата BR-MT420, която е малко по-слаба, но все пак превъзхожда чувствително 2-буталната спирачка от същия клас. Вижда се също, че мешавицата по отношение на комбиниращите скоби за кормило е голяма, но това се дължи главно на различните периоди, в които са проектирани и лансирани отделните модели. Предполага се, че в следващите години това „разнообразие“ ще изчезне в полза на най-новия вариант I-Spec EV. В таблицата не са посочени накладките за различните спирачки, но на практика всички 4-бутални апарати използват един тип накладки, с изключение на XTR, при който те са малко по-различни.

Като стана дума за накладки, добре е да знаете, че досегашния тип G02 (един от най-популярните, ползва за няколко модела двубутални спирачки) е заменен от нов модел G03 – малко по-скъпи са, но промяната се дължи на използването на нов материал, който ги прави с 40% по-издръжливи от предишната генерация. 

Задвижване

Разбира се, фокусът тук бе върху новите 12-скоростни системи – XTR M9100 (за нея можете да прочетете и впечатленията на Бойко Танчев) и представените тази година Deore XT и SLX. (За Deore XT също има актуално ревю от Людмил Лозов.) Затова, при толкова много материал за четене, няма да минавам отново през обяснения за технологии като Hyperglide+, Microspline и др., а само ще спомена няколко любопитни факта и подробности:

– Лицензът за ползване на тялото за свободно движение Microspline наскоро бе отворен за производителите на главини. Това означава, че има предпоставки той да стане много по-достъпен, тъй като всяка компания за главини вече ще може да прави продукти, съвместими и с този стандарт.

– При венец-касетите вариантът с 10-51 зъба очаквано е най-търсен от потребителите и от ОЕМ клиентите. Добре е да знаете, че основната разлика между XTR, XT и SLX е само в теглото и материалите, не в технологиите. Казано най-просто, при XTR има пет титанови венеца, докато при XT и SLX няма такива.

– От веригите XTR e най-леката, но реално разликите не са огромни – горе-долу около 10 грама между всеки клас. Заради използваните технологии и покрития обаче при всяка по-скъпа група веригата е по-износоустойчива и с по-малко триене спрямо предходната, по-достъпна като цена серия.

– Курбелите с 1 венец са с директен монтаж на венеца и интерфейсът е един и същи, т.е. венците са взаимозаменяеми. Обърнете внимание обаче, че в различните серии се предлага различен набор от венци. Според наличните към момента данни най-популярен сред потребителите остава размерът 32 зъба.

– Интересен нов продукт, обявен „зад кулисите“, е един нов модел курбели – FC-MT610, който е извънсериен и в общи линии гравитира около клас SLX. Той също е за 12 скорости, но не е кух (иначе е с външни лагери, т.е. 2-piece crankset) и не е с директен захват на венеца. Респективно, той няма как да ползва венци от по-високите класове или обратно. По принцип се очаква този продукт да се ползва предимно за вграждане от производителите, но това означава, че може да видим 12-скоростни системи Shimano дори и при не толкова скъпи велосипеди.

Gravel

Колкото и да е странно за мен, този тип велосипеди набират все повече популярност, така че част от презентацията бе посветена и на новата серия GRX. В нея човек може да види разни интересни неща като т.нар. Sub brake levers (стоящи върху хоризонталната част на кормилото в допълнение към основните лостчета, които са монтирани върху извитата надолу част). Макар компонентите външно да са сходни с шосейните, в действителност има доста разлики – например в командите, от които едната може да се ползва и за командване на понижаващ кол за седалка.

Като цяло обаче, докато на екрана вървеше един рекламен видеоклип, на мен ми се късаше сърцето от това, че по една страхотна пътека някакви хора „се мъчеха“ с подобие на шосеен велосипед, затова набързо приключвам с тази тема…

Обувки

…и преминавам към едни от любимите ми продукти на Shimano – тези за краката на колоездача. Всъщност и тук нямам кой знае какво ново да кажа, защото вече има статия с най-важните неща: https://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/7699-products-news-2019-shimano-new-shoes.

На практика презентацията премина набързо през някои от най-новите модели обувки и педали като RC5 (SH-RC500) за шосе, XC5 (SH-XC501) за крос-кънтри, RX8 (SH-RX800) за gravel bikes, обновените GR9 (SH-GR901) и GR7 (SH-GR701), които си пасват отлично с новите педали PD-M8140 в серията XT, както и обновените АМ9 (SH-AM902) и AM7 (SH-AM702).

PRO

Следващата част от презентацията бе посветена на продуктите PRO. И тук има доста нови продукти за Gravel bikes – например цялата серия Discover, която включва висок клас карбоново кормило с пълна интеграция на жила и брони/маркучи, интересен кол за седалка, при който въглеродните нишки са комбинирани с друг високотехнологичен материал, наречен Dyneema, за да се осигури повече комфорт (по-добро абсорбиране на вибрациите). За този нов тип хибридни велосипеди има и понижаващи колове за седалка с ход 70 мм и диаметър 27.2 мм.

В категорията шосе бяха споменати няколко компактни помпи, които без съмнение могат да се окажат привлекателни и за планинските колоездачи. Те са телескопични, с маркуч и основната им особеност е, че могат да вдигнат доста високо налягане – едната до 8 бара, другата до 11. Интересен (но и малко скъпичък) продукт е и един фрезован накрайник/регулатор за СО2 патрони.

По отношение на седалките в рубриката „Изпробвано“ може да намерите статии за няколко популярни модела на PRO, включително и един от най-скъпите и леки продукти – Stealth. В същата серия за 2020 г. бе представен още по-лекия вариант Stealth Superlight, а след това и Stealth Offroad, която е предназначена за планинско колоездене и gravel bikes.

Като цяло седалките се превърнаха в най-продаваната категория продукти на PRO още в края на 2018 г., а най-разпространената широчина се оказва 142 мм.

За следващия сезон са обновени и комплектите с инструменти за домашни механици. PRO периодично изважда от тези комплекти някои инструменти и добавя други, следвайки актуалните тенденции, стандарти и технологии при велосипедите.

При периферните компоненти виждаме напълно обновена серия Tharsis 3Five, която е с 35 мм захват. В нея има карбоново кормило с тегло 198 грама, алуминиево кормило и два модела алуминиеви лапи – едната е с директен монтаж, а другата е стандартна с дължини 35, 45 и 55 мм. В серията Koryak компонентите остават със захват 31.8 мм, но кормилата стават по-широки и с по-голямо издигане. Бе показан и нов модел ръкохватки с двукомпонентно тяло и във варианти с или без фланец от вътрешната страна.

Lazer

Производителят на каски Lazer е една от по-новите придобивки на Shimano и като дъщерна компания продуктите ѝ се предлагат и на нашия пазар. Новите модели за 2020 г. не са малко, но ще пропусна тези за писта, шосе и триатлон, макар че сред тях със сигурност има интересни предложения, които могат да се ползват и за планинско колоездене – например тестваната от Лари каска Lazer Century, юбилеен модел на марката.

При МТБ каските най-достъпният модел е Chiro с цена 99 лв., предлаган в няколко цвята и в три размера.

Coyote е може би най-универсалната каска на Lazer с повече проветрение, добро ниво на защита и пет цвята, от които да избират потребителите.

За спускачи и ендуро карачи, търсещи максимална защита, е предназначен моделът с подбрадник Phoenix. Освен, че го има в 6 цвята, интересно при него е и това, че са разработени цели 5 размера, включително XS, който е предназначен за подрастващи. За децата има и отделни серии, разбира се – както за най-малките, така и за вече поотраснали.

Trelock

В края на презентацията бе отделено време и за една нова марка в портфолиото на BG Eurotrade. Тя е германска и е добре позната в света на колоезденето със своите заключващи механизми, а също и с добър асортимент от светлини. В последните години цялата развойна дейност на компанията бе върната в Германия, там се произвеждат и много от продуктите, най-вече тези във високия клас. За добър старт в България ще бъдат налични голяма част от аксесоарите на Trelock.

Светлините са разделени в три категории – с батерия, за динамо и за е-байкове. Сред първите най-високо в йерархията стои фарът Vision със сила 100 лукса. За разлика от някои други производители, Trelock използват именно тази мерна единица, която е за осветеност, а не лумен, която е за светлинен поток. За да се ориентирате за връзката между двете, 100 лукса осветеност се създават от светлинен поток 100 лумена върху 1 кв. метър. Ако искате още по-грубо и приблизително сравнение, фар със сила 100 лукса се доближава до такъв със сила 1000 лумена, макар и с доста условности. Както и да е, за да е подсигурено светенето на подобен фар достатъчно дълго време, той разполага с батерия 3000 mAh, което позволява да го ползвате и като зарядна станция за телефона си. Интересна екстра е и специалният датчик, който показва дали наклонът на фара е правилно настроен, така че хем да осветява добре, хем да не заслепява участниците в насрещното движение.

С подобни характеристики е и LS660 Vision Lite, само че при него силата е 80 lux, а батерията е по-малка. При Vector 60 интересното е това, че има вграден сензор, който мери осветеността и намалява силата на светене при навлизане в добре осветени места, за да пести енергия.

В серията Vector Rear има две задни светлини – едната е стандартна,  а другата може съвсем справедливо да бъде наречена „стоп“, защото е снабдена със сензор, който усеща намаляването на скоростта/спирането и усилва светлината в такива моменти, т.е. фарчето действа по подобие на стоповете на колите.

Асортиментът от заключващи устройства е наистина внушителен. Те са най-различни видове – сгъваеми, U-Locks, катинари за рамка (вкл. такива с чип), кабелни, спираловидни кабелни, вериги и др. Можете да ги разгледате в сайта на производителя – важно е да знаете, че Trelock използват скала с няколко нива на сигурност, от 1 до 6, като 6 е най-високото ниво, т.е. осигурява най-добра защита.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>