Новото поколение Specialized Enduro впечатлява с изцяло нова визия!

Нямаше как да напиша тази статия в  момента, в който бяха обявени подробностите за най-новото поколение на модела Enduro, но няма и как да подмина този толкова популярен велосипед на Specialized, особено при еуфорията, която предизвика с появата си през месец август 2019 г. Една от основните причини за горещите емоции е това, че моделът тръгва в изцяло нова посока по отношение на дизайна и визията. Това веднага раздели голяма част от феновете в два лагера – такива, които харесват новия външен вид на байка и други, които смятат, че предишната линия е била по-добра.


Както виждате, основната промяна е в разположението на задния амортисьор. Окачването остава FSR, но шокът е ниско долу при средното движение и минава през раздвоената седалкова тръба, задвижван от ставни връзки, свързани със стойките на седалката. Specialized със сигурност не е първият производител, който прилага подобен дизайн – всъщност се сещам за поне няколко рамки с такава концепция и тя почива на здрави основи: нисък център на тежестта, възможност за по-ниско разположена горна тръба и т.н. Е, ясно е, че не всеки харесва подобна визия, но така е и с други неща в живота…

Реклама

Независимо от поляризираните мнения, няма съмнение, че Specialized Enduro продължава да бъде един от най-добрите велосипеди за… ендуро. 🙂 Ето защо:

– Specialized запазват 29-цоловите колела, с които моделът беше и досега, но правят леки промени в геометрията – по-малък челен ъгъл (64.3°, като може да падне на 63.9°), по-дълъг хоризонтален обхват (reach) и по-голям ъгъл на седалковата тръба (76°). Според производителя с тези обновления байкът е още по-бърз и способен по пътеките.

– Новото Enduro следва и тенденцията за по-ниска горна тръба дори при големите размери. По този начин потребителите на практика могат да изберат рамката си вече не само по дължината на седалковата тръба, но и по междуосието и дължината на предния триъгълник. Искате повече стабилност? Вземете по-голям размер. Искате повече пъргавина и игривост? Вземете по-малък. Затова и размерите вече не са посочени с буквите за малък, среден, голям и т.н., а с комбинация от буквата S (size) и цифра – S1, S2, S3 и S4.

– Рамката е карбонова, но Specialized не са се опитвали да я направят максимално корава. Вместо това те говорят за балансирана коравина, т.е. стремежът е това качество да бъде добавено само в тези области, където е нужно – около челната тръба, при окачването и около средното движение. При версията S-Works връзките на окачването са карбонови, от което са спестени 260 грама – при останалите варианти те са от алуминиева сплав, но във всяко друго отношение рамките са еднакви.

– Както казах, окачването е FSR, но с обновени и подобрени характеристики. Задната ос при сгъването си има повече движение назад спрямо преди, с което преодоляването на остри ръбове става по-плавно и меко, с по-малко „запъване“. Specialized твърдят, че са подобрили и anti-squat характеристиките, т.е. ефективността при педалиране с цели 40%. Кривата на окачването е прогресивна, така че да осигурява както добра отзивчивост в началото на хода, така и достатъчно втвърдяване в края.

– Ходът на окачването е 170 мм, което в комбинация с големите колела (новото Enduro се предлага само във вариант 29-цола!) осигурява отлично газене дори по най-разбитите терени и преодоляване на плашещи препятствия с учудваща лекота.

– Виждаме и поредното завръщане на средното движение с резба – оказва се, че този тип сглобка победи модата и търсенето на повече коравина и по-ниско тегло, защото каква е файдата от тях, ако се налага да слушаш скърцане откъм курбелите?

А ако техническите подробности дотук са ви достатъчно, можете да разпуснете с видеото за представяне на модела. Макар че „разпускащ“ може би не е най-подходящата дума за този кратък филм:

Specialized Enduro засега се предлага в няколко варианта, започвайки от топ-версията S-Works (с цена около 11 000 евро), следвана от Expert, Elite и Comp (около 5000 евро). Засега няма окомплектовки с алуминиева рамка. Ако искате да научите повече, сайтът на производителя е добра отправна точка: https://www.specialized.com/us/en/enduro

Ако искате още повече детайли и задълбочена информация, ето няколко интересни статии:
https://enduro-mtb.com/en/first-ride-review-specialized-enduro-29/
https://www.pinkbike.com/news/first-ride-the-2020-specialized-enduro-is-bigger-and-burlier-than-ever.html
https://bikerumor.com/2019/08/13/2020-specialized-enduro-29-model-breakdown-complete-spec-pricing-geometry/

https://www.bikecenter.bg/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>