Canfield Bikes се завръщат със стоманения твърдак Nimble 9

Неотдавна публикувах една статия в рубриката „Байк на фокус“ за велосипед на американската бутикова марка Canfield Brothers и там накратко споменах за перипетиите, през които премина компанията в последните 2 години. Повече за всичко това можете да прочетете в сайта им, но добрата и актуална новина от месец декември е, че завръщането на пазара вече е факт под името Canfield Bikes и с ново поколение на модела Nimble 9.

Стоманеният твърдак Nimble 9 винаги е бил един много универсален велосипед, по начина, по който го могат твърдаците. Да, рамката не е лека (2.7 кг), особено на фона на карбоновата революция в последните години, но пък е изумително здрава, качествено направена и с добра геометрия, позволявайки да карате с нея почти всичко и почти навсякъде.

Както обикновено, именно с геометрията започвам. Nimble 9 винаги е бил „агресивен“ твърдак, но сега мерките му са актуализирани в унисон с тенденциите при ендуро велосипедите – по-малък челен ъгъл, по-изправена седалкова тръба (ефективна), по-дълъг преден триъгълник и по-ниска горна тръба. Всичко си му е като на АМ/ендуро байк, с едно изключение – късата задница, а отгоре на това и регулируема! Хоризонталните уши с плъзгащи се вложки позволяват не само да променяте този важен параметър в геометрията (по-дълга за повече стабилност, по-къса за повече пъргавина в завоите), но и още куп други неща – да го карате с 29 или 27.5 гуми, включително и Plus размер до 2.8; или пък да го карате с една предавка. Всеки може да подходи колкото ексцентрично пожелае…

С двуцветния си дизайн рамката напомня на някой класически американски автомобил. Това пасва идеално на класическия материал (Cr-Mo 4130), от който е изработена рамката. Стоманата не позволява кой знае ккво творчество по отношение на формоването на тръбите, но все пак правят впечатление извитите стойки на седалката, което е направено за още по-комфортна возия, т.е. по този начин задницата се справя още по-добре с вибрациите.

Реклама

Към допълнителните, но важни детайли мога да спомена накрайниците за стандарта ISCG05 и възможността да монтирате преден дерайльор – все неща, които още веднъж подчертават универсалния характер на рамката. Тя ще се предлага в 4 размера и в пет цвята. Стандартната цена е $799.99; ще се продава и като комплект с вилка DVO Diamond Boost 29er 150 мм за $1,899.

https://canfieldbikes.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>