PRO Koryak DSP 150 internal – понижаващ кол за седалка

Камен Котев се нае да тества за МТБ-БГ един от новите регулируеми колове на PRO, който е с добър потенциал за пазарен успех в България, защото съчетава качеството, което се очаква от тази дъщерна марка на Shimano с една разумна цена. Камбата не е спестил нищо на този продукт, така че вижте какви са впечатленията му…

Няколко думи за начало

Представянето на един продукт може да бъде както много лесна, така и твърде „бодлива“ задача, особено ако човек се стреми към обективност и е решил (за себе си) да остане откровен и независим от динамичната обстановка на байк сцената в последните години у нас… Винаги съм се стремил да поставям личната си обективност на първо място и не смятам да променям по някакъв начин тази си житейска настройка.

Когато представителят на Shimano за България, чрез MTB-BG.com реши да ми предостави за тест последното поколение от серията понижаващи колчета за седалка Shimano PRO Koryak 150, това определено си беше интригуваща задача, предвид голямото разнообразие от всякакви модели и разновидности с произход фабриките от Далечния Изток, от една страна, и традициите и имиджа на марката, от друга. При това, поставени ценово в съвсем приличната „среда“ (до 500 лв.) на продуктите от тази категория.

Понижаващите колчета за седалка отдавна не са някаква новост при планинските велосипеди, а през последните години се превърнаха в стандарт при трейл (АМ) и ендуро байковете.  Удобството от ползването им е толкова голямо, че упорито им проправиха път дори при велосипедите на световните ХС знаменитости.

Когато през 2016 година Shimano, чрез дъщерната си компания PRO, анонсираха своя първи продукт от този тип, изглеждаха леко закъснели, но както е обичайно за марката, закъснението идва с добавената стойност на една технологична зрялост. И макар че първата генерация, появила се на пазара през 2017 година, имаше само един вариант със 120 мм ход и вътрешен път на жилото, продуктът се оказа успешен, а отзивите на специалисти и медии – като цяло положителни.

При новия модел PRO Koryak DSP, представен на EUROBIKE 2018, колчето се предлагаше вече с четири дължини – 70, 120, 150 и 170 мм – и три диаметъра на седалковата тръба – 31.6, 30.9 и 27.2 мм, като последният размер е наличен само при ход 70 мм. Според сайта на производителя изработката е от лека 3D кована AL2014 алуминиева сплав за версиите с 150 и 170 мм. Останалите дължини са изработени от алуминий от серията 7000.

Похвално е, че от Shimano се постараха да ни предоставят голямо разнообразие, както като ход, така и като възможност за прокарване на жилото – вътрешно или външно. Това, наред с някои очевидни подобрения, основно при захващането на жилото към основата на колчето с вътрешен път, както и новата команда, предназначена за 1Х системи, оставя усещането за един завършен продукт без детски болести.

Като завършек на това може би малко дълго въведение, хубаво е може би да напиша няколко думи за тестващия и условията:

Не бих определил карането си с модерната думичка „ендуро“, защото това го поставя в твърде тесните рамки на каране по загладените пътечки на байк-парковете или в забързания ритъм на състезанията.  Истината е, че колчето, както и целият велосипед, който карам, биват немилостиво ползвани по всякакви терени, където наличието на понижаващо колче НАИСТИНА се оправдава. Това означава натоварващо каране, често с много тежка раница, по изключително разнообразни като релеф, наклони и характер терени. От нископланински пътечки и пътища, до брутални скални пасажи във високата планина. Не съм нито от щадящите, нито от най-пазещите, така че каквото ми е минало през ръцете и краката и е оцеляло, може да му се има доверие.

Щом ми падна в ръцете…

Още първият досег с новото колче оставя впечатление, че от Shimano са се постарали да го „барнат“ на вид. Дизайнът е добър, а графиките са с добро качество и дават усещането за имиджов продукт, както и се очаква. 🙂 След повече от три месеца каране и около 500 км по пътеките, нямат следи от забележимо износване. Изработката също изглеждаше съвсем качествена и напълно съответстваше на представите, които имах от други продукти от серията Koryak.

150 мм ход на колчето за моите крака и рамка са напълно достатъчни и нямам забележки в тази посока, като в сравнение с колчето, което карам по-принцип (KS LEV 125 мм) допълнителните сантиметри на Koryak-а се усещаха доста приятно и по най-стръмните пътеки възможността да си смъкнеш седалката още малко, определено дава допълнителна доза увереност и кеф.

Харесаха ми и издръжливите надписи по командата. Да си призная, очаквах, че ще се поизтъркат при употреба, но за чест на производителя все още са като нови. Самата команда се оказа удобна и, въпреки че е с универсална гривна (а може би точно заради това!), а не със захвата I-Spec II, чудесно се „разбра“ с лостчетата ми Shimano XT M8000. Единствената забележка, която мога да направя, е към начина, по който е изпълнено захващането на самата скоба към командата. Удържането на гайката, която законтря болта на скобата, е доста пипкава операция и би могло да се намери по-адекватно решение на този детайл.

Когато монтирах колчето, успях да го надера на места, но това в никакъв случай не е поради лошо качество на повърхностите. Предполагам се дължи на останали песъчинки по вътрешната тръба на собствения ми велосипед след обработка с пясъкоструй малко преди това. При стандартните условия за монтаж, едва ли би имало някакъв подобен проблем. След търпеливо почистване на тръбата (за съжаление – след като го надрах…) проблемът се реши и сега си влиза мазно и гладко в седалковата тръба.

Колчето дойде окомплектовано с броня, висококачествено жило с тефлонова обвивка и стандартните инструкции.  По данни на производителя теглото е 508 гр. Собствената ми везна показа 581 грама, което включва и командата с жилото и бронята.

Рамката ми (Santa Cruz Blur LT2 2010) по принцип не беше предназначена за колче с вътрешен път на жилата, но тъй като дадената ми за тест модификация беше точно такава,  се наложи една бърза и проста интервенция в долната част на седалковата тръба, с която нещата се получиха съвсем като фабрични. Хубаво е да се отбележи обаче, че подобни манипулации всеки прави на свой риск. Иначе казано – ако рамката ви има гаранция,тя отпада при такава намеса. Иначе, едва ли чисто конструктивно има какъвто и да е проблем за здравина и прочее…

Монтажът иначе е съвсем прост и безпроблемен. Както писах по-горе, конструкторите са променили начина на закрепване на жилото към долната част на колчето, което по мое мнение е стъпка изцяло в положителна посока. При сегашната генерация, след оразмерявана на бронята, жилото се закача за предвиденото място в основата на колчето, след което се прекарва през бронята и се фиксира с болтче на командата – просто и ефикасно! Който е решил сам да си го монтира, има предостатъчно клипчета в YouTube, а който се чувства неуверен или просто не му се занимава, може за де обърне към велосервиз.

След като цялата механика беше навързана и колчето монтирано на място, дойде ред да сложа и седалката… Тук имах известни резерви към системата с едноболтов захват и конуси. Бях се сблъсквал с подобна при един модел X-Fusion HILO, и меко казано не изпитвах доверие… наистина, смяната на седалка при подобни системи е доста лесна, но трудният реглаж и още по-трудното запазване на наклона на седалката, са основен недостатък на това решение в сравнение с двуболтовия захват. А и колко често човек сменя седалки, всъщност?

Както и да е, монтирах седалката, като начало без специализирана смазка (Например Finish Line Fiber Grip), и се отправих на първо пробно каране – класическата тренировъчна сутрешна врътка през Бялата вода, Копитото и Кривата пътека на Витоша. Още преди чешмата, нещо каза „ХРЪЦ!“ и носът на седалката пропадна… И така два-три пъти. Честно да си кажа, бая се бях притеснил, но след още няколко „хръц“ и малко четене, нещата се оправиха и досега не съм имал повече ядове с промяна на ъгъла или положението на седалката. Предполагам първоначалните проблеми изчезнаха, след известно напасване на повърхностите и слагането на малко Fiber Grip смазка.

След този, да го наречем, „break in“ период, нещата станаха константни в поведението на колчето и оттогава до настоящия момент то си работи гладко, без засечки и без да проявява „характер“ – точно както се очаква от продукт на Shimano. Като изключим едно смазване на главата и уплътнението със силиконова грес и от време на време почистване на мръсотията по движещите се части, други манипулации по поддръжка още не съм извършвал. Пропадане не усещам, а радиалният луфт е в съвсем нормални граници, както на всичките подобни колчета, които съм карал.

Реклама

Понеже това ми е първото такова колче от новото поколение (да се разбира с капсулован патрон), имах известни съмнения относно качеството на работата му, но като че ли от Shimano са се справили успешно със задачата си и са създали един добър продукт, който може да служи вярно и да дава на колоездача сигурност и удобство, защото нали точно това е важното при този вид колчета? Не трябва да се пренебрегва и фактът, че марковите продукти имат значително по-лесно откриваеми резервни части, а в посоката, накъдето е тръгнала днешната велоиндустрия, това се оказва съществено предимство…

За мен PRO Koryak е смислен избор за хората, които търсят добре направен понижаващ кол за седалка на доста разумна цена. Стабилен и безпроблемен във всякакви условия.

+

Качествена изработка и здрава конструкция.

Много удобна команда за 1Х системи.

Добър дизайн и трайни графики.

Лесен монтаж и обслужване.

За мен едноболтовият захват на седалката не е най-прецизното и здраво решение.

Малко пипкав монтаж на командата с универсална гривна.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>