Shimano представиха нова супер-лека седалка преди Тур дьо Франс

Да, става дума за шосеен продукт, но преди да си помислите, че МТБ-БГ сменя насоката си, ще изтъкна две причини да ви представя седалката PRO Stealth Superlite. Първо, предишните продукти от тази серия, макар да са за шосейни велосипеди, се харесаха и на някои планински колоездачи. Даже в МТБ-БГ има статия с впечатления за един от моделите. Второ, седалката чисто и просто е интересна, така че защо да не разкажа накратко за нея?

Формата на Stealth e доста характерна – широкият нос е почти изцяло прорязан от също така широк отвор, а на всичкото отгоре седалката не е много дълга, така че общото впечатление е за сравнително компактна и широка основа за четирибуквието. Всичко това е с цел повече комфорт и ако това е вярно за хората, които изминават с велосипеди по 150-200 км на ден, не е учудващо, ако важи и за много ХС колоездачи. Новата вариация Superlight изцяло запазва познатия дизайн, включително и двете възможни широчини – 142 и 152 мм.

Новото при него е конструкцията. Инженерите на PRO са използвали всички технологични достижения на съвремието, за да проектират седалка, пре която основата и релсите са един цял елемент, изработен от въглеродни нишки. При това в различните зони са постигнати различни характеристики, така че цялостно седалката хем да е корава (за по-ефективен пренос на енергията), хем да е податлива, за да осигури нужния комфорт. В резултат на този иновативен дизайн, PRO Stealth Superlite тежи само 145 грама, което е с 15% по-малко от варианта със „стандартни“ карбонови релси (172 грама) и с 30% по-малко от модела със стоманени релси (202 грама). 

Реклама

Разбира се, това не е най-леката седалка на пазара. Както казах, тук теглото е подчинено на водещата идея за максимален комфорт. За разлика от някои други свръхлеки седалки, продуктът на PRO има както тънък слой омекотяваща пяна, така и полиуретнова облицовка, която в процеса на разработка е тествана с десетки модели клинове, за да се избере материал, при който триенето с колоездачното облекло ще е минимално (това също повишава комфорта и намалява вероятността от протриване и възпаление на кожата).

Изобщо, PRO Stealth Superlite е изпипана до най-малкия детайл, което е нормално, при положение че се очаква клиентите да платят за нея около 560 лв.

Макар че първите бройки ще са на пазара още към края на юли (в ограничени количества), същинското предлагане на продукта ще започне по-скоро към ноември. Тъкмо да имат мераклиите няколко месеца да пестят от закуски. 😉

https://www.pro-bikegear.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>