Rock Shox представи новия Reverb Stealth

Може би си спомняте статията за компонентите с електрическо задействане, носещи означението AXS, сред които има и кол за седалка Reverb. Той се отличаваше с няколко нови неща и повечето от тях виждаме и при представения в края на месец юни нов „конвенционален“ регулируем кол Reverb Stealth.

Може би най-голям интерес сред потребителите ще предизвика специалният клапан Vent Valve, който служи за бързо „обезвъздушаване“ на кола, ако се наложи. Бутонът за него е разположен в горната част, при скобата за седалката, между двата болта за затягане и регулиране на наклона ѝ. Това означава, че в повечето случаи ще трябва да свалите седалката, за да може да работите удобно и лесно, но няма да се налага да демонтирате самия кол. Оперирането с Vent Valve става по следния начин – натискате бутона и докато го държите в това състояние, сгъвате кола до долу. До тази процедура трябва да прибегнете, ако усетите, че маслото и въздуха, стоящи от двете страни на буталото, са се смесили, което обикновено се познава по появата на нежелано сгъване (обикновено 1-2 см) при сядане върху седалката.

Редно е обаче да изтъкна позицията на Sram, че на повечето потребители едва ли изобщо ще им се наложи да ползват този клапан, тъй като инженерите на компанията да поработили доста за повишаване надеждността на Reverb. Според официалната документация интервалът за сервизиране на кола е удължен до 600 часа каране, което при някои хора означава 1 или дори 2 години. Направените промени в конструкцията засягат не само надеждността на системата с вътрешно плаващо бутало (Internal Floating Piston – IFP), но и качеството на работата ѝ – според Rock Shox новият Reverb Stealth се сгъва с 50% по-малко усилие и е с нова система за мазане, включително нова грес и нова формула за маслото, разработена съвместно с Maxima. (Това не се отнася за маслото в системата за дистанционен контрол – то е същото, каквото се ползваше и до момента.)

Реклама

Не по-малко важни (поне за някои потребители) ще са новите варианти 175 и 200 мм, които са подходящи както за по-високи колоездачи, така и за всеки, който иска да кара с максимално ниска седалка. Разбира се, такъв „ход“ върви ръка за ръка и с по-голяма дължина на кола, но в това отношение Rock Shox също са положили усилия да намалят максимално общата дължина на всички модификации, така че да е възможно ползването им с повечето от рамките на пазара.

Ето по-конкретно в какви варианти ще се предлага новото поколение Reverb Stealth:
Ход: 100 mm, 125 mm, 150 mm, 175 mm, 200 mm
Дължина: 301 mm, 351 mm, 414 mm, 467 mm, 519.5 mm

Дистанционното командване на кола продължава да бъде хидравлично и предлага реглаж на скоростта за сгъване/разгъване, а Stealth означава, че маркучът минава вътрешно през рамката и се захваща от долната страна на кола. Налични са два вида команди – стандартна и за скоростни системи 1Х.

Reverb Stealth ще се предлага с диаметър 30.9, 31.6 или 34.9 мм, а цената за Европа е 390 евро със стандартна команда и 445 евро с команда 1Х.

Теглото не е уточнено в прес-изявлението на Sram, но едва ли ще е много по-различно от това на предходното поколение, което вече няма да се предлага. Новите колове Reverb вече са официално в продажба.

https://www.sram.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>