Каска Lazer Century

Преди началото на състезателния сезон БГ-ЮРОТРЕЙД, официален дистрибутор на SHIMANO за България, ми предоставиха за тест каска на Lazer, модел Century. През 2016 г. тази марка стана част от голямото семейство на SHIMANO, а тестовият модел е юбилеен за Lazer, в чест на вече вековната история на компанията, която е основана през далечната 1919 г.!

За Lazer знаех само, че произвеждат висок клас каски и очила, но не се бях сблъсквал с техни продукти. Модел Century е класифициран като шосейна каска, което беше добре дошло, тъй като в този момент останах без планински велосипед, пък и времето още не беше подходящо за планина, така че първите поне 500 км ползвах каската по предназначение, но определено бях решил да я тествам и в планината.

Първото нещо, което гледа човек при избор на нова каска, е колко му е удобна. Колкото и добра защита да предлага една каска, с какъвто и дизайн да е, ако не ни е удобна, тя по-често седи в гардероба, отколкото да караме с нея. Неудобството би ни накарало също по време на каране честичко да я сваляме, за да си починем, и тогава смисълът от носенето се губи. При първото слагане на Lazer Century усетих каската изключително удобна, обхващаше главата ми доста плътно, без празни пространства и стоеше стабилно, дори без да затягам механизма – точно както трябва да бъде. Също така покрива тила доста добре, осигурявайки му добра защита. Ивиците омекотител отвътре са доста оскъдни, но никъде не усетих да ми убива, което също ми хареса, тъй като по-големите и дебели подложки спарват главата и задържат доста пот при сериозни карания. Фиксиращите каишки са доста тънки и нежни и това на някого би се сторило като недостатък, но за мен беше добре дошло, тъй като имам каска с изключително здрави и дебели каишки, които след като се осолят от потта, се превръщат направо в пила.

Това, което обаче истински отличава Century от другите каски или поне тези, които аз съм карал и виждал, е системата TWISTCAP, както и вграденият модул за задно осветление. Twistcap на практика представлява подвижен капак в средата на каската, който заема почти цялата ѝ дължина, крепящ се на два магнита. В единия си край капакът е плътен, а в другия са изрязани вентилационни отвори. По този начин, обръщайки капака, можете да увеличавате притока на въздух при по-топло време или пък да го ограничавате при по-хладно. Можете също така и напълно да го премахнете при каране в горещините, откривайки изцяло четирите големи отвора в централната част на каската. Като цяло винаги съм бил малко скептичен към разните „излишни“ иновации и сега също ми се стори, че подобна система е малко в повече за една каска; освен това бях убеден, че капакът няма как да не дрънка и да дразни, особено пък по нашите пътища, но все пак нали затова е тестът, така че се въздържах да го махна още преди карането.

И така – първото ми каране с новата каска беше шосейно с времетраене около 4 часа. По време на цялото каране каската ми бе все така комфортна и наистина, учудващо, но капакът не дрънкаше дори и при по-сериозни неравности. Беше хладно, така че го бях сложил със затворената част отпред, но на едно спускане реших да го обърна с отворите за повече вентилация и веднага усетих ефекта… както казах, беше хладно и затова почти веднага го върнах в първоначалното му положение. Това, което също харесах е, че доста лесно можеш да сменяш позицията на капака  в движение, дори с по-висока скорост, тъй като магнитчетата веднага го фиксират на мястото му.

Другата иновация, за която споменах, е светещият заден панел. Това, разбира се, не е новост при каските, но при модела  Century осветлението се осъществява благодарение на много малък модул със светодиод, който изпълва със светлина прозрачния панел в задната част на каската. Осветлението е в два режима: постоянен и мигащ. Освен това модулът се зарежда посредством USB и може лесно да се свали с обикновен молив или просто някаква клечка. При зареждане диодът свети слабо, а когато зареждането приключи, угасва. По принцип разчитам на мощна, дразнеща шофьорите мигалка за каране по тъмно, но веднъж бях забравил да я заредя, така че осветлението на Lazer Century се оказа едно добро резервно решение.

Реклама

И така, след като покарах каската доволно по шосе и вече имах на разположение планинския си велосипед, реших да я тествам и в планината. Тъй като каската като цяло „заспа“ на моята глава и нямах особени съмнения, че ще стои стабилно и при сериозни, технични спускания, то отново трън в очите ми бе подвижният капак. Бях готов, очаквах не само да похлопва, но и да го загубя някъде, но тъй като  Century е класифицирана като шосейна каска, предварително ѝ бях  простил греховете за планинско каране. Избрах една хубава пътека на Витоша с доволно количество корени и камъни и шуснах по нея… Капакът не само, че не падна, ами отново не издаваше дразнещи шумове, така че най-после трябваше да призная, че тази иновация ми хареса! Ползвах каската може би около 1000 км общо, шосе и МТБ, както и на три състезания. Там, разбира се, я карах без капака и модула за осветление, тъй като теглото и вентилацията са особено важни и отличните ми впечатления от Lazer Century се затвърдиха.

Може би единствения недостатък, който открих, е в катарамите на фиксиращите каишки, които са малко хлабави, разместват се сравнително лесно и поради тази причина трябва често да регулирате наново.

В пълната окомплектовка с капака и модула измереното от мен тегло на каската е 307 грама. Малко повече от състезателната ми каска и 270 без тях, което вече се доближава до една чисто състезателна каска от висок клас.

Lazer Century може да бъде закупена от дилърската мрежа на Shimano за 315 лв.

Ако трябва да обобщя предназначението на  Lazer Century (без да се съобразявам с характеристиката на производителя), бих казал, че това е една страхотна, универсална каска от висок клас, подходяща за тренировки или колоездачни преходи, заради подвижния капак, осигуряващ комфорт при различни атмосферни условия, както и аварийната си светлина, която ще ви спаси, ако замръкнете някъде. В същото време Lazer Century, е напълно достойна и за състезания, благодарение на отличната си аеродинамика, удобството си и доброто тегло без допълнителните екстри.


Снимки: Людмил Лозов, Кирил Атанасов


Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>