Периферни компоненти Crosser XCS101

Както може би сте разбрали от статията за Cross Xtreme Pro, този велосипед ми послужи като „носител“ за още няколко тестови компонента, сред които и обновената през 2018 г. серия XCS101 на Crosser. Става дума за кормило, лапа и кол за седалка, които в синята си разцветка паснаха идеално на дизайна на велосипеда (има още две други – червена и сива).

За да не повтарям неща, които може би вече сте прочели, ще ви насоча за общите характеристики на компонентите към една скорошна статия в рубриката „На пазар“: https://www.mtb-bg.com/index.php/products/shopping/7288-shopping-2019-crosser-xcs101. В нея можете да видите цените и основните им параметри, така че тук ще наблегна най-вече на личните впечатления и затова настоящото ревю ще е от по-кратките.

За да разберете защо останах доволен от второто поколение на компонентите Crosser XCS101, може би първо трябва да прочетете статиите ми за първата такава серия. Но и да не го направите, в следващите редове ще ви припомня най-важното от тях, защото на практика като конструкция и материали второто поколение е същото, но са направени съществени промени в дизайна, които водят до решаване на почти всички дребни забележки, които имах тогава.

Реклама

Всъщност може би трябва да започна с това, че асортиментът от продукти в серията малко е намалял – кормилата се предлагат в две дължини, лапата само в една, колът за седалка за момента също е само в един размер. Предполагам, че Крос са направили подобно „орязване“ на серията на база на предишните продажби, т.е. на търсенето от страна на клиентите. С оглед на любителското ХС предназначение на серията кормила 720 мм и 740 мм са напълно логични – едва ли някой в наши дни би си купил ново кормило с по-малка дължина. Даже още тук ще го кажа директно – предвид цената на кормилата (30.90 лв. за 720 мм и 31.90 мм за 740 мм), ако някой все още се „измъчва“ с някое кормило под 680 мм, не виждам никакво оправдание за подобен „мазохизъм“. 🙂 За лапата Крос са се спрели на дължина 70 мм, която е подходяща за много от 29-цоловите ХС велосипеди, особено за хора с ръст като моя (около или под 170 см). Все пак за този компонент бих се радвал да видя и още една дължина – примерно 90 мм. Колът за седалка е с диаметър 31.6 мм (по мои наблюдения по-често срещан на пазара) и с дължина 400 мм, поради което се наложи да отрежа част от него, за да мога да го свалям колкото желая за спусканията.

Аз тествах по-дългото кормило  – 740 мм с 25 мм издигане. Геометрията му е „стандартна“, доколкото има такова понятие – във всеки случай ми бе напълно удобно и естествено като извивки и усещане при каране. С тази дължина кормилото би било подходящо дори и за някои АМ велосипеди – например за дами с по-компактни размери, за деца или за мъже, които просто нямат нужда от твърде широк захват. И двете кормила са изработени от алуминиева сплав 6061, с двойно изтънени стени за намаляване на теглото. Диаметърът в централната част е 31.8 мм, а теглото… да си призная, този път не измерих компонентите, защото те бяха монтирани на байка, преди да го взема за тестване, и не ми се искаше да ги демонтирам, заедно с всичко съпътстващо ги, и после отново да ги монтирам. Кормилото от първото поколение, което пробвах преди години, тежеше 303 грама. Следователно може да се очаква тестваното сега да е малко по-тежко (заради по-голямата дължина), но не много повече. В ценовия клас, в който попадат, такива стойности са напълно нормални.

Както казах, най-същественото подобрение е в дизайна. Тук не визирам самите графики, защото по отношение на тях преценката винаги ще е субективна. Погледнати изолирано, на някого „орнаментите“ може да се сторят малко по-шарени, на друг малко „по-детски“, но истината е, че крайният ефект ще зависи на първо място от това кой цвят ще изберете и как ще се връзва с цялостната визия на байка ви. Например за моя личен велосипед бих избрал сивата разцветка като най-неутрална и ненатрапчива, но за тестовия Cross Xtreme „сините“ компоненти просто паснаха идеално. Същественото подобрение за мен са маркерите в центъра на кормилото, които улесняват прецизния монтаж към лапата. При първото поколение това бе единственото нещо, което не ми хареса, но сега е оправено.

Между другото, параметрите на кормилото са нанесени вероятно с лазер в единия от краищата, а и в двата е добавено разграфяване за тези, които може да поискат да скъсят кормилото. Това е налично само при тази дължина – логично е, защото, пак казвам, едва ли някой в наши дни ще тръгне да скъсява другото кормило, което е 720 мм.

Продължавам с още малко впечатления за основните графики, които оформят облика на цялата серия. От снимките донякъде си личи, че те са релефни. Не зная по каква точно технология са направени, но бях впечатлен от трайността им. По принцип към подобни релефни апликации съм малко скептично настроен, но ако съдя по кола за седалката, където при всяко сваляне и вдигане на нивото графиките се трият в тръбата на рамката, качеството им е забележително, защото изобщо не са увредени – по-скоро са малко „зацапани“ с полепнал по тях алуминиев „прах“ от рамката. Макар че изглеждат като стикери, опитите ми (от любопитство) да ги „изчопля с нокът“ не дадоха никакъв резултат. 🙂 Изобщо, компонентите засега показват качествено покритие, което е още по-впечатляващо на фона на цената им.

Това важи и за другия тип графики, „техническите“ – такова е например разграфяването на кола за седалката, показващо до какво ниво е вдигната/свалена. Така и така съм отворил дума за този компонент, логично е да продължа с него. Споменатото разграфяване е най-сериозното подобрение при кола, доколкото скобата за седалката си остава същата. Двата болта за реглаж са с добро качество на изработката и твърдост на материала, създават увереност при затягане, а подобна конструкция на скобата позволява фина настройка на наклона на седалката. Единственият дребен недостатък тук остава близкото разположение на единия болт до тръбата, което малко затруднява работата, когато се ползва мулти-инструмент. Като се има предвид обаче, че тази настройка обикновено се извършва еднократно, това е един съвсем бял кахър. Липсата на изместване назад спрямо центъра за мен е плюс, но това зависи от телосложение и предпочитания. Цената на кола е 25.90 лв., а теглото според производителя е 330 грама, което звучи достоверно, защото при първото поколение колът 31.6х350 мм тежеше 305 грама.

Завършвам с лапата, при която няма кой знае какво да се каже. Четири болта на скобата за кормилото, отново доста качествени. Същите графики, чието качество вече обсъдих. Тегло 140 грама (по данни на производителя). Цена 29.90 лв.

Заключение

Хубаво е, когато добър продукт става още по-добър. Промените в компонентите Crosser XCS101 не са драстични, но няма и нужда да са такива, защото още при първото поколение на серията продуктите бяха доста добри за цената си. При второто поколение има най-вече добавени някои графични елементи, чието наличие улеснява реглажа и настройката на кормило и кол за седалка. Променена е и визията на продуктите – добра или лоша ще преценят потребителите, аз мога да кажа, че графиките са качествено и трайно нанесени. Казах го и ще го повторя – виждал съм много хора, които по някаква причина все още карат с тесни кормила и/или твърде дълги лапи, може би не знаейки колко може да се подобри управлението на байка с адекватни промени в тази област. Периферните компоненти от серията XCS101 продължават да са един отличен и достъпен вариант за подобни промени, само че още по-добър от преди.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>