PRO Team Tubeless Floorpump

С масовото навлизане на бзкамерните гуми (tubeless), естествено, се развиха и инструментите за монтаж и сервиз в домашни или полеви условия. Едно от най важните неща, разбира се, е средството за напомпване. За да се „изпъне“ една тюблес гума, е необходимо да се подаде към вентила въздух под високо налягане за малко по-продължително време. Доскоро това беше възможно само с  компресор, но впоследствие се появиха различни продукти, позволяващи монтаж на безкамерни гуми вкъщи или когато сме навън на състезание или друго каране.

Може би първото средство за домашeн монтаж на tubeless, което се появи на пазара, е компресор, който представлява просто разширителен  съд, издържащ на високо налягане, с клапан, манометър и накрайник. Тези продукти работят добре, но освен че трябва да инвестирате немалко средства  в самия компресор, ви е необходима и качествена помпа, способна да вдига достатъчно високо налягане, с която да напомпвате компресора. Ако сложим и неудобството от това да транспортирате или съхранявате две отделни джаджи, не е учудващо, че впоследствие този продукт еволюира в помпа с допълнителен разширителен съд, който да служи като компресор.

Дъщерната фирма на Schimano PRO обаче не спира дотук и от 2019 г. пуска на пазара  още по-изпипан вариант, наречен  PRO Team Tubeless Floorpump с цена 235 лв. По същество това е обикновена помпа, която обаче е с корпус и конструкция, способна да задържа високо налягане, както и спирателен кран, като по този начин отпада необходимостта от допълнителен разширителен резервоар. Освен като компресор за монтаж на безкамерни гуми, PRO Team Tubeless Floorpump може да се ползва и като конвенционална помпа. Както е видно от снимките, новият продукт на PRO е съвсем малко по-обемен от старата ми конвенционална помпа на същата марка.  Предимствата пред предишните подобни продукти са ясни – купуваш, съхраняваш и пренасяш един инструмент с компактни размери, който върши работата.

Какъв е принципът на работа на PRO Team Tubeless Floorpump? Когато искаме да ползваме помпата като компресор за безкамерни гуми, просто затваряме спирателния кран и напомпваме до 160 psi (11 атмосфери) – дотолкова е разграфен манометърът. Поставяме накрайника на вентила и посредством лоста на спирателния кран освобождаваме рязко въздуха. Ако искаме да ползваме  PRO Team Tubeless като конвенционална  помпа, оставяме спирателния кран отворен и помпаме  до желаното налягане.

Реклама

Всеки, който е монтирал безкамерни гуми, знае, че винаги са необходими  две ръце, затова и много ме зарадва факта, че PRO явно са помислили за това, тъй като лостът на спирателния кран е направен много удобно за боравене с крак. Тоест можете просто да настъпите лоста с крак и  да освободите налягането докато  изпъвате и донагласяте гумата по бордовете, докато залепне. При накрайника също е помислено за удобството. Той е подходящ и за двата стандарта вентили – Presta и Schrader, като не се налага да се адаптира допълнително към единия или другия. Манометърът е доста голям и с отчетливи символи.  Основата е широка, стабилна и удобна за застъпване, тъй като все пак се изисква известно усилие, за да вдигнете необходимото налягане. Всъщност, това  може би е единственият минус, който съм открил до момента: някъде след 120 psi усилието за напомпване става значително и за да достигнете пълния капацитет от 160 psi, е нужна доста физическа сила, и смятам, че за жена или мъж с по-скромни физически способности това би било трудна задача.

И разбира се ТЕСТЪТ:

Бях решил, като за първи опит, да  дам на помпата по-лесна задача с някоя висок клас комбинация от капла и гума, които се изпъват много лесно, но точно в този момент ми попадна за монтаж един комплект наплетени колела с по-скоро нисък клас капли и стари, вече деформирани гуми, което си е кошмар за превръщане в безкамерни. Всичко това бе добре дошло за  моята проба и запретнах ръкави. Както казах, манометърът е разграфен до 160 psi, но забелязах, че стрелката не е ограничена и линията на полукръгчето продължава и след цифрите, затова реших да тествам може ли да се вдигне по-високо налягане… Оказа се, че е възможно – може би около 200 psi. За всеки случай отвих игличката на вентила, за да влезе въздуха директно, и настъпих лоста. Гумата се изпъна моментално, но се оказа, че има срез на борда, който „бозата“ не успя да запуши. Какво пък, нали тествах! Демонтирах, сложих лепенка от вътрешната страна и напомпах отново. Гумата се изпъна безпроблемно и залепи по борда. При втората гума реших да напомпам, без да махам игличката и отново се изпъна от раз! Помпата работеше перфектно, дори бих казал по-добре от специализирания компресор на марката, който също съм пробвал.

Честно казано, съвременните висок клас капли и гуми за тюблес са толкова изпипани, че в повечето случаи могат да се напомпат и с обикновена  голяма помпа. Когато обаче комбинацията е по-евтина, гумата вече е многократно монтирана и демонтирана или просто точно тази капла с тази гума не се харесват особено, тогава монтажът с обикновена помпа и дори с по-слаб компресор е мисия невъзможна. Точно тогава, за да не се чудите дали ще стане работата, ви е необходим специализиран продукт като PRO Team Tubeless Floorpump. Аз останах доволен.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>