Шорти FOOG Just Ride

Тази и следващите две статии с впечатления от продуктите на Foog Wear, които ще публикувам, са написани още още в края на 2017 г. Даже, за съжаление, описаният тук панталон вече не се произвежда в този му вид, но пък си има наследник (само че второто поколение не е от водонепропусклива материя, това е много важна разлика!).

Та каква е историята с тези панталони и две фланелки, за които ще прочетете съвсем скоро. През лятото на 2017 г. Антон Настев ме потърси с интересно предложение – да пробвам част от дрехите на една нова и бързоразвиваща се полска компания, която все още не е позната в България, но има какво да предложи на пазар като нашия, в който потребителите търсят хем по-евтино, хем ако може и качествено. Може! И ще се опитам да ви убедя в това чрез три поредни статии, споделяйки впечатленията си от двете джърсита (едното с къси ръкави, другото с дълги) и шортите, на които е посветен настоящият материал. Още щом се появих по състезания и карания с тези пъстри дрехи, направени с графики в много харесван от мен стил, заваляха въпросите какви са, откъде са и т.н. Като цяло идеята на Тони бе да съдейства на поляците да намерят вносител за продуктите си в България, но междувременно за него се появиха някои доста по-важни и сериозни ангажименти, така че в крайна сметка Foog Wear (засега) не стъпиха директно на нашия пазар. Но пък си имат сайт, от който вероятно може да поръчате и до България, не зная.

През цялата 2018 г. аз чаках дали няма да се появи представител на марката за България, защото възможността човек да си купи продуктите ѝ тук би осмислило в много по-голяма степен тези написани вече статии. Междувременно колекцията на компанията за 2018 г. вече изглеждаше съвсем различно (не по-лошо, но различно) и в крайна сметка тези текстове напълно изгубиха актуалност, но все пак реших, че вместо да ги изхвърля в коша, може би ще ви е интересно да прочетете за тези продукти, защото вярвам, че макар да не се произвеждат в същия вид, дават добра представа за нивото и качеството на Foog Wear.

Продукт: Къс панталон (шорти) FOOG Just Ride
Размер: 32
Тегло: 300 грама
Цена: 58-83 евро
Продължителност на ползването: 2 години / над 1500 км (спрях да ги засичам след 1000, а това беше доста отдавна).

Засега FOOG са насочили продуктите си основно към любителите на АМ/ендуро, спускането и фрийрайда. Шортите Just Ride са не само един от най-усъвършенстваните продукти на компанията в технологично отношение, но и един от най-универсалните. Кройката им е свободна и отпусната, но без да е прекалено широка, т.е. крачолите не се веят насам-натам и не се закачат в рамката или велосипеда.

Може би трябваше да започна с това, че се опасявах дали размер 32 няма да ми е голям – по принцип този номер се води среден размер, докато повечето мои дрехи са размер S (малък). Оказа се обаче, че панталонът Just Ride позволява регулиране на кръста чрез предвидените за целта велкро-лепенки в много широки граници (около 10-15 см), така че не само ми стоеше добре, но позволяваше и още стесняване за хора с по-тънки талии. В същото време имам и мегдан доста да „надебелея“, преди да достигна максималното му „отваряне“. Така че за хора, които не са сигурни кой размер да поръчат или пък теглото им се мени чувствително според сезона или други фактори, този модел шорти е отличен избор.

Закопчаването отпред е с две тик-так копчета и хубав, здрав цип, така че обуването и събуването е бързо и лесно.

Като дължина Just Ride достигаха точно до средата на коляното ми. Както отбелязах, кройката е достатъчно широка, за да позволява ползване и свободни движения с всякакъв тип наколенки.

Реклама

Платовете, от които е ушит панталонът, са изключително добри. Основният плат, макар да е тънък, лек и мек на пипане, всъщност е трислоен и включва водонепропусклива мембрана, издръжлив и плъзгащ се външен слой и мек и гъвкав вътрешен. Теглото на шортите е точно 300 грама, което ги нарежда в средата измежду късите панталони за каране, които имам. За мен лично теглото не е от толкова голямо значение при каране, не мога да кажа, че го усещам, но то има своята важност при пътуване или при многодневни карания, когато човек носи резервни дрехи и т.н. Както и да е, при такъв продукт по-важни са качества като здравина, проветривост, водоустойчивост.

По отношение на здравината не мога да кажа, че съм подлагал панталона на влачене или някакви тежки падания, но го карах и носих по обичайния за мен начин, което включва и навиране в шубраци от време на време, и сядане върху каквото ми скимне. За момента той все още е много запазен, като основните захабявания се изразяват в няколко петна от масло по крачолите. От външната страна платът е много гладък, но изглежда и достатъчно здрав и устойчив – на пипане не създава усещане за нещо, което може да пусне бримки или да се скъса просто така. От задната страна под „колана“ има панел от подобен на кордура здрав плат, така че ако карате с раница, няма шанс тя да протрие панталона на това място. От снимките можете да видите, че на чатала е пришит по-дебел и здрав плат, наречен Oxford, който е и „по-пластмасов“ на вид – като тези, които се ползват при бричовете за спускане. Това парче има важна роля за това дъното на панталоните да не се протрива или къса при сядане на ръбати камъни и дънери или при закачане в седалката. Човек би предположил, че този по-твърд и корав плат може да влоши комфорта, но не е така, защото от вътрешната страна тази част на панталона също е „облечена“ в мек и приятен за носене слой. Ако има някакъв минус от това подсилено дъно, такъв се явява малко по-голямото спарване при педалиране в горещи дни. Цялостно панталонът е достатъчно проветрив и приятен за носене, най-вече заради това, че платът е тънък и лек, но при по-дълги изкачвания през лятото усещах, че подсиленото дъно на шортите задържа повече горещина, отколкото крачолите. Затова пък в преходните сезони (пролет и есен) панталонът е перфектен откъм терморегулация – не пропуска лесно студа и вятъра към бедрата, нито пък запарва и изпотява излишно.

С този панталон карах в едни от най-лошите условия през живота си по време на Home Mountain Enduro 2017. Според производителя той е водонепропусклив и има мембрана, която даже изисква по-внимателно отношение при пране (използване на подходящи за мембрани препарати), и аз нямам основание да подлагам това твърдение под съмнение. Даже мога да кажа, че по време на трансферите и возенето с лифта при цитираното състезание, когато валеше лек дъжд (при втория трансфер даже малко по-силен), не усетих панталонът да пропуска вода, т.е. бедрата ми под него бяха студени, но сухи. В трети и четвърти етап обаче карахме буквално в пътеки-реки и в тези условия водата плискаше отдолу нагоре и директно влизаше през крачолите, така че в края на деня до кръста бях мокър толкова, колкото и ако бях нагазил в някое езеро. Няма шорти, които да могат да спрат водата в такива условия, тъй като тя просто не прониква през плата, а директно по краката. 🙂 Все пак мога да кажа, че в края на деня панталонът Just Ride беше мокър и от двете страни, но не беше подгизнал, т.е. платът определено не е попивателен и не задържа вода, което допринася и за по-бързо съхнене.

През 2018 г. имах доста повече поводи да го пробвам в дъждовни карания и Foog Just Ride се превърна в предпочитания от мен панталон за подобни условия през периода април-октомври, т.е. в по-топлите месеци от годината. При някои от тях нарочно оставях телефона си в джоба на панталона, за да видя дали ще го извадя оттам мокър и резултатът от тези проби бе отличен – телефонът обикновено бе леко влажен, но не толкова от дъжда, колкото от конденз. Аз усетих и по себе си, че панталонът пази добре от дъжд – поне до момента, в който пътеките не се превърнат в реки – тогава вече казах какво се случва.

Just Ride има два почти незабележими странични джоба с тънки и добре прикрити ципове YKK. Те са достатъчно големи, за да поберат неща като смартфон, портфейл, ключове… обичайните дреболии, които нося в джобовете си, когато не карам. Всъщност телефонът често стоеше в единия джоб и по време на каране, без да ми пречи при педалиране. Конструкцията на джобовете показва до каква степен FOOG проявяват внимание към детайлите, защото едната им половина е мрежеста, но стените им откъм бедрата са от плат, така че евентуални по-остри и ръбати предмети да не ви драскат и убиват.

В единия джоб ще намерите и кърпичка за очила/маска от мек плат, закачена на дълга връзка. Това е изключително удобен и полезен аксесоар, който не само ползвах доста често, но дори услужвах и на други хора, сетили се точно преди старта на поредния етап, че трябва да позабършат малко очилата си. 

На последно място в статията, но не и по значение, е външният вид и дизайнът на панталоните. Вече споменах, че платовете са изключително качествени, шевовете и изработката също, като тези неща създават половината от доброто впечатление. Другата половина се дължи на самия графичен дизайн. Вярно, това е субективна материя, но за мен тези шорти на FOOG, особено в комбинация с джърситата им, са пример за добра визия – едновременно агресивна и изчистена, с двуцветен десен и натрапчиво, но много стилно лого. Освен в тествания от мен неутрален сивкав цвят (с лек зелен оттенък), Just Ride се предлагат и в две по-ярки разцветки – маслинено-зелена и синя.

Накрая и няколко думи за цената. Като се има предвид, че това са панталони с мембрана, и като се увери човек в качествената изработка и вниманието към детайлите, лесно може да види, че цената е по-ниска и изгодна в сравнение с повечето „маркови“ предложения на пазара. Да, със сигурност има и по-евтини панталони, но трудно ще откриете такива с характеристиките на FOOG.

Заключение

FOOG Just Ride са страхотни панталони, казвам го без всякакви условности – едни от най-добрите, които съм ползвал. Името на модела отразява много добре универсалното му предназначение. Без съмнение те пасват най-добре на АМ/ендуро карането, защото са приятно леки и меки, удобни при педалиране, но и достатъчно здрави. Отличен избор са и за всеки посетител на байкпарковете. Като кройка и конструкция могат без проблем да се ползват дори и от спускачите, но с уточнението, че все пак те няма да са толкова устойчиви при падания и влачене, както продуктите от по-твърд плат, които са изцяло за DH.

+

Отлични материали и изработка с много внимание към детайлите.

Удобна и свободна кройка, подходяща за най-разнообразно каране, а и за ходене.

Реглажът на кръста е в много широки граници.

Водонепропусклива мембрана, макар че при къси панталони тя няма как да спре водата, плискаща откъм гумите.

Здрави и допълнително подсилени на дъното.

Красив и отличаващ се дизайн (поне за моите предпочитания).

В най-горещите дни при педалиране подсиленото дъно на панталоните спарва малко повече. 

За контакти:

https://foogwear.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>