Кол за седалка PRO FRS

Още през декември 2017 г. получих за тестване този интересен кол за седалка от PRO, дъщерната марка за периферни компоненти, екипировка и аксесоари на Shimano. Причината статията да се забави толкова е, че колът е с диаметър 30.9 мм, а повечето велосипеди, минаващи през ръцете ми, са за кол 31.6 мм. Така в началото на годината го монтирах временно (за няколко карания) на Shockblaze Enemy Race, после повторих същата процедура и с полския твърдак Kross Dust, но и в двата случая не навъртях кой знае колко километри, макар че се събраха поне десетина карания. От лятото насам колът стоеше настрана и чакаше дали няма да се появи още някой подходящ изпитателен байк, но тъй като това не се случи, ще споделя впечатленията си на базата на пробите до момента. Така или иначе за такъв компонент изминатите километри едва ли са от най-голямо значение…

Продукт: Кол за седалка PRO FRS
Размер: Дължина 350 мм; диаметър 30.9 мм
Тегло: 274 грама
Цена: 68.50 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 290 км

Ако се чудите какво интересно може да име в един кол за седалка, при този модел това е скобата за захващане на седалката. Тя е само с един болт, хоризонтално разположен, и е с „концентричен“ дизайн, ако мога да го нарека така, при което ъгълът/наклонът на седалката се настройва чрез завъртане на назъбени плоскости с кръгла форма една спрямо друга. На теория това прави реглажа много лесен и бърз, но най-вече дава много голям диапазон на реглаж (скобата може да се завърта практически на 360 градуса, което все пак е ограничено от самата седалка, която би опряла в кола в някакъв момент), т.е. крайните положения са такива, каквито човек реално дори не би могъл да използва. Скобата е с нулево изместване, т.е. центрирана е спрямо кола – за по-късокраки като мен това е предимство, за „дългучи“ може да е недостатък.

Механизмът, използван от PRO при модела FRS със сигурност не е нов и непознат. Някои читатели веднага ще се сетят, че подобна конструкция се използва дори при някои евтини велосипеди, но там нивото на изпълнение е съвсем различно и вероятно не толкова надеждно. При FRS елементите на скобата видимо изглеждат прецизно и качествено изработени, а в периода на ползване не съм имал никакви проблеми  от типа на скърцане, разхлабване или нещо друго. Продуктът е изкован (3D forged) от алуминиева сплав 6061 Т6, като „главата“, към която е прикрепена скобата, е едно цяло с тръбата. От задната страна на кола има разграфяване за нивото, до което сте го извадили, което винаги е полезно за хора като мен, които намаляват височината на седалката при спусканията.

Реклама

Настройката на наклона на седалката може и да е почти безкрайна, но не е най-фината, която съм срещал. Коловете с два болта и гладка „шейна“ (не знам как точно да нарека този овален елемент от скобата, който се плъзга по леглото, за да се промени ъгълът) превъзхождат FRS в това отношение. Продуктът на PRO по финост на настройката е идентичен с колове, които имат „класическа“ скоба с един вертикално пронизващ болт и с назъбена „шейна“, респективно назъбено легло за нея. За мен лично 1-2° наклон повече или по-малко не са фатални, но ако държите на максимално фина настройка, такава ще намерите при скобите с два болта.

Както казах, на теория реглажът на седалката би трябвало да е много бърз и лесен, но и тук се налага човек да придържа седалката, а в началото на затягането и самите плоскости, така че настройката не ми отнемаше по-малко време, отколкото при скобите с един вертикален болт. Предимство има по-скоро в това, че хоризонталният болт позволява човек да работи прав или леко наведен около велосипеда, без да се налага да кляка и да работи „отдолу“. В сравнение със скобите с два болта процедурата определено е по-бърза и удобна, което е напълно закономерно.

За мен лично най-голямото предимство на скобата с един хоризонтален болт на Pro е лесната смяна на седалката. За разлика от всички други колове, които съм ползвал (с един или два вертикални болта), при FRS не се налага човек да разглоби скобата изцяло или до максимално разхлабено положение, за да извади седалката и да монтира друга. И макар че ми е трудно да си представя кой би сменял седалката си твърде често, ако има такива хора, за тях този продукт би донесъл значително улеснение.

Теглото на PRO FRS е 274 грама, което го прави един от по-леките алуминиеви колове, които съм карал. Със сигурност на пазара има и по-леки, но повечето от тях са и доста по-скъпи, докато сред по-масовите марки и продукти този на PRO стои доста добре.

Ако има нещо, което не ми хареса, това е, че големите бели графики доста бързо се поизтъркаха при понижаване и вдигане на седалката, от което продуктът само след десетина карания придоби леко захабен вид. Ако сте от хората, които не променят височината на седалката за спусканията, вероятно няма изобщо да се сблъскате с този проблем. Интересното е, че маркерите за нивото от задната страна са непокътнати – може би са нанесени по друг начин върху метала.

Заключение

Не съм взискателен към коловете за седалка, така че ми е трудно да дам някаква по-специална оценка на този продукт. PRO FRS е красив (поне докато не се поизтрият някои от графичните елементи) и изпълнява функциите си добре. Освен това е и сравнително лек. Скобата за седалката осигурява по-голям обхват на реглаж, отколкото реално може да ползва човек, и засега се представя добре от гледна точка на надеждност – нямах никакви проблеми с нея. Не мога да кажа, че ми харесва повече или по-малко от другите типове, които съм пробвал – при всеки има някакви предимства и недостатъци. Тук предимствата за мен са най-вече лесната подмяна на седалката и като цяло удобната настройка, но недостатък за някои може да е това, че реглажът не е максимално фин, защото контактуващите елементи са с назъбена повърхност и това предопределя наличието на фиксирани позиции, в които може да застане седалката.

+

Механизмът за монтаж на седалката е с интересен дизайн и засега изглежда надежден и безпроблемен, но реглажът не е толкова фин, колкото при скоби с два болта.

Смяната на седалката е по-лесна в сравнение с други колове, които съм ползвал.

Теглото на FRS е добро.

Графиките не са от най-издръжливите, поне ако човек често променя височината на седалката.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>