Втори сезон с чорапите на Shushon

Преходът между лятото и зимата ми се струва подходящ период, за да споделя набързо впечатленията си от втория сезон, в който карах основно с чорапи на българския производител Shushon. Сигурен съм, че вече не е нужно да повтарям неща за тази марка, които вероятно сте чели и тук, и на други места. Ще припомня обаче, че още в началото на пролетта публикувах подробна статия за всички новости около тези вълнени чорапи и е добре да си я припомните, защото именно от нея започвам като отправна точка и в настоящото ревю.


Както се досещате, показаните в нея модели (нови и обновени) се озоваха на краката ми буквално след заснемането им и през изминалите 5-6 месеца не съм носил почти никакви други чорапи, когато съм карал колело или съм ходил в планината на пешеходен туризъм. Не съм засичал изминати километри в колоездачен режим, защото не смятам, че това има съществено значение точно при продукт като чорапите. Мога обаче смело да кажа, че всеки от представените тук модели е бил обуван поне 15-20 пъти, респективно и пран със същата честота. Всяка седмица поне два-три от чифтовете влизаха в употреба, а понякога и повече, така че по-интензивно от това аз не бих могъл да ги ползвам. На всичкото отгоре хладните и много дъждовни месеци юни и юли ме подтикнаха да ползвам по-често от очакваното дебелите чорапи. Ето какво мога да споделя след всичко, което преживяха краката ми, обути с Shushon:

Escape, 9.90 лв.

Започвам с този модел, защото той е един от двата „летни“ продукта, т.е. изплетени са от тънка и фина прежда мерино, за да са максимално проветриви и да не водят до прегряване на краката в горещите дни. Не че имаше много такива това лято, но със сигурност в малкото случаи с температури над 30° не съм усещал никакъв дискомфорт, запарване и т.н. Нещо повече – благодарение на естествените антибактериални свойства на вълната, тези тънки мериносови чорапи се вмирисват много по-малко и се разделят с аромата щом поседят известно време на въздух, дори и да не са стигнали още до пералнята. Като стана дума за пране, признавам, че пера всичките си вълнени чорапи ръчно, защото обикновено нямам други вълнени дрехи, с които да ги комбинирам за съответната програма на пералнята, но след незнайно колко пранета (както казах, над 15) Escape нито са се разтегнали, нито са се лишили по някакъв друг начин от качествата си.

Това е един от моделите, в които за пръв път бе използвана новата, по-издръжлива конструкция, при която зоните при пръстите и петата са изцяло от полиамидни влакна (които са много здрави), а цялата останала част е от вълна мерино. Мога категорично да кажа, че в тази нова конструкция е истината! Макар че са доста тънки като материя и не са жалени, чорапите Escape нямат никакво съществено износване или изтъняване в споменатите зони, което значи, че вероятно ще изкарат поне още 1-2 сезона, преди да се скъсат. Няма как да не съм доволен от този факт!

Ще ги похваля и в още един аспект. Имах възможността да ги карам поне 1-2 пъти в поройни дъждове, които ме измокриха до кости. Краката ми буквално джвакаха, а температурите не бяха летни, а съвсем пролетни – около 10 градуса може би. В тези не съвсем приятни условия, макар и с летни чорапи и напълно мокри обувки, на краката не ми стана студено. Това ми показа, че в подобни ситуации мога да разчитам на вълнените чорапи, макар и тънки, да задържат много повече топлина, отколкото тези от изкуствени материи или пък памучните. Не казвам, че трябва да хукнете с такъв модел през зимата на минус пет, но ако лятото се окаже само наужким, можете да разчитате на добра терморегулация в диапазона 10-35 градуса от модела Escape.

Височината до над глезена едновременно ги запазва компактни и дискретни, но осигурява и защита за кокалчетата. Затова, макар да са предназначени за всякакви активности, Escape са напълно подходящи за колоездене през лятото, че и в някои месеци от пролетта и есента. А цената им, според мен, е доста добра за качествени и здрави спортни чорапи.

Освен всичко друго, за мен Escape са и доста красиви като дизайн – разбира се, с уговорката, че това винаги е плод на субективна оценка.


Stealthy, 8.90 лв.

За другия летен модел мога да повторя почти всичко, написано дотук, но с една разлика – тъй като това са чорапи тип „терлик“ със съвсем нисък конч, т.е. с ластик под глезена, за мен се оказаха не съвсем подходящи за колоездене. Причината е, че кокалчетата на глезена стоят оголени и един-два пъти успях да ги одраскам при съприкосновения с рамката или с курбелите, което не би се случило, ако чорапите ги покриваха. Затова моят избор за колоездене е Escape, докато Stealthy, притежавайки всички добри качества на вълната мерино и описаната доста здрава конструкция, ми служеха добре при някои пешеходни преходи или дори в ежедневието в кобминация с градски кецове или маратонки.


Descender, 28.90 лв.

Ако сте прочели статията от пролетта, вече знаете, че тестваният от мен вариант на колоездачните вълнени чорапи Descender се явява междинен между първото поколение и очакваното малко по-нататък второ, което ще е с нов дизайн.

По какво обаче се отличават чорапите на снимката от първите Descender-и? Вероятно знаете и това – по конструкцията, която е заздравена в зоните, от които имаше оплаквания. Както съм отбелязал и в началното ревю, чорапите на Shushon от първото поколение страдаха от изтъняване в областта на пръстите. При други хора проблемни са били петите. И в двата случая причината се крие в конструкцията на тези панели, които бяха оплетени от акрил и мерино върху мрежа от полиамид като основа. В случая полиамидните влакна са най-здрави и при моите чорапи от тази серия те все още удържат пръстите без скъсвания, но другите две прежди просто са „изядени“ на площ около 1 см2.

Тези проблеми обаче са в миналото! Shushon са намерили решението и то е същото като при летните модели – зоните около пръстите и петите при Descender вече са изцяло от полиамид, което ги прави изключително здрави – засега няма и помен от протъркване или изтъняване, докато чорапите от първото поколение още след няколко носения започнаха да прозират леко. Така че ако сте имали подобни оплаквания, препоръчвам ви да дадете на Shushon втори шанс – тази „детска болест“ е излекувана.

Всички други качества на Descender са запазени – чорапите са доста топли и затова ги предпочитам не само в студените месеци, но и в летни дни с прогноза за проливни дъждове – а такива имаше много през 2018 г. Причината е, че бидейки по-плътни и дебели, те задържат много добре топлината, дори когато са напълно мокри. Впрочем Descender топлят, но не прегряват, и са дебели, но не прекалено – мисля, че са много добре балансирани като качества и са истински всесезонни чорапи, като не бих ги обул единствено в горещи летни дни с температури около или над 30 градуса.


Реклама

Hiker II, 24.90 лв. и Athlete II, 19.90 лв.

Така стигам и до двата модела, които не са строго колоездачни, но пък са напълно обновени, т.е. представени са в своето второ поколение.

Athlete II са тези с цветните панели при пръстите и петите, а Hiker II са с черен цвят в тези зони. И при двата модела обаче конструкцията е сходна и, както вече знаете или се досещате, е от споменатия нов тип – панелите при пръстите и петите са изцяло от полиамидни влакна, а цялата останала част е от чиста вълна мерино, при това с по-високо качество (ExtraFine Merino) спрямо първото поколение, т.е. по-фина, по-мека и по-скъпа. По този начин при новите чорапи по-голямата част (като площ) е изцяло вълнена, но тъй като в тези зони плетката е по-рядка, докато натоварените контактни зони, макар и по-малки като площ, са изтъкани по-гъсто и дебело, в крайна сметка съотношението мерино/полиамид и при двата модела е близко до 50/50 (точните стойности са отбелязани на опаковките).

Какво означава всичко това в реални условия? Две неща ми направиха впечатление. Първото е здравината – както при Descender и летните модели, така и при тези два чифта нямам никакви забележки и оплаквания по отношение на петите или пръстите. Карал съм велосипед и с Athlete II, и с Hiker II, а още повече съм ходил пеша, като тук е мястото да кажа, че туристическите ми обувки са леко прокъсани и „изядени“ откъм задната част на петите, което би трябвало да е допълнително предизвикателство за здравината на чорапите, но те не са „мръднали“ – нито там, нито при пръстите.

Другата разлика спрямо първото поколение засяга изцяло вълнените части – наистина си личи, че е използвана по-качествена вълна и по-фина плетка. Откъм комфорт не бих казал, че съм усетил разлика – и първото поколение бяха достатъчно меки и приятни, а тези може би още повече, ако има накъде. Новите модели обаче сякаш се усещат малко по-тънки, включително и защото преждата остава по-стегната и не се „разрошва“ след първите обувания и пранета. По-тънки като усещане, но не и по-малко топлещи, защото тези големи зони са изцяло от мерино, докато при първото поколение в преждата бяха вплетени и акрилни нишки.

По отношение на дизайна, и старите ми харесваха, и новите не им отстъпват. Може би заради по-различната и фина плетка обаче новите изглеждат с още по-високо качество, отново чисто субективно говоря.


Заключение

За всеки от описаните тук модели мога да кажа единствено едно – не зная дали могат да бъдат подобрени още, но аз не намерих нещо, което да не ми харесва, никакъв проблем, никаква забележка. Просто ги носех ден след ден, месец след месец и дори в най-тежките условия за каране или ходене разчитах на тях и новите Shushon оправдаха напълно очакванията ми. Препоръчвам ги безусловно!

За контакти:

https://shushon.com/

https://www.facebook.com/ShushonBrand/

Veloboost.bg


В тази статия са използвани т.нар. affiliate links като част партньорската програма между МТБ-БГ и Shushon. Вижте повече за нея тук: https://mtb-bg.com/2022/12/17/shushon-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>